Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 19:03, обновена 20 Октомври, 2015 19:06 1 587 0

Китай и Великобритания сключват търговско споразумение за милиарди

  • китай-
  • великобритания-
  • си дзинпин-
  • търговско споразумение-
  • вържавно посещение

Китайският президент бе посрещнат на официална церемония от кралицата в Лондон

Китай и Великобритания сключват търговско споразумение за милиарди - 1
Снимка АП/БТА

Великобритания и Китай ще сключат търговски и инвестиционни споразумения на стойност над 30 млрд. паунда. Това стана ясно по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Лондон, съобщи Би Би Си.

Китайският президент бе посрещнат днес на официална церемония от кралица Елизабет 2, съпругът й дукът на Единбург и премиера Дейвид Камерън.Китай и Великобритания сключват търговско споразумение за милиарди

Си пристигна на държавно посещени в Лондон вчера и ще остане 4 дни.

Правителството на Великобритания заяви, че обвързването с Китай е в "национален интерес". 

Посещението идва на фона на загубата на работни места в стоманения сектор във Великобритания. Един от факторите за това е евтиния китайски внос. Tata Steel обяви последната поредица от съкращения на 1200 работни места в Скънторп и Ланкашър. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще повдигне въпроса за стоманата по време на разговорите се със Си Дзинпин.Китай и Великобритания сключват търговско споразумение за милиарди

По думите на премиера Дейвид Камерън, сделките с Китай ще помогнат във Великобритания да се създадат около 4000 нови работни места.

Проектите засягат областите на енергетиката, здравеопазването, търговията на дребно, образованието, аерокосмическия отрасъл и валутната търговия. Предвижда се строеж на АЕЦ на британска земя, която ще е проектирана, построена и експлоатирана от китайците.

Британското финансовото министерство се надява Китай да се превърне във вторият по най-голям търговски партньор на Великобритания. 

Малка, но шумна група от защитници на човешките права и на Тибет бяха сред посрещачите на китайския държавен глава. Те скандираха и развяваха флага на Тибет с протестни банери като „Не търгувай с човешки права" и „Китай: Купува британското мълчание за Тибет", докато той и кралица Елизабет се придвижиха по улиците на Лондон до Бъкингамския дворец.

По време на няколкодневното посещение китайският президент ще се срещне с водещи политици. Той ще произнесе реч и пред двете камари на британския парламент.

Си Дзинпин е първият китайски президент, който посещава Великобритания за последните 10 години.

Държавният глава на Китай беше посрещнат от почетен караул и 41 топовни салюта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: