Last news in Fakti

9 Януари, 2012 09:15 1 165 0

Иран с нови центрофуги за обогатяване на уран

  • иран-
  • уран-
  • ормуз-
  • петрол
Иран с нови центрофуги за обогатяване на уран - 1
Ирански изследователски реактор в столицата Техеран. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран е започнал да обогатява уран в нова и добре защитена централа, предаде Блумбърг.
Агенцията се позовава на водещ и известен с консервативните си възгледи местен в. „Кайхан“.
Според местните източници новите цетрофуги за обогатяване на уран са разположени в новоизградена централа „Фордо“, разположена близо до свещения за шиитите град Кум.
Новото съоръжение било добре защитено срещу всякакви удари от въздуха и по земя, хвали се в. „Кайхан“.
Изявленията за нова ескалация в ядрените амбиции на радикалния режим на аятоласите в Техеран идва дни след поредните заплахи за затваряне на стратегическия пролив Ормуз.
„Ако нашите врагове блокират нашия износ на петрол, то ние няма да позволим нито капчица от черното злато да премине през Ормузкия пролив“, заяви пред в. „Хорасан“ заместник-командирът на Корпуса на стражите на ислямската революция Али Ашрах Нури.
На 27 декември първият вицепрезидент на страната Реза Рахими заплаши, че Иран ще затвори протока, ако страните от Запада наложат санкции на износа на петрол от ислямската република.
В същото време командващият иранските ВМС съобщи, че военните са в състояние да затворят Ормузкия проток, но това решение трябва да бъде взето от ръководството на страната.
Напрежението в региона се повиши след като в началото на годината ЕС реши принципно да забрани вноса на нефт от Иран. Налагането на петролното ембарго може да бъде предприето реално на 30 януари по време на Съвета на ЕС на ниво външни министри.
„Затварянето на протока ще бъде „по-лесно, отколкото човек да изпие чаша вода“, заплаши в края на 2011 г. командирът на военно-морските сили на Иран Хабиболах Саяри. Анализатори заявиха пред Ройтерс, че режимът на радикалните аятоласи в Техеран не разполага с достатъчно сили, за да приложи на практика заплахата си. В неговите възможности е обаче да използва създадените ракетни системи за всяване на паника в корабоплаването.
Най-лесният начин за Иран е да минира пролива.
Корабоплаването в Ормузкия проток се урежда от международното право и съответната конвенция на ООН от 1982 г..
Протокът е разположен при южните брегове на Иран. Той има голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив. В най-тясната си част протокът е широк около 50 км, а дължината му е около 200 километра.
През пролива преминава 20% от световния износ на петрол от Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА