Last news in Fakti

14 Март, 2016 15:24 1 681 3

Европа и Русия покоряват Марс

  • русия-
  • марс-
  • европа

Към Червената планета бе изстреляна ракета с българска апаратура

Европа и Русия покоряват Марс - 1
Снимка: БТА/AP

Европа и Русия започнаха съвместна мисия до планетата Марс, съобщи Би Би Си.

Сателитът ExoMars Trace Gas Orbiter бе изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан. Сондата ще изследва, дали метана в атмосферата на планетата идва от геоложки източник или се произвежда от микроби. Той е изстрелян с ракетата „Протон“. В конструкцията има орбитален апарат, който ще измерва метана и други видове газове в атмосферата на Червената планета. Очаква се сондата да достигне до Марс през октомври.

Подготвени са инструменти за измерването на атмосферата на Марс в сезона на пясъчните бури. Три дни преди достигането на планетата от сондата ще се отдели демонстрационният спускаем модул "Скиапарели". Той трябва да достигне до повърхността на планетата на 19-ти октомври. Това е първата мисия до Марс, чиято основна цел е да търси биологична активност на планетата.

На борда на ракетата има българска апаратура. Това е дозиметричния апарат "Люлин-МО", който е част от руския неутронен спектрометър FREND.

Първоначално бе планирано космическият апарат ExoMars да бъде стартиран от НАСА. Орязване на бюджета на агенцията обаче я принуди да отстъпи от проекта през 2012 г. Тогава в проекта влезе руската агенция Росскосмос. Очаква се сътрудничеството между руската и европейската страна да бъде разширено с нова мисия през 2020 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люлин-МО

    3 0 Отговор
    Докладвам:

    И там няма живот!
  • 2 раптор

    2 2 Отговор
    Русия според мене има доста реална стратегия за постигането на тази цел и тя се олицетворява от ядрения, ракетен двигател който се проектира в момента! 4 месеца до марс и обратно! Европа и Русия трябва да се обединяват! Не бива да допускаме на жълтури да са пред нас и един ден да ни дават наклон! Трябва да стоим застрашително срещу ислямската заплаха! С подобни грандиозни проекти нещата ще се случат!
  • 3 ко стааа тука накъде без нази ??

    1 2 Отговор
    ЧАКАЙТЕЕЕ ЗАБРАВИХТЕ ХАЙТЕХНОНАЦИЯТА ЗАД АТЛАНТИКА .ТЯ НА СТОП ЛИ ША СТИГА ДО МАРС ?????!!!:::