Last news in Fakti

18 Април, 2016 07:45 1 549 0

Защо не намираме живот в Галактиката?

  • галактика-
  • намираме-
  • живот

Учени определиха разстоянията, на които се намират звезди, можещи да създадат условия за живот

Астрономи от Сърбия, Австрия и Франция определиха възможни зони и разстояния, където може да има наличие на живот в Млечния път, съобщи arXiv.org.

Според проучването възрастта на звезда, която може да поддържа живот на дадена планета се оценява на 3 млрд. години. Това показва и защо не успяваме да открием живот в Галактиката. Подобни звезди се намират на 16 килопарсека от центъра на галактиката. Това е огромно разстояние.

В сравнение възрастта на слънцето се изчислява на 4.6 млрд. години. То се намира на 8.5 килопарсека от центъра на Галактиката. Има само 1% от подобни звезди в този периметър.

В своето проучване учените са използвали специална програма, в която Млечният път е бил представен като изолиран набор от звезди и екзопланети. Те са изследвали възможностите за благоприятни условия на живот в период от 10 млрд. години и разстояние от 10-15 килопарсека от центъра на Галактиката.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА