Last news in Fakti

13 Април, 2018 17:10 1 590 0

Шешел още мечтае за Велика Сърбия

  • сърбия-
  • косово-
  • воислав шешел-
  • велика сърбия-
  • сърби-
  • албания-
  • мюсюлмани

Косово напълно принадлежи на нас, заяви той

Шешел още мечтае за Велика Сърбия - 1
Снимка: БТА/ AP

Воислав Шешел заяви, че не съжалява за ролята си във войните в Бивша Югославия. 63-годишният сръбски националист е отново депутат в белградския парламент и не съжалява за стореното. „Никога няма да се откажа от идеята за Велика Сърбия", настоява той.

Шешел, който винаги е отхвърлял обвиненията, заяви, че политическата цел на неговата Сръбска радикална партия остава „да се обединят в една държава всички територии, където живеят сърби“. Той допълни, че сърбите са били разделени „заради волята на великите сили, които са традиционни врагове на Сърбия“. Той допълни, че хърватите и босненските мюсюлмани „в момента са против“ тази програма, но „трябва да продължим да ги убеждаваме, че са сърби“, предаде „Фокус“.

Според Шешел от сръбското национално тяло по изкуствен начин са формирани нови нации: две трети от днешните хървати са древни сърби от католическа вяра, а хърватите днес говорят сръбски. „А босненските мюсюлмани са сърби. Те са се обърнали към исляма по време на Османското робство“, допълни той.

Що се отнася до Косово, което едностранно обяви независимост през 2008 година, той заяви, че бившата сръбска провинция с етническо албанско мнозинство „напълно принадлежи на нас“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: