Last news in Fakti

23 Май, 2018 08:42 7 151 22

Средиземно море вече не е „езеро на НАТО”

  • нато-
  • средиземно море-
  • сащ-
  • русия

С нарастващото присъствие на НАТО в Близкоизточния регион и войната в Сирия Москва е изправена пред променена ситуация

Средиземно море вече не е „езеро на НАТО” - 1
Снимка: БТА/АР

С нарастващото присъствие на НАТО в Близкоизточния регион и войната в Сирия Москва е изправена пред променена ситуация, пише в Contra Magazin журналистът Марко Майер в материала си „Mittelmeer: Die NATO verliert die Kontrolle” (Средиземноморието: НАТО губи контрол). А кризата в Украйна стана причина Черноморският флот да бъде укрепен и вече да е в състав 15 кораба, включително 2 фрегати и 6 подводници.

В изявление на среща с ръководството на МО и с генералитета Путин заяви, че ще има постоянно руско военно присъствие в Средиземноморието, което включва и бойни кораби с ракети за нападение на далечни разстояния от типа на „Калибър”. През тази 2018 г. са планирани 102 експедиции на военни кораби и подводници към Средиземноморието, където те отново ще се борят срещу джихадските позиции в Сирия.

Миналия юли беше създадена средиземноморска оперативна групировка, която ще се намира във военноморската база Тартус в Сирия. Корабите ще осигуряват буфер на южния фланг на НАТО. Русия трябва да противодейства на агресивните действия на военния съюз в региона, включително и в Черно море. Поддържането на силно присъствие в Средиземно море е най-добрият начин за защита на руските граници на Черно море.

В цяла Южна Европа, включително с такива военни бази на НАТО като командването на съюзническите сили в Неапол (Италия), центровете за комбинирани въздушни операции в Лариса (Гърция) и Poggio Renatico (Италия), централата на командването на съюзническите сили и командването на военновъздушните сили в Измир, военновъздушната база "Инджирлик" в Турция, базите на военновъздушните сили граф Игнатиево и Безмер в България, които се използват от военновъздушните сили на САЩ и много други компоненти на НАТО, се намират в обсега на ракети „Калибър”, инсталирани на платформите в Средиземно море.

Всички те ще бъдат елиминирани в случай на война между Русия и НАТО с първите залпове. Установяването на постоянно военно присъствие в региона може да се обясни и с редица рационални причини: Средиземно море е единственият излаз до открития океан за Черноморския флот на Русия.

Постоянното присъствие е логична стъпка поради нарастващото политическо влияние на Русия в Близкия изток и Северна Африка. Така или иначе, Средиземноморието вече не е „езеро на НАТО", доминирано от Шестия американски флот. Американските кораби вече не притежават тези води. Като велика сила Русия има свои собствени интереси в региона и разполага със силен морски флот, която постоянно се използва за тяхна защита, обобщава Contra Magazin.

Превод: Блиц


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    63 9 Отговор
    Путин им сложи спирачка на западните капиталисти и това е проблема на САЩ няма вече безплатен петрол от Близкия Изток!
  • 2 Червената шапчица

    65 6 Отговор
    С присъствието си черноморския флот на Русия осигурява спокойствие в целия регион
  • 3 Ford Prefect

    38 5 Отговор
    Към 2022 г.РФ има план и контролирано пропускване на кораби на НАТО и през Дарданелите
  • 4 Морски

    11 61 Отговор
    Две руски гемии не превръщат Средиземно море в руски гьол, а Русия изобщо не е велика сила. статията е за повдигане на осранато самочувствие на ушанките.
  • 5 съвсем сериозно

    12 40 Отговор
    Contra Magazin журналистът Марко Майер...........е Путинист и русофил.Работи за Путин и хибридната му война срещу миротвореца НАТО-където ни чака светлото евро-атлантическо бъдеще.И в името на това бъдеще,ние сме готови винаги да бъдем с НАТО и ако трябва всичката си земя ще дадем за натовски бази...НАТО и САЩ са гарант за просперитета и охолството на българина-а когато настъпи светлото ни бъдеще-всеки българин ще бъде милионер в зелено...Затова долу Путин-привет миротворец НАТО,,,

    Коментиран от #20

  • 6 Само питам

    5 32 Отговор
    А Черно море отдавна не е руско езеро!
  • 7 Ivan

    35 6 Отговор
    Не съм фен на Русия, но някой трябва да даде отбой на САЩ тъй като те са новите тирани. Искат да контролират света, но със силна Русия не им се получава.
    И двете страни са колонизатори, въпроса е кой ще те прилапа първи.

    Коментиран от #17

  • 8 Поредна руска диария

    6 32 Отговор
    Тия нямат срам. От лъжи и простотии превърнаха страната си в пропаганден селски кенеф.

    Ама и парите не стигат вече. Тъпите им статийки ги приемат само квартални самиздати, като жалката малотиражка Contra Magazin. Следва заповед до агентурата, в случая Пеевски да се цитира лъжата. Типичен пример за хибридка.
  • 9 Kcaniba

    38 3 Отговор
    Крим контролила чак до Атлантика!
    Стига аванта за хиените от фащ!!!
  • 10 Слава РОСИИ!

    26 3 Отговор
    Черно море си е руско още от времето на адмирал Ушаков!!Жалко,че предадохме националните си интереси на краварите и сега сме заложници на болните им мозъци!А можехме да отстояваме неутралитет на Балканите и да балансираме между двата полюса! Но злобата и реваншизма плюс рабският ни манталитет ни докара на тоя хал!Русия е могъща и тя ще определя правилата!Скоро и Европата ще бие шута на краварите!

    Коментиран от #12

  • 11 юрист

    3 19 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Русия трябва да противодейства на агресивните действия на военния съюз в региона, включително и в Черно море....“Черно море НЕ Е вътрешно руско море, та руснаците да го считат за своя държавна територия. Поне 4 натовски държави имат държавни граници на Черно море, така, че- Черно море НЕ Е руско “езеро“. Всякакви руски “оплаквания“ как натовски кораби патрулират точно в Черно море, са юридически ирелевантни. А онзи, който отрича това, значи отрича и законността на източната българска държавна граница.

    Коментиран от #21

  • 12 юрист

    3 23 Отговор

    До коментар #10 от "Слава РОСИИ!":

    “...Публикувано във факти.бг: Русия е могъща и тя ще определя правилата!....“ Ахааа- показа ли най- накрая ИСТИНСКОТО СИ руско неоимперско лице, руски троле? БЪЛГАРИЯ Е МНОГО ПО-СТАРА държава от русия и БЪЛГАРИЯ е тази, която съсредоточава интелектуален потенциал на територията си! Вижте се- българите сме само 7 милиона човека, и нашите учени, където и да отидат , правят научни открития, които остават в световната история и съществено облекчават или улесняват живота на цивилизованите хора в цял свят. А руснаците сте 150 милиона, и въпреки това интелектуалният потенциал на населението ви е с такова качество, че можете само да КРАДЕТЕ чуждите технологии, но нищо ново не могат да родят вашите “интелигенти“. 1 руска рубла е ТРИ български стотинки, а иначе голям го вадите, само за войни мислите и докато чакате някой да ви нападне, то животът ви минал в мизерия и очакване на “отечествена война“, в жизнь, докато другите си живеем живота “лайф“:D

    Коментиран от #13, #16, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Осъден

    12 1 Отговор
    Айдее...тоз"юрист" след мойто дело никой го не тражи, оти е куха капацуна и не издава касови бележки!!! Те затуй се прави на разбирач в политиката. Ако се мисли за христиенин бързо да оди да се изповеда и покае докле не се върнал ДЯДО ИВАН, ако не да оди при краварите задник!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Един писател

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ivan":

    Много добре казано
    Според мене нато трябва да се напусне от всички европейски страни и да се създаде европейска армия
    Американците в момента са най големите тирани. Неоправдавам руснаците но това което причиняват на света американците може.да се сравнява с това което напраеи хитлер през 2СВ

    Коментиран от #18

  • 18 Пацо

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Един писател":

    Добре казано!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ник

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "съвсем сериозно":

    Като ви гледам плюсовете и минусите ще си дадете само вашите парцелчета за бази на ония олигофрени . Вземете се събудете малко и разберете , че трябва да си гледаме нашите интереси , не на някакви безочливи американци опитващи се да се бъркат в цял свят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.