Last news in Fakti

22 Март, 2018 20:30 1 245 5

Румен Радев се срещна с Махмуд Абас и Бенямин Нетаняху

  • румен радев-
  • среща-
  • израел

Той призова за мир в региона

Румен Радев се срещна с Махмуд Абас и Бенямин Нетаняху - 1
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев предаде на палестинския си колега Махмуд Абас пожеланията на президента и премиера на Израел за мирни и конструктивни отношения, съобщи БНР.

На срещата в Рамала на Западния бряг на река Йордан, Радев посочи:

"България следва ясно изразената позиция на Европейския съюз, че решение дългосрочно и устойчиво на близкоизточния конфликт може да има само, базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство. Затова не трябва да се отхвърлят усилията на нито една държава, която има възможност и желае да допринесе за този процес. Без да влизам в ролята на посредник, но аз предадох на президента Абас и пожеланията на президента Ривлин и на министър-председателя Нетаняху за конструктивни и мирни отношения".

От своя страна палестинският президент Махмуд Абас посочи, че Палестинската власт е готова да преговаря с Израел, но няма да приеме решения извън международната легитимност:

"Оценяваме позициите на Европейския съюз и ясните му решения за мирния процес между Израел и Палестина. Оценяваме подкрепата на Европейския съюз на палестинския народ. Ние никога не сме отрекли преговорите. Ние сме готови да участваме в преговори с Израел, но няма да приемем решение извън международната легитимност. Искаме решение, което се базира на две държави - Израел и Палестина. Палестина с границите от 1967-а година и столица Източен Ерусалим, която ще живее в мир с държавата Израел".

Българският държавен глава отбеляза, че исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза той и даде за пример стойността на търговския стокообмен - едва 150 млн долара, която не отговаря нито на възможностите на двете икономики, нито на ползотворния и постоянен политически диалог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакай малко

    1 0 Отговор
    Чакай малко, че нещо пак по типично еврейски начин, много хитро се преиначава същността на истината!
    Цитат:"Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза той и даде за пример стойността на търговския стокообмен - едва 150 млн долара, която не отговаря нито на възможностите на двете икономики"
    Че откога Република България е признала Палестина за държава, че да има стокообмен? Нали бате натан ще ошамари всеки, който признае за държава Палестина! Палестина е под тотална окупация, като няма право нито на износ, нито на внос! Т.е. това означава, че става дума за стокообмен между България и исраел, като много внимателно думите на нашия президент са цитирани, като че ли става въпрос за Палестина! Умело, но евтино манипулиране с журналистически приьоми, за скриване на ужасяващ факт, целящ показване на нещата, като нормални!
  • 2 учуден

    2 1 Отговор
    Откъде накъде нашия президент ще предава послания на Израел до Палестина? Това да не е някаква нова форма на журналистически хумор ?
  • 3 Русчуклия

    1 0 Отговор
    Цитат:"Без да влизам в ролята на посредник, но аз предадох на президента Абас и пожеланията на президента Ривлин и на министър-председателя Нетаняху за конструктивни и мирни отношения".
    Г-н Радев, с предаване на "пожелания" на една страна, която е окупирала 90% от територията на друга, без съд и присъда затваря по затворите хора, които не са съгласни с това да им се отнема земята, където се строят нови "попълнения" на селища с еврейски емигранти и много други подобни античовешки престъпления, та с "предаване на пожелания", Вие влизате в ролята на посредник! Като се опитвате да се застраховате, но това звучи малко неестествено! Ние разбираме, че се опитвате да удовлетворите "пожеланията", но това е опасно, защото целият свят вече вижда истината! Неслучайно, Махмуд Абас Ви е казал за границите определени през 1967, защото това са границите признати на международната арена! А не това, което са направили посланиците на "пожеланията" с окупация на територията на Палестина!
  • 4 Шут

    1 0 Отговор
    Ще окупираш квадратен метър по квадратен метър лека полека чужда територия, ще си строиш нови поселения, където ще населяваш със свое население, за сметка на собствениците на земята, ще им ограничиш правото на внос и износ, дори хуманитарна помощ, ще им се гавриш като им устройваш дискотека с познай дали ще има ток или не и след това ще пращаш моят президент да им каже, че искаш мир!... , егати комедията..
  • 5 Дърводелец

    1 0 Отговор
    Г-н Радев, видяхме как целият свят гласува в ООН, по въпроса за Ерусалим, въпреки заплахите на американската администрация! Не всички ги е страх от жидомасонската система на "новият световен ред", което означава, че този "световен ред" е доказал нелегитимността си и се самоунищожава с действителността, която създава! "Новият световен ред" вече е стар, г-н президент! Той е създаден на базата на еднополюсен ред, в който се осъществява мечтата на определен кръг хора, за които всички останали са второ качество - гои! Не ни правете съпричастни към техните амбиции за световното господство, защото Вие сте разумен човек и вярваме, че разбирате кое е справедливо и кое не е, няма значение кой какво и как го казва! С уважение и пожелание Господ да Ви е в помощ! Дърводелец.