23 Септември, 2015 12:24 1 307 0

Дзинпин призова за „нов модел“ в отношенията между САЩ и Китай

  • жълто море-
  • изтребител-
  • самолет-
  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин

Новината за изтребителя се появи в деня, в който генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин започна визитата си в САЩ

Дзинпин призова за „нов модел“ в отношенията между САЩ и Китай - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Китай Си Дзинпин призова за „нов модел“ в отношенията между САЩ и Китай. Държавният глава на азиатската страна пристигна в Сиатъл за началото на потенциално ключова визита в САЩ, която има за цел да насърчи мира между двете велики сили.

Генералният секретар на Китайската комунистическа партия ще се срещне с американския си колега Барак Обама в петък.

В интервю за „Уол Стрийт Джърнъл“, Си омаловажи различията между двете страни като заяви, че "дори членовете на едно семейството не винаги виждат ясно през очите на другите."

Той призова Вашингтон и Пекин по-добре да разберат "стратегическите намерения" на двете държави и поиска „нов модел в отношенията между големи държави" с по-голямо разбирателство и по-малко подозрения.

Дзинпин поясни, че Пекин не търси конфликт въпреки напрегнатите отношения в редица области.

„Ние искаме да видим по-голямо разбирателство и доверие и по-малко отчуждение и подозрение", поясни той.
„Ние уважаваме международните бизнес принципи за недискриминация", каза той пред изпълнителните директори на някои от най-големите компании в САЩ, включително Boeing, Amazon, DuPont, IBM и Microsoft.

„Своевременно ние ще се занимаем с основните опасенияна чуждестранните инвеститори", добави китайският президент.

По отношение на казуса за хакерските атаки между САЩ и Китай Си Дзинпин каза, че самият Китай е жертва и е готов за създаване на механизъм на „високо ниво" със САЩ за обсъждане на проблема.

Под никаква форма китайското правителство няма да се обвързва с икономически кражби или ще насърчава, или ще подкрепя такива опити от някого, закани се 62 годишният лидер.

В същото време според него американските заплахи да се санкционират китайски официални представители заради хакерски атаки не са адекватни, подчертавайки, че кибератаките са престъпление, което трябва да бъде преследвано „в съответствие със закона", заяви той, цитиран от "Сиатъл таймс".

Той смята, че икономическият спад на Китай е временно явление. „Китайската икономика ще остане на прав път с честен и бърз растеж. Тя все още се движи към ръст от около 7 на сто“. „В момента икономиките на всички страни се сблъскват с трудности, нашата също се намира под натиск", каза той и изрази увереност, че тези трудности ще бъдат преодолени. „Нашата икономика е под натиск, но това е част от пътя към нов растеж“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Китай няма да занижава курса на националната си валута, за да стимули експорта си, посочи лидерът на КНР, който се обяви против нарочното обезценяване на валутите и валутните войни.

Що се отнася до евентуалната показност на военна сила от Китай, председателят настоя, че подходът на страната му има "отбранителен характер."

По време на визитата група китайски компании е сключила договор със самолетостроителния гигант „Боинг“ за доставката на 300 летателни апарата, съобщава „Файненшъл Таймс”.
 
Новината беше разпространена от китайската агенция „Синхуа”, но потвърждение от „Боинг” все още няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА