16 Март, 2016 21:56 2 320 1

САЩ настоява Северна Корея да освободи американския студент

  • северна корея-
  • сащ-
  • американски студент-
  • кражба-
  • присъда-
  • каторга-
  • пропаганда-
  • ото уормбиър

21-годишният Ото Уормбиър бе осъден на 15 години принудителен труд за кражба на пропагандни материали

САЩ призова Северна Корея незабавно да освободи американски студент, осъден на 15 години каторга за престъпления срещу държавата, съобщи Би Би Си.

21-годишният Ото Уормбиър беше арестуван за опит за кражба на пропаганден плакат от хотел, по време на посещение в страната през януари.

Говорителят на Белия дом обвини режимът в Северна Корея, че използва граждани на САЩ, като "пионки в опитите си да преследват политически цели".

"Ние пламенно настояваме правителството на Северна Корея да прости и да даде специална амнистия и незабавно освобождаване на момчето", заяви Джош Ърнест.

Севернокорейските държавни медии съобщиха, че Уормбиър е осъден по член от Наказателния кодекс, свързан с подривна дейност.

Присъдата бе постановена от Върховния съд в комунистическата страна, съобщи китайската информационна агенция Синхуа.

Би Би Си коментира, че 15-годишната присъда е висока в сравнение с присъди, издавани на чужденци в миналото. Медията припомня, че понякога Северна Корея използва задържането на чужденци, като средство за оказване на натиск върху своите противници. Присъдата на Уормбиър може да се дължи на напрежението между Северна Корея и САЩ, което се повиши през последните месеци.

В емоционална пресконференция миналия месец, 21-годишният студент от университета на Вирджиния, призна, че е извършил "тежки престъпления" срещу държавата. Той заяви, че направил опит да открадне плакат с политически лозунг от хотела си в севернокорейската столица. Си Ен Ен коментира, че не е ясно дали  дой прави признанията си по принуда.

Властите го обвиниха, че е действал по поръчка на американска методистка църква с подкрепата на тайна студентска организация, свързана с ЦРУ. 

Американецът пристигна с китайска туристическа агенция за Нова година. Той бе задържан на 2 януари на път да се качи на самолет, за да напусне страната. 

Ото Уормбиър е един от тримата северноамериканци, които в момента са задържани в Северна Корея. Страната е една от последните държави в света с лагери за политически затворници, осъдени да работят при изключително тежки условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    2 2 Отговор
    Тежко наказание,но доказва,че не навсякъде да си американец звучи гордо!Даже и не помага!!!!
Новини по държави: