Last news in Fakti

3 Декември, 2011 16:49 1 370 0

Албания се прости с Лека I Зогу

Албания се прости с Лека I Зогу - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

В Албания беше погребан принц Лека I Зогу, самообявил се за наследник на последния албански крал Ахмед Зогу, предаде АP.

Поклонението се състоя в сградата на парламента.

Въпреки че балканската страна е парламентарна република, официалните власти решиха да се организира тържествена церемония. Събота беше обявена за ден на национален траур.

Лека I Зогу, който се завърна от изгнание през 2002 г., за да се опита да възстанови монархията в Албания, почина в сряда от сърдечен удар на 72-годишна възраст.

Комунистическият режим в Албания премахна монархията и провъзгласи република през 1946 г., но дори в изгнание, кралското семейство твърдеше, че Лека I Зогу е легитимен крал на Албания.

След падането на Желязната завеса и разпадането на Югославия Лека I Зогу започна кампнаия за обединяване на етнически албанци на Балканите в една държава, което силно изнервяше Запада.

Принц Лека, който почина на 72-години, беше единственият син на последния албански крал Ахмед Зогу, заел престола през 1928 г. и управлявал Албания до италианското нахлуване през 1938 г. Тогава той е заставен да напусне Албания само два дни след раждането на принц Лека I Зогу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА