Last news in Fakti

29 Януари, 2017 18:00 28 186 9

Втора световна война: Ракети, насочвани от живи гълъби

  • втора световна война-
  • сащ-
  • гълъб-
  • ракети-
  • насочване-
  • б. ф. скинър

Великият психолог и изобретател Бъръс Фредерик Скинър разработва странен проект

Втора световна война: Ракети, насочвани от живи гълъби - 1

Гълъбите не се славят с ловкост, ум или приятелско поведение. За повечето хора те са просто градски птици, които могат да бъдат видени на покрива на всяка сграда или във всеки парк. Въпреки това, тези птици играят по-голяма роля в американската военна история, отколкото всяко друго животно. По време на Втората световна война именно гълъбите „се присъединяват“ към армията на САЩ в борбата срещу нацистка Германия.

Колкото и невероятно да звучи, това е истина – живи гълъби стават част от войната. Пернатите са използвани от американците в насочването на ракети към предназначените им наземни цели.

През 1943 г. армията на САЩ изпитва големи трудности в прицелването с бомби и ракети. По това време прецизността е мираж, тъй като повечето ракети са изстрелвани от огромно разстояние, а технологията - примитивна. Те често пропускали целта си. Военните се нуждали от бързо решение на проблема и тогава била приложена идеята на изобретателя Б. Ф. Скинър – гълъби, живи гълъби.

Скинър бил добре запознат с този вид птици и знаел, че имат с какво да помогнат на американското военно дело. Психологът често използвал гълъби в проучванията си. Той наблюдавал поведението им и се опитвал да ги дресира. В един от експериментите си Скинър ги обучил да натискат поставена наблизо дръжка, когато са гладни.

Идеята на изобретателя дошла, когато той видял ято птици, подредени в перфектна формация в небето. Именно тогава той ги видял като потенциални „устройства“ за насочване на разстроените американски ракети. Познанията му за гълъбите му подсказали, че тези създания ще направят бомбардировките и въздушните удари много по-ефективни.

Скинър изработил конусовидна приставка, която да бъде поставена на върха на ракетата. В нея той поставил три миниатюрни кабинки за гълъбите. В тях имало по един електронен екран, проектиращ картината на обектите навън и място за самите птици. Преди да изпробва пернатите в действие, изобретателят започнал да ги тренира да разпознават мишени. Когато го направели, те започвали да кълват. Именно това насочвало ракетите – към главите им били монтирани кабели, които насочвали оръжието според движенията на гълъбите.

Въпреки огромните си ползи, гениалното изобретение имало два големи недостатъка – нямало начин гълъбите да избегнат детонацията, а и военните сили на САЩ не сметнали иновацията за нещо сериозно, както може да се предположи.

Все пак Скинър представил проекта си пред Националния комитет по отбраната. Представителите на организацията били скептично настроени, но все пак отпуснали 25 000 щатски долара за финансиране на плановете и за кратко те влезли в употреба.

През 1944-а, около година след началото на проекта „Гълъб“, военните прекратили програмата. По време на тестовете Скинър показал еднозначно колко лесно птиците могат да бъдат дресирани, както и безгрешните им умения за насочване, но „отгоре“ решили да не хабят ценни ресурси в подобна насока – рискът бил прекалено голям.

Проектът „Гълъб“ обаче не останал в историята. През 1948 година получил втори шанс от Военноморските сили на САЩ. В продължение на пет години във флота насочвали далекобойните си оръжия именно по този начин. Методът бил ефективен, но отново бил изваден от употреба, тъй като с развитието на технологиите електрониката вече била далеч по-надеждна, отколкото десетилетие преди това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    17 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проектът „Гълъб“ обаче не останал в историята,защото вече насочват новият F-35 с бръсната маймуна!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тошбиян

    13 3 Отговор
    Хахахааааа американски напредък
  • 4 Гост читател

    4 10 Отговор
    хахахах, тошбиян ,,като сте прости си мълчете
  • 5 onq s konq

    11 12 Отговор
    В момента руснаците провеждат опити с поставяне на върха на ракетите си жив мужик вместо гълъб и на екранче вижда закодираните вражески цели като бутилка водка

    Коментиран от #7

  • 6 Васичка Атанасова

    11 2 Отговор
    от човека няма по лошо същество на земята
  • 7 кроко

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Теб пък великия вожд Виниту те е дресирал като му видиш кубето по телевизията и да почват да ти течат лигите! Каква е разликата между теб и кучето на Павлов?
  • 8 орнитофил

    1 1 Отговор
    За щастие, в днешно време пилетата убийци могат да насочват ракетите и прочие гръмоляци от разстояние.

    Скинър май не вярвал в човешкото съзнание, камо ли в пилешко...
  • 9 OMG WTD

    4 3 Отговор
    Много путлераст в този форум, много нещо.. Положението е плачевно.