Last news in Fakti

7 Декември, 2016 07:30 4 269 3

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (Видео) - Декември 2016

  • япония-
  • сащ-
  • втора световна война-
  • пърл харбър
7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (Видео) - Декември 2016 - 1

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.

Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.

Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.

По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    1 1 Отговор
    Японците нищо не са постигнали с тая атака.

    Коментиран от #2

  • 2 Д'Мин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тони":

    Освен да си го вкарат два ката.
  • 3 mediator37

    1 0 Отговор
    Есеистът на нашето време Гор Водал отбелязва тъжно, че в опитите си да измислят как да дебаркират в Европа и да унищожат Германия Рузвелт и компания се сетили, че ако влязат във война с Япония Германия ще бъде принудена по силата на Тристранния пакт да обяви война на САЩ и.... -Те ти булка Спасов ден.
    По тази причина САЩ предварително блокират всички японски авоари в американски банки, блокират доставките на петрол и др. суровини за Япония. Три месеца след това Япония е принудена да стори това нападение. Планът на Рузвелт да въвлече САЩ във ВСВ сработва.
    А вие четете глупостите по учебниците и клатите глави като патоци: -Ей колко са агресивни и гадни японците - падат им се не 2 а 20 атомни бомби.