Last news in Fakti

4 Март, 2016 06:15 1 292 2

Американска футболистка завеща мозъка си

  • бранди частейн-
  • футболистка-
  • американската-
  • завеща-
  • мозъка

Учените търсят начини да се преборят с хроничната травматическа енцефалопатия

Американската футболистка Бранди Частейн завеща мозъка си за изследвания, съобщи в. „Ню Йорк таймс“. Според завещанието на Частейн, която е двукратен световен и олимпийски шампион, мозъкът й ще бъде предадена на Бостънския университет, в който учените провеждат изследвания за последствията от ударите на топката с главата. Те търсят начини за диагностика и лечение на хронична травматическа енцефалопатия и дегенеративно състояние на главния мозък (бел.р.: енцефалопатията представлява заболяване, което поразява главния мозък).

„Чувствам своята отговорност и бих искала хората да кажат: Тя действително направи нещо за женския футбол, за следващото поколение“, казва Частейн с надеждата, че резултатите от изследванията ще помогнат да се спасят деца в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    АКО ПРАВЯТ ТАКОВА ПРОУЧВАНЕ
    ПО ДОБРЕ ДА ВЗЕМАТ МОЗЪК ОТ БОКСЬОР
    ПРИМЕРНО НА КУБРАТ ПУЛЕВ
    А И УДАРА ОТ ЕДНА КАТАСТРОФА Е МНОГО ПО ГОЛЯМ
    ОТ ТОЗИ С ТОПКА
    ТЕ ФУТБОЛИСТИТЕ СА БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА ПО РОЖДЕНИЕ
    ВСИЧКИ БЯГАТ ЗАД ЕДНА ТОПКА
  • 2 1234

    1 2 Отговор
    Абе и аз туй се чудя ,какъв мозък у футболист ,че и при това жена?!?