Last news in Fakti

29 Юни, 2016 07:43 2 415 0

Монголците избират парламент

  • монголия-
  • парламент-
  • избори-
  • парламентарни избори

В Монголия днес се провеждат парламентарни избори.

22 партии и 3 коалиции, с общо 429 кандидати, както и 69 независими кандидати ще се борят за гласа на 2 004 048 монголци, които имат право на глас.

Избирателната комисия на страната съобщи, че 498 кандидата се борят за 76 места в парламента. Всяка партия или коалиция, която спечели мнозинство в парламента, ще формира правителство и ще назначи министър-председателя.

Днешните парламентарни избори отварят път на надежда, че страната ще успее да преобърне последните четири години на забавен икономически растеж.

Политическата трансформация на Монголия, след мирната революция през 1990 г., се превръща в голям плюс за чуждите инвеститори, които влагат много в богатите минерални ресурси на страната. Но рязкото забавяне на икономическия растеж през 2012 г. предизвиква противоречия около ролята на международни минни компании в страната.

Според проучвания на общественото мнение, много вероятно е кризата в минното дело да коства на управляващата Демократическа партия мнозинството й в парламента, известен като Велик държавен Хурал, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА