Last news in Fakti

12 Май, 2017 09:17 2 583 23

САЩ не нападнаха Ирак, за да налагат демокрация

  • сащ-
  • садам хюсеин-
  • ирак

Според Кондолиза Райс основната цел е била свалянето на Садам Хюсеин

САЩ не нападнаха Ирак, за да налагат демокрация - 1
Снимка: Wikipedia

„САЩ нападнаха Ирак, за да свалят Садам Хюсеин, а не за да налага демокрация.“ Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс, цитирана от Sputnik News.

Райс говори по време на среща в института „Brookings“. Райс беше съветник по националната сигурност по време на първия мандат на Джордж Буш Младши между 2001 и 2005 г. През втория му мандат между 2005 и 2009 г. тя заемаше поста на държавен секретар.

Райс коментира американската инвазия в Ирак през 2003 г. След нея от власт беше свален диктаторът Садам Хюсеин.

„Ние не отидохме в Ирак, за да носим демокрация. Ние отидохме там, за да свалим Садам Хюсеин. Това беше проблем със сигурността“, заяви Райс.

В периода на инвазиите в Ирак и Афганистан Райс заемаше поста на съветник по националната сигурност.

„Никога не съм казвала на президента Буш да използва военна сила, за да налага демокрация в Ирак или Афганистан. Това не се е случвало“, заяви Райс.

Тя допълни, че надигащите се популистки движения в САЩ и Европа през последните години са в резултат на недоволството на хората от елитите. Според нея хората се притесняват от свободната търговия и неограничената имиграция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    51 6 Отговор
    САЩ световен агресор.
  • 2 Kcaniba

    8 31 Отговор
    Ако беще размахвал по малко с пушката, сега Садамчо можеше и да е жив още



    За постигане на основната цел всички средства са хубави, а и ако Садамчо по малко се перчеше с чифтето , сега можеше да е жив.

    Коментиран от #12

  • 3 да го кажем направо

    44 3 Отговор
    Опааа каква стана тя-точно в ООН когато размахваха измислените доказателства за хим.оръжие на Садам казаха,че налагането на демокрацията ще бъде приоритет за САЩ в Ирак....А сега падна още една маска на американските лицемери...
  • 4 Мдааа

    39 2 Отговор
    Така е диктатор беше....щото каза,че за иракския петрол не иска гущери и стана опасен диктатор.
    И после някой си все петролните полета за без пари ;)
    Готинко.
  • 5 РЕАЛНО

    38 2 Отговор
    Петрола...петролаааа--така и Садам стана"диктатор"....така и Кадафи стана"диктатор"....--и стига ми говорихте простотии за демокрация и човешки права-щото С.Арабия е много демократична нали???
  • 6 Палко

    36 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Ние не отидохме в Ирак, за да носим демокрация. Ние отидохме там, за да свалим Садам Хюсеин. Това беше проблем със сигурността“, заяви Райс.
    И сега по-голяма сигурност ли има, Райс????

    Коментиран от #9

  • 7 Дидо

    38 0 Отговор
    Откакто САЩ свалиха Садам и донесоха демокрацията там са убити и унищожени над 3 милиона мирни жители от които 500 000 (половин милион ) са деца...---ДЕЦА---- та се вижда кой е диктатор и убиец......
  • 8 Тито

    31 0 Отговор
    https://youtu.be/4CZKb3625Jg......Ето какво донесе САЩ в Ирак.Това е истината-всичко друго е долна лъжа!!!
  • 9 Лупи

    33 0 Отговор

    До коментар #6 от "Палко":

    Тя не си довърши изречението правилно, като истински наследник от памуковите плантации искаше да каже, че са отишли там да си решат проблемите със сигурността на петролните резерви и след като са свалили Садам са си ги подсигурили до изчерпването им. Нали не се заблужавате, че САЩ гледа на петролните залежи в близкия изток, като на чужди такива и уважава правото на собственост? Абе в кой свят живеете бе, от как съществуваме тоя с мускулите бие по-слабия и му взима ценното, просто с вековете ценното се променя, а някой път си го бие ей така щото може. Вие знаете ли, че повечето американци не знаят къде е Европа, камо ли Ирак... те искат бензина да им е по левче литъра и това е и грам не ги е грижа за демокрация дори американските военни го знаят това ама им плащат добре, а за повечето от нискоранговия им персонал това е е единствената опция за нормална заплата иначе ще са в затвора или в Макдоналдс... всичко е гнусен бизнес и безкрайна алчност. Какви демокрации, човешки права и т.н. ви гонят.
  • 10 Лупи

    35 1 Отговор
    Най-тъжната работа от цялата ситуация със свалянето на Садам е че той имаше 2 милиарда дълг към нас, който САЩ опростиха, чрез куклите си у нас и в новото иракско правителство. Показаха, че "милеят" за иракския народ, като "опростиха" всички дългове за няколко милиарда към свои васални държавици и в замяна му вземаха петрола на стойност трилиони :) Бизнес ко да прайш, ловки търговски умения и модерни финансови инструменти и човешки права. Сега да се готви Сирия! Меджудругото на никой не му прави впечатление, че най-голяма изгода от цялата ситуация в близкия изток има Израел и няколко големи еврейски клана в САЩ ама здраве да е. Те никога няма да си свалят маската толкова, че масите да им видят истинското лице.
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    21 0 Отговор
    Да турат ръка на петрола..оти на сваляне Ким?он има ядрено оръжие хаха ма ше стане мармалад и там демокрацията не важи
  • 12 Kcaniba

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Тролик!!
    Твоите ФАЩ са го спонсирали, твоят садамчо!!!
    После решили са да го раскарат!!
    Унищожиха една държава!!
    Избиха стотици хиляди хора!!
    Те са на чудовищният агресор!!!
    Сига се пръкнаха чалми от там!!
    ФАЩ се оакаха - не сме победили , не защото не ставаме, а защото не искаме!!

    Коментиран от #14

  • 13 Съгласен

    20 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ние не отидохме в Ирак, за да носим демокрация.

    Вярно. Където идете, само отнасяте.
  • 14 Kcaniba

    3 21 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Моите американци квот си искат, тва си правят, не е забранено, а твоите русняци само могат да им пръцнат на маткапа.

    Коментиран от #16

  • 15 no name no face no number

    10 1 Отговор
    Дано поне коня да я е долизал добре :))) име трепач.:)))
  • 16 Съгласен

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Виж сега. Стой кротко и "пръцкай" на американския, щото ако се изхлузиш от него, ще ти остани само безкра......йна "пустота".

    Коментиран от #17

  • 17 Kcaniba

    2 17 Отговор

    До коментар #16 от "Съгласен":

    Вие прцеащите руски подлоги, мноу ги разбирате тез работи за пустотата !

    Коментиран от #19

  • 18 Kana

    19 2 Отговор
    Тази под заглавието на статията, която е на снимката, ДА СЕ РАЗКАРА, НЯМА НУЖДА ОТ НЕЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, СВОБОДИ И ТАКА НАТАТЪК!!! ПЛЮЯ НА ВАШТА ИЗМИСЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯ!!! НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗНАЕМ И ПОМНИМ, КАКВО ИМАХМЕ ПРЕДИ 27 ГОДИНИ, И КАКВО ИМАМЕ СЕГА-НИЩО!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гостуващ

    9 1 Отговор
    Тук коментира трол който е фалшив ,,Kcaniba" и се заяжда с истинския. Можете да ги различите по оцветяването на коментарите (истинския е оцветен защото получава повече плюсчета,, отколкото минусчета). Кире, ти ли си изтрещял толкова, че чак си побеснял. Спокойно, света няма да свърши ако американците бъдат навряни в миша дупка. Дишай дълбоко! Още дишай! Дишай!
    (а аз не съм "Kcaniba", а ''гостуващ")
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.