5 Юни, 2016 08:45 1 650 7

Култов референдум в Швейцария

  • швейцария-
  • култов-
  • референдум

Референдум за въвеждането на безусловен базов доход

Днес в Швейцария ще се проведе референдум за въвеждането на безусловен базов доход, съобщи News.com.

Ако швейцарците одобрят предложението, всеки гражданин ще получава по 2500 швейцарски франка, без значение дали работи или не.

Поддръжниците на идеята смятат, че тя ще позволи на хората да имат свобода в избора си на занимание и ще стимулира заетостта на половин работен ден. В същото време ще се стимулират технологиите, които могат да заменят фактора на човешки труд.

Повечето проучвания показват обаче, че близо 70% от гласоподавателите не  одобряват идеята. Тя бе отхвърлена от правителството, бизнеса и синдикатите, които  смятат, че подобно нововъведение ще се отрази на конкуренцията на работния пазар и ще струва прекалено много средства.

В Швейцария има уникална система за референдуми. Там всеки въпрос, събрал  одобрението на поне 100 000 граждани, може да бъде включен в референдум.

В същото време синдикатите в страната си имат свои искания. Те се борят за минимална заплата от 4000 швейцарски франка в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 1 Отговор
    Това са пълни глупости! Добре, че няма да се приеме!

    Нали това ще стимулира отказ от работа и то масово!
    И после кой ще плаща на мързеливците??

  • 2 onq s konq

    1 2 Отговор
    Може и да стимулира "отказ от работа" идеята на тоя референдум,ама честно казано на кой му се работи?Пък и що да няма и "Гърция-2"?!
  • 3 швайца

    2 0 Отговор
    Швейцарците не ги мислете! Светлинни години са напред и могат да си позволят подобно нещо. Там безработица почти няма. Системата им е такава, че на чужденците не им се дава швейцарско гражданство и никога нямат право на подобни екстри да получават ей така пари. Само за няколко месеца може и ако не си намериш работа къш. Хората са с други разбирания и никой няма да тръгне да тарикатее да взема ей така пари от държавата. Имат коренно различно от нашето съзнание. И друго с тези 2500 швейцарски франка ми е интересно как се живее в Швейцария. Там цените са много високи и стандарта е наистина висок. В кантон Цюрих (за другите не знам, но е горе-долу същото) 1 стаичка да наемеш е от 1000 франка. Ток, тел, вода са ти мин. 500 франка. Остават ти 1000 франка, които трудно ще ти стигнат за храна. Един дюнер примерно струва 10 франка.

    Коментиран от #4

  • 4 Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "швайца":

    Ако не си разбрал, тук става въпрос за отхвърлянето на тая глупост басов доход, а не колко струва дюнера в Швейцария!
  • 5 Киро

    2 1 Отговор
    баЗов
  • 6 анализатор

    0 0 Отговор
    Хм, що за нещо е това? Работиш или не си получаваш 2500 ШФ ей така. Не е лошо, но от някъде трябва да дойдат тези пари. ОК Шевйцария е богата държава и ги има парите, но не е ли по-добре те да бъдат насочени в нещо друго, вместо да се пилеят по такъв начин. А и тези пари няма да стимулират хората да се азвиват и да получават повече. Не знам, но нещо ми се виждат странни тези неща...
  • 7 незнайко

    0 2 Отговор
    Ние отдавна го имаме това. Базов доход получават всички цигани в България, но никой българин не се отказва да работи.
Новини по държави: