Last news in Fakti

12 Януари, 2012 10:06 3 878 3

„Коммерсант”: „Точков удар“ по иранския атом в тайната война

  • иран-
  • уран

САЩ смятат Иран за свой основен проблем. Те се стремят да превърнат Техеран от враг в лоялен партньор и за целта искат с всички възможни средства да сменят управляващия там режима

„Коммерсант”: „Точков удар“ по иранския атом в тайната война - 1
Полицията вдигна колата на взривения учен Мостафа Ахмади Рошан. Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светът е изправен война от нов тип. Тя няма да бъде обявена. Няма да има ясни фронтови линии, разделяща приятели от неприятели. Няма да има струпване на военни сили или отвличания на самолети.
Първите изстрели отекнаха вчера в Техеран. Според западни анализатори те отбелязват началото на една тайна война, за която се готвят както САЩ и Израел, така и Иран и неговите съюзници от Оста на злото.
В сряда в столицата на Иран бе убит професор

Мостафа Ахмади Рошан, който оглавяваше департамента в ядрения център в Натанз, където се извършва обогатяване на уран.

Той беше взривен в автомобила си на улица „Гол Наби” в източната част на иранската столица, в района на университет „Аламе Табатабаи”. Двама мотоциклетисти прикрепиха магнитна бомба към покрива на принадлежащата на професора кола. Ученият загина на място, а двамата му спътници бяха ранени. Един от тях почина няколко часа по-късно в болница. Вицепрезидентът на Иран Мохамад Реза Рахими в изявление по националната телевизия обвини Израел и САЩ за убийството на учения.
Иранските власти обвиниха израелските спецслужби за организирането на терористичното нападение. Тел Авив отрича участие в покушението, но експертите смятат, че „точковите акции” по ликвидиране на иранските ядрени физици отговарят на интересите именно на еврейската държава: през последно време това е вече четвъртият подобен случай и всеки път покушенията се извършват по един и същ сценарий, пише руският в. „Коммерсант”.

От години слушаме, че иранците са на път да създадат атомна бомба едва ли не следващата седмица,

но съществуването на военен елемент в ядрената програма на Техеран досега никой не е доказал. Това обаче не попречи на амриканския министър на отбраната Лион Панета уверено да заяви, че удар по Иран така или иначе ще бъде нанесен.
Това коментира пред "Коммерсант" секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.
Понастоящем САЩ смятат Иран за свой основен проблем. Те се стремят да превърнат Техеран от враг в лоялен партньор и за целта искат с всички възможни средства да сменят управляващия там режима.
Това включва и икономическата блокада и масираната помощ за опозиционните сили, които биха могли да извършат „цветна революция“, посочва Патрушев.
Има вероятност за военно ескалиране на конфликта, към което Израел подтиква САЩ, смята той.
Както Факти.бг писа Иран е започнал да обогатява уран в подземния си ядрен комплекс Фордо.  Двама дипломати, пожелали анонимност, разкриха, че центрофугите там произвеждат уран, обогатен на 20%.
Концентрацията му е значително по-висока от тази на урана, който се получава в главния ирански завод за обогатяване на уран в „Натанз“ (3,5%) и означава, че той лесно и бързо може да бъде преработен за използване в ядрен боен заряд.


Според дипломатите във  Фордо работят 348 центрофуги.


Те базират информацията си на проверка, извършена миналата седмица от инспектори на МААЕ.
Инсталациите във „Фордо“ са разположени в укрепен тунел под планина и са пазени от зенитни батареи и елитни части от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.
Изграден непосредствено до военен комплекс, ядреният център бе пазен в тайна дълго време.
Иран призна за съществуването му едва след като западни разузнавателни агенции го разкриха през септември 2009 г.
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обаче потвърди, че Иран е започнал да обогатява уран в подземен обект, но целият атомен материал там е под неин контрол, предаде Ройтерс.
„МААЕ може да потвърди, че Иран е започнал производство на уран, обогатен до 20 процента, използвайки центрофуги IR-1 в завода за обогатяване на гориво Фордо", заяви в електронно писмо говорителка на агенцията Джил Тудър.
„Целият ядрен материал в съоръжението остава под контрола и наблюдението на агенцията", допълни тя. Уранът може да бъде използван за ядрено оръжие, ако бъде обогатен до над 90%, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Ахмадинеджад се обажда на Обама! Чуй сънувах много хубав сън, разхждам се аз из Америка и там едни хубави джамии, жените със бурки... абе много хубава работа.
    Да ти кажа и аз сънувах, отговаря Обама.. пътувам аз из Иран и на всякъде едни хубави реклами, билбордове, всичко свети...
    И какво рекламират пита Амхадинеджад?
    Незнам, пишеше на Иврит...
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    абе патрушко патрушев след сирия и иран кой мислиш е наред...
  • 3 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    задава се нова кражба, този път на иранските нефтени кладенци