Last news in Fakti

29 Юни, 2017 14:42 2 360 10

Турция няма да изтегля войските си от Кипър

  • турция-
  • кипър-
  • войски-
  • гърция-
  • изтегляне-
  • остров-
  • войници

Ще бъде ли намерено решение на кипърския въпрос?

Турция няма да изтегля войските си от Кипър - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция определи като невярна информацията, че възнамерява да изтегли огромна част от разположените в Кипър сили, предаде Анадолската агенция.

В гръцката преса бе съобщено, че Анкара обмисля да изтегли 80% от наличните си сили, разположени на острова. Турците побърза да опровергае това.

Турското външно министерство обяви, че „не е истина“ информацията за планирано намаляване на военния персонал. Процентите, посочени в гръцките медии, също са неверни.

Спекулациите се появиха на фона на поредните усилия за решаване на кипърския конфликт, който тлее от десетилетия. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ се срещна с Никос Анастасиадис в нов опит да бъде намалено напрежението.

Очаква се на срещите в Швейцария да се включи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Средиземноморският остров е разделен от 1974 година насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И У НАС

    10 6 Отговор
    Нема да е лошо, турните и нас да ни подкрепят с техника, въоръжение и личен състав, нали сме в НАТО. Те са крупна сила а ние сме без такава, тъкмо няма да даваме 2% от Бюджета дето и такъв биля нямяме. Тъй де, то на мъж дето е слаб в кръста, съседа му помага за децата. То нас веке за кво ли на бива. Ние сме ФАЛИРАЛА БЪЛГАРИЯ! Кат мома на повикване.
  • 2 Хасан

    6 6 Отговор
    Турция е натовска страна защо да изтегли войски от страна която е в Нато..няма логика

    Коментиран от #3

  • 3 Барчо

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Погледни историята. Остров Кипър е 100% гръцки, но през 1974 г турците нахлуват с войска и създават там северна кипърска турска република. Заселват 120 000 турци, като същевременно изгонват от територията гърците. По същия сценарий това може да стане и у нас в южната част на България, а може и повече. Какво като и двете държави са натовски. Явно прословутия член 5 защитава единствено тези, които могат сами да го направят.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ATILA

    5 5 Отговор
    KIPIR NIKOGA NE E BIL GRICKI KOYTO NE ZNAE DA NE PISHE GLUPOSTI.
  • 6 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Барчо":

    Не си прав...Кипьр е дадена под наем от Османската империя на (подобно на Хонкгонг),за да се финансира Кримската война...но кьм края на договора Англия почва да подпомага и предизвиква бунт и не врьща острова...обявява я за своя колония и гарант..след това с бунт колонията извоюва независимост и е сьздадена Кипьрската дьржава с равни права за гьрци и турци и гаранти Англия,Гьрция и Турция..След военния преврат в Гьрция ,военната хунта решава да присьидини острова кьм Гьрция в противоречие с международните норми...почват гонения кьм турците,убийства на политически лидери,геноцид,депортация,масови гробове и чак тогава Турция като дьржава гарант решава да влезе в Кипьр..острова е разделен и е обявена Севернокипьрската република
  • 7 Хасан

    3 1 Отговор
    В Кипьр все още има английска военна база,а там не живеят англичани..защо да няма турска военна база. ..

    Коментиран от #8

  • 8 Грую

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Защото населението на Кипър не иска да бъде нито турско, нито гръцко, а кипърско. И друго - щом Ердоган не изтегля войските от Кипър, а Република Кипър е част от Европейския съюз, то значи Севернотурската кипърска република, респективно Турция не желае да влиза в Европейския съюз, а само да изнудва за милиарди европейските данъкоплатци. И последно - да жалко е че я няма едновремешната българска армия. И двете поделения, където служех ги закриха. Направихме оградна мрежа срещу бежанците подобна на тази, с която селяните си ограждат градините с домати, че да не влиза вътре добитък да тъпче. И сега няма пари за самолети за техника за съвременно въоръжение и обучение на армията и могат да се интерпретират всякакви долнопробни сценарии за намеса във военните задължения на държавата.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Грую":

    Виж сега Груйо..ти мислиш като типичен българин..мислиш си че хората искат да влязат в ЕС за просия( еврофондове)...това е в България така..усвоихме ефрондове значи изпросихме пари...турците не просят ами сии работят...а за,границата...мислиш ли че сириеца знае къде е българската граница....всичко го правят каналджиите и тия които охраняват самата граница
  • 10 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грую":

    И какво му е лошото на турския аскер...то в Турция има немски,френски,английски бази защо в Европа да няма турски