3 Май, 2018 07:27 8 618 33

Китай се готви за морска война

  • китай-
  • ракети-
  • южнокитайско море-
  • сащ-
  • спратли

Пекин разполага крилати ракети на спорни острови в Южнокитайско море

Китай се готви за морска война - 1
Снимки: БТА/АР

Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на три от островните си предни постове в Южнокитайско море. Това съобщиха източници на американския телевизионен канал CNBC, цитирани от Reuters.

Медията се позовава на добре осведомени за американските разузнавателни доклади неназовани източници, според които по оценки на разузнаването на САЩ ракетите са били преместени през последните 30 дни на три рифа от островната група Спратли.

Американското министерство на отбраната, което по принцип е против Китай да разполага военни обекти по аванпостовете си в Южнокитайско море, отказа да коментира. "Не коментираме въпроси, свързани с разузнаването", заяви говорител на ведомството.

Китай не е споменавал нищо за разполагания на ракети, но отстоява виждането, че военната му инфраструктура на Спратли е чисто отбранителна.

Китай се готви за морска война

Според CNBC противокорабните крилати ракети (YJ-12В) позволяват на Китай да поразява плавателни съдове на разстояние до 295 морски мили. Телевизионният канал допълва, че ракетите земя-въздух (HQ-9B), които са с голям обсег, могат да атакуват самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети на разстояние до 160 морски мили.

Миналия месец номинираният за началник на Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Филип Дейвидсън заяви, че "предните бази" на Китай в Южнокитайско море изглеждат завършени.
"Единственото, което им липсва, са разгърнати сили", каза той. "Щом те бъдат добавени, Китай ще може да разшири влиянието си на хиляди морски мили на юг и да упражнява мощта си дълбоко в Океания."

Дейвидсън допълни, че Китай може да използва базите като предизвикателство към регионалното присъствие на САЩ и "лесно ще преодолее военните сили на която и да било от другите (страни) с териториални претенции в Южнокитайско море".

Китай се готви за морска война

По думите му Китай вече е способен да контролира Южнокитайско море при всички възможни сценарии, с изключение на война със САЩ.

Ако новината за разполагането се потвърди, това ще бъде първото разгръщане на ракетни сили от Китай на островите Спратли, към които претенции за суверенитет имат няколко азиатски страни, включително Виетнам и Тайван.

Китайски представители засега не са се отзовали на запитванията за коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    78 8 Отговор
    САЩ били против разполагането на китайските ракети...--това краварите наистина се взеха за богоизбрани.
  • 2 Ристе

    25 10 Отговор
    Единствения адекватен съюзник на братушките, но не вярвам да си жертват просперитета за едната революция.

    Коментиран от #3, #17

  • 3 Kcaniba

    43 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ристе":

    Голям , стратегически съюзник!!!
    А империята на злото е фащ!!!
  • 4 НКВД

    44 11 Отговор
    Сега на САЩ ще им се наложи да заобикалят вече! Скоро няма да има вече от къде да заобикалят и ще нарежат плаващата си скраб щото вече ще е излишна!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Kcaniba

    37 8 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    амии, коритата им , на краварите само срещу тарамбуки стават!!
    От 50 години са много уязвими срещу братушките!!
    по малко от 2000 мили, до морските граници на Русия не припарват дори!!
    Много памперси там по тях самолетоносачи

    Коментиран от #21, #31

  • 6 арджентата

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Ще ни я продадат на нас...за милиарди.
  • 7 НКВД

    6 30 Отговор
    Другари, Китай подсигурява сигурна защита на САЩ със собствени средства, но аз съм се запасил с доволно количество памперси. Безаналоговия руски лигнин пропуска като цедка! Да живее малкия Пу!

    Коментиран от #9, #19

  • 8 Kcaniba

    17 7 Отговор
    Не си само ти, другарю. И аз съм се запасил с памперси, по-евтини са от руския лигнин, който наистина пропуска като цедка. Да живее западната икономика, която произвежда такива полезни неща като памперсите! Аллах акбар!
  • 9 ДРОГАри намалете количеството

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    -------???,
  • 10 Мърша

    25 6 Отговор
    Служа на US интересите щото за друго не ставам! И ми дават стари памперси които аз пера и нося след това.безплатно!

    Коментиран от #12

  • 11 CL500

    39 5 Отговор
    Янките за радост все повече и повече започват да губят почва под краката си. Нещата се променят към добре! Ядоха хурката с Филипините, дето им бяха основната база за контрол в този край на света, китайците все повече набират военна мощ и не се свенят да си демонстрират претенциите без да се съобразяват с никого. В Сирия на САЩ не им се върза 'играта', загубиха и Турция. Сега сигурно се страхуват да не би Кореи-те да се сближат и да намалят доставките на ракети за Япония и южняците. Обявиха икономически рестрикции на Китай, че и на Европа, които ще им се върнат.
    Нека да се надяваме да продължават в същия дух и все повече държави да се разграничават от тях. Хвала на чичо Тръмпи :-), нека продължи делото си до .... финала!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бгбгбг

    5 22 Отговор
    Всичко е една мн добра зад кулисна постановка на Сащ,както беше и лаенето сьс Северна Корея,Китай и Сащ играят заедно просто се Затяга обръча около Русия(Китай има интерес от конфликт с Русоя).
  • 14 Мършо

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Рубладжийче":

    От мн.плямпане се олисваш и почваш точно за себе си да говориш обаче не се усешташ!

    Коментиран от #15

  • 15 Рубладжийче

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "Мършо":

    Няма лек за злобата, която те е обхванала. А и ника напълно отговаря на същността ти.
  • 16 Баба Ванга

    7 18 Отговор
    На 1 януари 2020 година ще бъде открит първия граничен пункт на украино-китайската граница.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Валери

    10 2 Отговор
    Не знам какъв съюзник е Китай ама който е имал вземане даване с китаец знае, че не са стока и трябва винаги да се има едно на ум, когато се договаряш с тях.
  • 19 Ник

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    Явно скоро си научил за думичката лигнин и са ти обяснявали как навремето жените са го ползвали като дамски превръзки. - Това издава един път липсата ти на опит и второ крехката ти възраст.
    Тоест искам да кажа, че си в ситуацията на "Барабар Петко с мъжете"
    Лигнинът не е само това за което си мислиш и има доста промишлени приложения. Тук се произвежда в предприятието на небезизвестният Краси Данчев - "Свилоза", която го продава доста скъпо, ако въобще ти го продаде. Та лигнинът се използва повече в индустрията отколкото за това, с което ти е пълна празната глава.
    - Не си интересен! -Тъкмо обратното!
    По добре си вземи кофичката и лопатката и бягай на детската площадка при връстниците си.
  • 20 jfoxfk

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "адм.Дейвидсън допълни, че Китай може да използва базите като предизвикателство към регионалното присъствие на САЩ" ...
    Що за нахалство?! регионално присъствие на САЩ?! Ами територията на САЩ е на няколко ... хиляди км. И САЩ ще бъде "предизвикан" на поне 4000 км. от собствената си територия от ЧИСТО ОТБРАНИТЕЛНИ ракети?!
    Най-се дразня от двойните аршини ... когато Китай разположи отбранителни средства НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕД собствената си територия, той притеснява САЩ. Когато същите САЩ разположат своята ПРО /Ю. Корея, Япония, Полша и Румъния/ ... на хиляди км. от собствената си територия, ами може те никой не притесняват.
  • 21 123

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    За война срещу Русия на САЩ самолетоносачите не им трябват особено много. Много по-удобно е да ползват съюзните страни и базите си около Русия. Самолетоносащите ще имат най-много спомагателна роля и някаква роля при охрана на транспорта през Атлантика и Тихия океан. Отделно няма подходящо ТВД срещу Русия, където да се ползват авионосците. Русия няма толкова силен флот, за да може да представлява някаква голяма заплаха за САЩ и НАТО в отктито море, нито има отвътморски територии, големи икономически интереси или съюзници. Силата и интересите й са в Евразия, което значи, че при една хипотетична война сухопътните операции ще са много по-важни от морските.

    Коментиран от #22, #24, #26

  • 22 jfoxfk

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Поздравления! Рядко тук се четат коментари на мислещи хора. Даже и ролята, която Вие сте определил на самолетонасачите е, по моето скромно мнение, пресилена. Никой не би рискувал кораб и самолети струващи 20 млрд да го потопят. Затова независимо от войната най-вероятното място на самолетоносача ще е в ... базата, за краен резерв. То това не е нищо ново. Самолетоносачите на САЩ се включиха на 11 ден във войната в Югословия. Или дори срещу мижавата армия на Югославия ... не ги рискуваха.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 CL500

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Има все пак едно 'НО' и то е, че Русия не веднъж е заявявала, че при заплаха за националната и сигурност ще използва ядрено оръжие. И докато наземните пускови площадки са малко или повече известни и набелязани като цели, то тук идват ракетите с морско базиране. Ясно е, че Русия няма толкова силен флот като цяло, но кой би рискувал каквото и да е с/у тях, след като във всеки един момент имат ядрени подводници на бойно дежурство, чието местонахождение знаят само капитаните им. И след като така покриват целия свят с обсега си, мисля че всеки сериозно би се замислил дали да атакува Русия - САЩ, а и всеки, предоставил територията си за тяхна атакуваща база.

    Коментиран от #27

  • 25 kjl

    1 0 Отговор
    Е сега чичо Сам ще се направи на неразбрал!
  • 26 Kcaniba

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    т.е. нението ви подтвърждва, че империята на злото фащ, се готви да нападне Русия, защото фащ е вечният агресор!!!
    А скъпите таралясници, само за плашене на тарамбуките и гаргите!!!!
    Ахахахахахахах
    Толкова сте мъдри, че ме налегна жал

    Коментиран от #29

  • 27 123

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "CL500":

    Да, ядреното оръжие е сдържащ фактор, поне между т. нар. велики сили. Те гарантират на страната, която ги притежава, че никой няма да посмее да ги нападне.
  • 28 123

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "jfoxfk":

    Да, при война срещу Русия, самолетоносачите биха могли да си останат и в базите. Иначе в Черно и Балтийско море е безсмислено да ги ползват, предвид, че имат бази в тези два региона, а и моретата са малки и е рисковано да ги вкарват там. На север има повече пространство, но и там имат бази и съюзници - в Норвегия и др. страни. В Северния ледовит океан няма какво да коментираме... Остава само Тихия океан и прилежащите му морета около Русия, може там да има някакво пряко използване на самолетоносачи срещу русия, но ми се струва много малко вероятно, тъй като могат да ползват базите в Япония. Та в общи линии наистина авионосците почти не са им нужни срещу Русия.
  • 29 123

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Kcaniba":

    САЩ има бази около Русия, защото има съюзници около Русия. Самите съюзни държави желаят да има бази на САЩ там, защото се чувстват застрашени... и не само Русия се възприема като заплаха, а и Северна Корея, Иран и др. Отделно, както беше казано, двете страни имат голямо количество ядрено оръжие, което означава, че е почти невъзможно да има директен и пълномащабен сблъсък между тях. Може би само ако в някоя от страните дойдат на власт някакъв тип идиоти, на които не им пука дали ще загине човечеството. Та базите са само сдържащ фактор, даже не и основния, който гарантира сигурност на съюзниците. Русия също има мераци да притежава бази около САЩ, но за това трябва голям ресурс, с който Русия още не разполага.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Ще ни обясниш ли, на колко мили са Япония,Ю.Корея ,Великобритания,Литва, Аляска! и др.от морските граници на Русия? Викаш 2000 мили! Какво пиете бе хора? Течно ли е,на таблетки ли е!
  • 32 Средна възраст

    1 0 Отговор
    Американската военна техника е пригодена за действие в топъл климат,особено самолетоносачите с техните парни катапулти!На студено-проблем!
  • 33 Средна възраст

    0 0 Отговор
    При руснаците е обратно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания