Last news in Fakti

13 Ноември, 2011 12:46 62 641 0

„Мирен шок“ удари наркобароните в Рио де Жанейро (видео)

  • рио де жанейро-
  • дрога-
  • наркобарони-
  • бразилия

Властите започнаха от 2008 г. да въвеждат на ред в бедните квартали - фавели, контролирани от трафикантите на дрога, за да подготвят страната за Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г.

„Мирен шок“ удари наркобароните в Рио де Жанейро (видео) - 1
Полицаите проверяват всеки, които влиза и излиза от бедните квартали. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специални части на бразилската полиция и армия започнаха операция в най-голямата фавеля (беден квартал) на Рио де Жанейро - Росиня, от години контролирана от наркотрафикантите, съобщи АФП.

Полицията навлезе и в съседната фавеля Видигал. Достъпът до двата квартала е забранен от 2,30 ч. тази сутрин, а въздушното пространство е затворено до понеделник, съобщи телевизия „Глобо“.

Властите смятат, че в Росиня се укриват близо 200 трафиканти на дрога. Снабдени със снимки на заподозрените, полицаите проверяват колите, които влизат и излизат от района.

В операцията с кодово име „Мирен шок“ е най-голямата, предприемана в Рио.

В нея участваха около 200 морски пехотинци и стотици командоси от полицейските части за специални операции (ВОРЕ), 16 военни бронетранспортьора и хеликоптери.

Подкрепени от армейска бронирана техника и хеликоптери, елитните полицейски части навлязоха около 4,00 ч. местно време в бидонвила с над 120 000 жители, вклинен сред богаташките квартали на Рио. Властите в града - един от най-размирните в страната, започнаха от 2008 г. да въвеждат на ред в бедните квартали - фавели, контролирани от трафикантите на дрога, за да подготвят страната за Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г.

Според властите около 200 трафиканти се намират в Росиня. Миналата седмица там бе арестуван най-издирваният трафикант в Рио - Антонио Франсиско Бомфим Лопес, с прякор Нем.

Росиня е един от стратегически важните пунктове за контрол над Рио де Жанейро. Ако властите сложат ред там, това ще означава, че са затворили кръга на сигурността около районите, където ще протекат повечето мероприятия на футболния шампионат и олимпиадата, заяви бившият офицер от спецчастите, а сега консултант по въпросите на сигурността Пауло Сторани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА