17 Май, 2018 15:42 2 167 6

Новият лидер на Каталуния обяви война на Мадрид (СНИМКИ)

  • каталуния-
  • испания-
  • независимост-
  • ким тора

Ким Тора встъпи в длъжност без да се закълне в испанската конституция

Новият лидер на Каталуния обяви война на Мадрид (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Новият лидер на испанската автономна област Каталуния - ревностният сепаратист Ким Тора, днес встъпи в длъжност в Барселона без да се закълне във вярност на испанската конституция, а само във "волята на каталунския народ", предаде АР.

На официалната церемония нямаше нито един представител на централното правителство, нито испанско знаме, свидетелство за силното напрежение между Барселона и Мадрид.

Член на твърдото крило на движение за независимост, Тора беше избран в понеделник за премиер на Каталуния от регионалния парламент и веднага обеща да "изгради независима държава".

Новият лидер на Каталуния обяви война на Мадрид (СНИМКИ)

Новият лидер на Каталуния обяви война на Мадрид (СНИМКИ)

55-годишен редактор, който е новак в политиката, не обеща нито да уважава испанската конституция, нито крал Фелипе Шести, нито статута на Каталуния, който определя правомощията на този автономен регион.

Подобно на предшественика си Карлес Пучдемон през януари 2016 г., той обеща само да "изпълнява честно задълженията си на президент на Женералитата (каталунското правителство), оставайки верен на волята на народа, представляван от парламента на Каталуния".

Консервативното правителство на Мариано Рахой реши да не изпраща представител на тази церемония. В комюнике то посочи, че регионалната изпълнителна власт се е опитала да наложи равнище на правителствената делегация, което не беше прието".

Новият лидер на Каталуния обяви война на Мадрид (СНИМКИ)

Новият лидер на Каталуния обяви война на Мадрид (СНИМКИ)

Североизточният испански регион със 7,5 млн. жители е без лидер от 7 месеца. Каталуния беше поставена под прякото управление на Мадрид след неуспешния опит за обявяване на "каталунска република" в Барселона на 27 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    16 9 Отговор
    Свобода за Каталуния!!!!!!
  • 2 НКВД

    14 8 Отговор
    ООН да признае Каталуния незабавно
  • 3 Ристе

    2 2 Отговор
    Смърт на каскета!

    Коментиран от #5

  • 4 Октомври

    19 6 Отговор
    Щом ще има Косово ще има и Каталуния и Донецк!
  • 5 Скрий се бе шушон!

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ристе":

    Идеите на Ленин и Маркс са живи!
  • 6 К.К.

    13 0 Отговор
    Първо Шотландия трябва да обяви независимост.
Новини по държави: