Last news in Fakti

27 Октомври, 2017 14:51 896 0

Папа Франциск говори с Космоса (СНИМКИ)

  • мкс-
  • папа франциск-
  • ватикан-
  • международна космическа станция-
  • космоса

Светият отец задава философски въпроси на астронавтите от Международната космическа станция

Папа Франциск говори с Космоса (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Папа Франциск разговаря с шестимата астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи Reuters.

Той попита екипажа - трима американци, двама руснаци и един италианец, какво е мнението им за "мястото на човека във Вселената".

"Добър ден или добър вечер, защото когато си в космоса, не знаеш какво е" - започна разговора по спътниковата връзка папа Франциск от зала във Ватикана.

"Астрономията дава възможност да съзерцаваме безкрайните хоризонти на Вселената и предизвиква въпроси: откъде идваме, къде отиваме" - продължи той и запита италианския астронавт Паоло Несполи какво мисли за мястото на човека в Космоса.

Папа Франциск говори с Космоса (СНИМКИ)

Несполи, който е инженер, стоически подчерта "сложността" на въпроса.

Папа Франциск попита още астронавтите какво мислят за стиха на Данте, че любовта е движещата сила във Вселената. Отговори руският космонавт Александър Мисуркин, който каза, че чете в космоса "Малкият принц" от Екзюпери и му е направило впечатление разбирането на детето за любовта.
"Любовта е това, което ни дава силата да дадем живота си за някой друг" - каза Мисуркин.

Папа Франциск остана доволен от отговора и каза: "Ясно е, че сте разбрали посланието, което Екзюпери обяснява толкова поетично, и което Вие, руснаците, носите в кръвта си, в религиозната си традиция и човечност".

Ранди Брезник - командирът на МКС, каза на папата, че най-приятното нещо в работата на орбитиращата лаборатория е възможността да видиш "Божието творение малко като от Неговата гледна точка". Той допълни, че най-голямо впечатление в Космоса му прави, че "няма граници, няма конфликти, всичко е мирно".

Папа Франциск говори с Космоса (СНИМКИ)

"Когато дойде тук, горе, и види неописуемата красота на Земята, човек не може да не се развълнува дълбоко" - допълни Брезник. - "Виждаш колко разредена е атмосферата и осъзнаваш колко несигурно е съществуването ни тук".

Папа Франциск говори с Космоса (СНИМКИ)

През 2011 г. с екипажа на МКС разговаря и папа Бенедикт XVI. Той зададе въпроси за бъдещето на Земята и за рисковете от замърсяването на околната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА