8 Август, 2016 08:56, обновена 8 Август, 2016 09:42 2 603 1

Ден на траур в Македония

  • македония-
  • ден на траур-
  • дъжд-
  • скопие-
  • загинали-
  • порой-
  • наводнения

Българските спасителни екипи вече са пристигнали в Скопие

Ден на траур в Македония - 1
Снимка АП/БТА

Ден на траур в Македония, след като неделните проливни дъждове, които се изляха над страната и последвалите наводнения, отнеха живота на 22 души, съобщи македонската информационна агенция Макфакс.

Шестима души все още се водят изчезнали, а разрушенията, които природното бедствие причини - ужасяващи.

Ден на траур в Македония

Според вестник "Утрински весник", най-много са загиналите от скопския район Гази Баба, в който влизат Сингелик, Стайковци, Смилковци и Црешево.

Президентът на страната Георге Иванов заяви, че над 400 души са ангажирани в усилията за справяне с последствията от бедствието. Армейските и полицейски части и днес разчистват наносите и изкоренените дървета от улиците и разрушените къщи. Те извършват и отводняване на засегнатите жилищни райони.

Продължава и спасителната операция, като за първите 15 часа екипите на "Бърза помощ" и "Гражданска защита" са спасили над 1000 души. В засегнатите райони обикаля и спасителен хеликоптер.

Ден на траур в Македония

На извънредно заседание, късно в неделя вечер, правителството на страната определи понеделник (8 август) за ден на траур.

По време на заседанието бе взето решение за въвеждането на бедствено положение в района на Скопие и Тетово за срок от 15 дни, както и за отпускането на еднократна парична помощ в размер на 300 000 денара за семействата на загиналите.

Президентът заяви, че правителството трябва да реши в идните дни дали е възможно отпускане на допълнителен бюджет за кризисните райони и помощи за пострадалите. Той допълни, че вече се работи активно по анализирането на причините за наводненията и предотвратяването на бъдещи бедствия.

След заседанието е създадена и комисия за оценка на щетите от природното бедствие.

България изпраща два аварийно-спасителни екипа, които ще помогнат в отводняването на малки къщи в районите около Скопие.

Дирерторът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Николай Николов заяви пред bTV, че от 01:00 часа днес, екипите вече са в Македония и са в готовност да получат конкретни задачи. Към момента се издирват около 10 човека.

Днес предстои среща между българската група пожарникари и оперативния щаб в Скопие, който ръководи действията за справяне с бедствието, за да бъде уточнено дали Македония има нужда от допълнителна помощ.

Природното бедствие раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Идентифицирани са 20 от загиналите. Извършва се разпознаването на последните две жертви.

Бурята, която се разрази в Скопие в събота вечерта продължи повече от 5 часа. Стойността на валежите достигна 90 л./кв. м, а скоростта на вятъра - 70 км/час. Само за първите два часа са регистрирани над 800 гръмотевици.

Ден на траур в Македония

Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната и довели до десетки жертви и пострадали, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Георге Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно дали течението по Вардара е отнесло галеоните, дето са акостирали на пристан в Скопие?!
Новини по държави: