Last news in Fakti

23 Юни, 2016 11:23 1 001 0

Solar Impulse 2 прелетя Атлантика и кацна в Испания

  • solar impulse 2-
  • solar impulse-
  • испания-
  • соларен самолет-
  • атлантически океан-
  • самолет-
  • слънчева енергия

Кацането в Севиля отбеляза края на 15-ия етап на маршрута на задвижвания със слънчева енергия самолет

Solar Impulse 2 прелетя Атлантика и кацна в Испания - 1
Снимка АП/БТА

Експерименталният самолет "Солар импулс 2" (Solar Impulse 2), който се захранва единствено от слънчева енергия, се приземи в Испания, тази сутрин, след като прелетя над Атлантическия океан, съобщи Би Би Си.

Трансатлантическият етап от обиколката на самолета, който прави исторически опит за околосветска обиколка, продължи 70 часа.

Кацането в Севиля отбеляза края на 15-ия етап на маршрута на Solar Impulse 2.

Пилотът Бертран Пикар се придвижи бързо над океана, след като в понеделник излетя от нюйоркското летище Джей Еф Кей.

Мениджърите на проекта, който се опитва да популяризира използването на възобновяеми източници на енергия, сега ще начертаят маршрута на самолета до Абу Даби, откъдето въздухоплавателното средство започна своето пътуване през март 2015 г.

Екипът зад проекта, се надяваше полетът през Атлантика да приключи в Париж, с което да повторят пионерския полет на Чарлз Линдберг от1927 г.. Самолетът на Линдберг, наречен „Духът на св. Луис”, е първият, който прекосява Атлантическия океан без да каца, като пропътува разстоянието между Ню Йорк и Париж.

Метеорологичната прогноза за тази седмица обаче, провали плановете им , тъй като над френската столица се очакваха бури, така че заради съображения за сигурност екипът на Solar Impulse 2 избра Севиля.

Solar Impulse 2 е конструиран в Швейцария. Той е усъвършенствана версия на предшественика си Solar Impulse. Размахът на крилете му е 72 метра, а теглото му е почти 2,3 тона. На самолета са монтирани 17 000 слънчеви акумулаторни батерии, с помощта на които се задвижват 4 електромотора. На теория самолетът може да лети непрестанно, тъй като енергията, събрана през деня, го захранва и през нощта. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: