Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 19:37 1 451 0

Нов шеф на Съвета за национална сигурност в Израел

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • авриел бар-йосеф-
  • съвета за национална сигурност

Четирима от предишните началници идваха от редиците на Мосад: Коен, Ефраим Халеви, Илан Мизрахи и Арад. Други двама - Амидрор и Дани Ардити, бяха на ръководни позиции във военно разузнаване

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че бригаден генерал (от запаса) Авриел Бар-Йосеф е новият ръководител на Съвета за национална сигурност, съобщава вестник "Джерузалем поуст".

61-годишният Бар-Йосеф сменя Йоси Коен, който напусна поста през декември, за да стане шеф на Мосад.

Когато обяви назначението Нетаняху каза, че Бар-Йосеф има богат опит в сигурността и дипломацията, натрупан както в Съвета за национална сигурност така и в израелската армия.

"Аз съм убеден, че като ръководител на Съвета за национална сигурност той ще използва своя опит и таланти в полза на израелската сигурност", заяви премиерът на Израел.

Бар-Йосеф е служил като заместник-председател на Националния съвет за сигурност от 2009 г. до средата на 2015 г. Този пост той заема и при тримата, назначени от Нетаняху, ръководители на Съвета за национална сигурност: Узи Арад, Яков Амидрор и Йоси Коен.

Преди да встъпи на новата си длъжност Бар-Йосеф е директор на Комитета по отбрана и външни работи към Кнесета в периода 2004 г. - 2009 г. Той се оттегля от израелската армия след 25 години служба.

Бар-Йосеф е един от малкото шефове на Съвета за национална сигурност, който не произлиза от разузнавателната общност. Той ще е 10-тият, който ще оглави Съвета за национална сигурност, откакто структурата е била създадена през 1999 г.

Четирима от предишните началници идваха от редиците на Мосад: Коен, Ефраим Халеви, Илан Мизрахи и Арад. Други двама - Амидрор и Дани Ардити, бяха на ръководни позиции във военно разузнаване.

Други трима, които са заемали поста преди него са Давид Иври, който е бивш командир на израелските ВВС, Узи Даян, който стига до позицията на заместник-началник на Генералния щаб на израелската армия и Гиора Ейланд, чиято последна позиция в израелската армия е бил шеф на дирекция Планиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА