Last news in Fakti

3 Декември, 2016 05:45 11 887 8

Как се бракува военен кораб (снимки)

  • кораб-
  • скрап-
  • военен кораб-
  • разглобен-
  • метал-
  • кралски военноморски сили-
  • великобритания-
  • фрегата-
  • hms cornwall

Преди да бъде нарязан, от вътрешността на кораба се отстраняват всички неметални части и всичко, което би могло да се продаде

Как се бракува военен кораб (снимки) - 1
Снимки: UK gov

През последните години много военни кораби от славното минало на Кралските военноморски сили направиха последните си пътувания напред да бъдат разглобени.

През 2012 г. британското министерство на отбраната обяви "трудното, но необходимо" решение, бившият флагман HMS Ark Royal да бъде продаден за скръб за около 3 милиона лири.

Една година по-рано HMS Invincible бе сполетян от същата съдба. Междувременно, през август 2015 г., HMS Edinburgh тръгна на последното си плаване към Турция, където да бъде разглобен.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Какво се случва с тези славни бойни кораби, след като бъдат бракувани? Някои резултати са доста изненадващи и дори впечатляващи. Например, една индийска компания прави мотоциклети от останките на бившия самолетоносач INS Vikrant.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Тази година министерството на отбраната на Великобритания публикува подробен доклад за съдбата HMS Cornwall, последната фрегата "Тип 22" в редиците на Кралските военноморски сили.

Официално кръстена от Принцеса Даяна през 1988 г., 5,300 тонната фрегата HMS Cornwall кръстосва моретата и океаните, изпълнявайки мисии в различни точни на света, до 2011 г., когато британското правителство я обявява за негодна и я изважда от редиците на Британския кралски флот. През 2013 г. корабът е обявен за продан и купен от английската компания Swansea Drydocks, която още същата година започва да го разрушава.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Той е изтеглен от Портсмут до Суонзи през октомври, където остава закотвен на ремонтен причал до най 2014 г., като в този период са били приведени всички необходими мерки за гарантиране на сигурността му, както и да се гарантира, че няма да има последици за околната среда и здравето на хората по време на неговото разглобяване.

През това време в корпуса му са пробити дупки, за да може всичко, което се намира на борда, да бъде лесно изнесено.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Електрониката и другите предмети, към които военноморски сили на други страни биха проявили интерес, са били снимани, описани и каталогизирани, за да могат по-лесно да намерят своя купувач. Над 200 тона предмети, сред които хидравлични кранове, котвата и веригата ѝ, осветителни тела и врати, са продадени за по-нататъшна употреба.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Всичко, което не е било направено от желязо също е отстранено от кораба.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Когато корабът е изпразнен, той е преместен на сух док, където започва същинската работа по неговото рециклиране. Първо е отстранена мачтата, последвана от витлото, тежащо повече от 800 кг.

Как се бракува военен кораб (снимки)

Следващата отстранена част е сонарът, който е изваден цял от вътрешността на кораба. Съставен от 64 преобразувателя, той е тежал цели 15 тона, а след разглобяването му са събрани над 7,8 тона цветни метали.

Как се бракува военен кораб (снимки)

В процеса по разрушаването му, работниците са отстранили 182 тона олово.

Последните парчета от HMS Cornwall са извадени от сухия док на 30 октомври 2014 г., една година след неговото пристигане.Как се бракува военен кораб (снимки)

Как се бракува военен кораб (снимки)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'Мин

    42 1 Отговор
    Има и по лесен начин. Изпраща се тумба брат'чеди от маалата и го обезкостяват преди Юсеин Болт да пробяга 100м
  • 2 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Наши специалисти ще го разкулачат още в морето, ни метал, ни неметал ще остане от кораба. И всичко за вторични суровини.
  • 3 comment

    11 0 Отговор
    Само като го наобиколят с каруците... и боята сама ще започне да пада.
  • 4 Вася

    0 0 Отговор
    ремонтен причал ???
  • 5 раша

    1 0 Отговор
    причал-нещо като вакзал
  • 6 mediator37

    3 0 Отговор
    "....направиха последните си пътувания напред да бъдат разглобени"
    Кораб само напред пътува, задна скорост няма !?

    "да бъде продаден за скръб за около 3 милиона лири. "
    Пак нещо не се разбира, кое е скръбното, малката цена ли, що ли ?

    "... остава закотвен на ремонтен причал до най 2014 г."

    Коментиран от #7, #8

  • 7 мда

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    била е снощна :D
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: