11 Април, 2018 14:57 1 294 0

Сръбски радикал: Няма да отида доброволно в Хага

  • воислав шешел-
  • хага-
  • югославия-
  • трибунал

Юридическата аргументация е изцяло на моя страна, но от Хагския трибунал може да се очаква всичко, добави Воислав Шешел

Сръбски радикал: Няма да отида доброволно в Хага - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел заяви, че не го интересува днешната присъда от апелативна съдебна инстанция за ролята му по време на войните в бивша Югославия и че е напълно спокоен в тази връзка, предаде "Танюг".

Шешел, който на първа инстанция получи оправдателна присъда, каза за Pink TV, че вече няма да отиде доброволно в Хага, ако бъде нареден повторен процес.

"А те нека произнесат каквато искат присъда", каза той. Юридическата аргументация е изцяло на моя страна, но от Хагския трибунал може да се очаква всичко, добави Шешел.

"Целият свят се убеди, че моят процес не протече в разумен срок. Минаха над 15 години от заминаването ми за Хага до произнасянето на присъдата", каза той и добави, че ще иска 14 милиона евро обезщетение.

През март 2016 г. лидерът на сръбските радикали бе оправдан по всичките девет точки на обвинението. Шешел бе обвинен, че използвайки език на омразата е подстрекавал и подкрепял извършването на военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на военните конфликти, и прогонването на хървати от Войводина.

Сръбски радикал: Няма да отида доброволно в Хага

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм за криминалните трибунали ще произнесе днес следобед присъдата в процеса срещу Шешел. Апелативната камара може да потвърди оправдателната му присъда, да я промени или да наложи повтаряне на процеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: