19 Април, 2018 12:10 921 1

Отново протести в Армения, отново арести

  • армения-
  • ереван-
  • протести-
  • арести-
  • полиция-
  • серж саркисян-
  • премиер

Столицата на страната не спи

Отново протести в Армения, отново арести - 1
Снимка: БТА/ AP

Полицията в арменската столица Ереван задържа десетки демонстранти – в седмия ден на големи протести срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер.

Водени от активния опозиционен депутат Никол Пашинян, стотици активисти се опитаха да блокират входа към сградата на правителството в центъра на града, преди да се намеси полицията за борба с безредиците. Тя задържа десетки и ги отведе в полицейски участък, съобщи репортер на АФП от мястото на събитието, предаде БНР.

Протестите започнаха в петък и след това се разпространиха в други градове, като те са насочени срещу водещата роля на Саркисян във властта при новата парламентарна система на управление.

През 2015 година бяха одобрени поправки в конституцията, с които Армения стана парламентарна република от президентска. Подкрепяният от Кремъл Саркисян във вторник бе избран за премиер от парламента за премиер, след като 10 години беше президент.

В сряда вечерта над 16 000 души се събраха на централния площад „Република“ в Ереван, заричайки се да водят национална кампания за гражданско неподчинение. Пашинян, който по-рано обяви началото на „мирна кадифена революция“, заяви на митинга, че целите на протеста са „промяна на властта“ чрез акции в цялата страна за „гражданско неподчинение“ и постоянни седящи стачки в правителствени сгради. На митинга в сряда отидоха по-малко хора, в сравнение с 40-те хиляди във вторник – най-големият протест в Армения от години. По-рано през деня в сряда полицията задържа над 70 души, опитали се да блокират важно трасе в Ереван.

Отново протести в Армения, отново арести
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    6 1 Отговор
    Оппааа, да ви е познато случайно? Само че, не виждам баба Яга с курабийките! А, колко пари са преведени по сметка? Щото, за Украйна бяха 5млрд$!Ей,арменци,искайте 6млрд$,инфлацията не спи! Да не се минете!