Last news in Fakti

22 Юни, 2018 07:32 10 863 41

Европа шамароса Тръмп с тежки мита

  • мита-
  • мита-
  • тарифи-
  • ес-
  • европа-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • стоки

Брюксел отвърна на американския удар

Европа шамароса Тръмп с тежки мита - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейските ответни мерки, наложени от Европейския съюз на Съединените американски щати, влязоха в сила. Брюксел отговори с тежки митнически мита за американски стоки. Под удара попадат стоки за €2.8 милиарда, предаде Би Би Си.

Брюксел реагира остро на решението на администрацията на Доналд Тръмп да наложи тарифи над алуминия и стоманата, които се изнасят за Щатите. Реципрочните мерки вече са в сила.

Налагат се мита за продукти като бърбън, мотоциклети и портокалов сок. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че наложените мита от САЩ срещу ЕС противоречат на „логиката и историята“.

„Едностранното и необосновано решение на Съединените американски щати да наложат тарифи за стоманата и алуминия срещу ЕС означава, че ние нямаме друг избор“, заяви Сесилия Малмстрьом, която е еврокомисар по търговията. Турция също обяви, че налага пропорционални мита срещу американски стоки.

През месец март президентът Доналд Тръмп обяви, че налага митнически тарифи от 25% за вноса на стомана и 10% за вноса на алуминий на американска земя. Веднага се зародиха опасения, че може да започне търговска война, в която Китай и Канада също играят централна роля.

Европа шамароса Тръмп с тежки мита


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция вън от Европа

    39 18 Отговор
    И тука пак турците сега ще се обадят каква заслуга имат братче. Тези няколкото трола всеки момент ще се включат.

    Иначе, по темата - не е на добре за никой тези мита. И мисля си, това няма да е края....ще стане и по лошо.
  • 2 Оня

    53 7 Отговор
    Така е като откачен застане на чело. Те си го избраха, както и ние наш кратунко. :))
  • 3 Ким Чен Кур

    19 26 Отговор
    Европростотии, тия пари с, който шамаросват щатите
    ги правят няколко селски бакалии.Ще им пръднат на
    дедовия с тези санкции.

    Коментиран от #26

  • 4 читател

    35 3 Отговор
    "Тежки митнически мита" - Браво Денис! Нека покажем на хората многообразието на езика ни!

    Коментиран от #16

  • 5 stea

    15 7 Отговор
    Айде всичко как да е, ама сега заради тази простотия ако ми поскъпне Джака ще е много тъжно

    Коментиран от #29

  • 6 незнайко

    39 3 Отговор
    Браво най накрая Европа се опъна на САЩ . Крайно време е американците да "слязат" на Земята. Да разпалваш вражди в цял свят не е много хубаво !!! СЕГА ЩЕ РАЗБЕРАТ, КОН БОБ ЯДЕ ЛИ !!!

    Коментиран от #13

  • 7 ГосТ

    16 5 Отговор
    Чудя се на хората дето пият джак ?
    С кола ли го пиете :)))
    Ами ще пиеш Джони,етикети всякакви, но по мое мнение, дори червения е по добър от джак. Това, защото съм фен на скоч. Някои предпочитат айриш.но пак казвам, чудя ви се с тоя джак...
    Айде наздраве за Нова Европа!
  • 8 хост

    17 8 Отговор
    ЕвроГейовете са забравили да включат и семки за люпене и клозетна хартия!

    Коментиран от #25

  • 9 Morgoth

    33 3 Отговор
    Гръмко заглавие за плахия опит на Европа да не изглежда пораженчески. Истината е, че Германия се стархува от следващите стъпки на Тръмп и гледа да не го дразни. Реален удар ще има, ако САЩ въпреки всичко въведат мита за колите - тогава ЕС няма да има от какво повече да се страхува и ще удари с пълна сила.

    Коментиран от #14

  • 10 ЪРП

    14 5 Отговор
    ЕС-то ДОКАЗА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ,ЧЕ Е НАЙ-ЖАЛКИЯТ ГЕЙТАШКО-ДЖЕНДЪРСКИ СЪЮЗ КОНТРОЛИРАН ОТ СЪЩИСАНИТЕ!!!!!!!!!
    КОГАТО ИЗПЕРДАШАТ САНКЦИИ КАТО ТЕЗИ НА КИТАЙЦИТЕ,ТОГАВА ДА МИ СЕ ПЪЧАТ,ЧЕ СА АДЕКВАТНИ !!!!!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 11 Стоян

    22 2 Отговор
    Не виждам логика точно за мита към ЕУ. Бях чел е 60% от европейския износ към САЩ е от американски компании опериращи в Европа. Значи удря собствени компании. А САЩ реално имат много да губят. Самите американци задават добрия въпрос, кое е американско- заводите на БМВ даващи работа на 100 хил.човека в САЩ или "американските" заводи на Форд в Мексико. Мита за Китай е разбираемо, но за ЕУ...Явно играта е съвсем друга, това е само за пред нас, простата публика :))
  • 12 12345

    25 5 Отговор
    Големи смешковци са еврочиновниците. Дони удря тежката промишленост / стомана и алуминии /, а еврогейчетата портокаловия сок и бърбъна. Направо ме разсмяха.
  • 13 Митове

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Европа се опъна на САЩ, наложи мита за:
    1.Бърбан :) Като си нямаме уиски и скоч???
    2.Мотоциклети :) няма на пазара щото Ямаха, Сузуки, Хонда, БМВ, Кавазаки колко Харлея се продават в Европа?
    3.Портокалов сок :) САЩ е супер известен с...... портокалите си .
    Това са мерки само за да не умрът от срам. Всички знаят къде са силни САЩ и къде слаби Европейците ама никой не пипа там.
  • 14 читател

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Принципно мнението ти е най-достоверното до момента. От друга страна с каквато и пълна сила да удари Европа тя е просто бълха в потреблението на американски стоки - само който не е ходил в Щатите не знае колко чудовищна е местната консумация.
  • 15 Бай хой

    17 3 Отговор
    Пак сме от страната на булката. Пак еврогеювете предадоха България.
    Ние изнасяме за щатите предимно желязо. Как един бгполитик не излезе да защити Българските интереси? Почему не наложиха мита на сащисаните селскостопански гмо стоки? Сащисаните като аграрна страна изнасят предимно боб, царевица, соя и други селскостопански стоки. Там трябваше да се наложат такси и да се защити местното производство.

    Коментиран от #30

  • 16 Шляхтиц

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "читател":

    Дори да ме заитересува заглавието на статията, като видя кой е авторът, не я чета.
  • 17 ГосТ

    13 0 Отговор
    Ами аз пък мисля, че е показателно. Принципно, ние в Европа наистина не сме потребители на хамерикански шитове. Какво да ударят,единствено оръжието. Това е,което се купува. Аз съм с две ръце за,и това ще стане - Германия и Франция започват съвместни проекти и във военната промишленост. Иначе, к'во друго -Coca-Cola и тъпия им епъл за смешните хипстери. Нека се радват. Ясно е,че никой професионалист не ползва уъркстейшъни на апъл. Това са скъпите машини. Примерно, Fujitsu -Siemens са в пъти по добри и използвани решения.
  • 18 ХАХА

    16 2 Отговор
    САЩ налагат мита за 50млрд. - ЕС за 2,8....:) тееежък шамар.

    Коментиран от #33

  • 19 Пешо

    7 2 Отговор
    Портокалите са директен внос от ориндж каунти!
  • 20 Грую

    10 2 Отговор
    Европейците ще си карат мерцедесите и БМВ -тата , а пък американците ще си пият бърбъна и то с портокалов сок. какво чак толкова е станало?
  • 21 onq s konq

    2 5 Отговор
    Тръмп се засрами от язвителните подмятания на русофилите относно огромния американски външен дълг и се зае "усърдно" със въпроса.Освен това накара Европа да увеличи % отчисления от БВП за въоръжаване /2 процента/,което Е В ПЪТИ ОТ ДОСЕГАШНОТО.Като вдигне и стената с Мексико от където нахлуват латиноси от ЦЯЛА ЮЖНА АМЕРИКА и затегне контрола над наплива на имигрантски боклуци от целия свят...нещата определено ще станат ИКОНОМИЧЕСКИ съвсем други.А едва ли има някой да се съмнява,че МОЩНА АМЕРИКА-ТОВА Е ГАРАНЦИЯ ЗА СВЕТОВНИЯТ МИР!
  • 22 Хахаха

    9 2 Отговор
    Тръмп само това чакаше ... сега като изтипоса и 25% мито върху вноса на автомобили и Германия ще хлъцне.
    Ес не е способен да води търговски войни със САЩ по две причини:
    1. ЕС има положително търговско салдо, особено Германия. Т.е. митата облагодетелстват този който е давал, т.е. САЩ.
    2. ЕС не е единен икономически съюз, колкото и да разправят обратното. Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, България, Гърция, Италия, че и други ги боли фара за Германия.
  • 23 ГГГГГ

    9 1 Отговор
    САЩ автомобили от ЕВРОПА и ЯПОНИЯ не внася! Всички имат заводи там. А, какво ли ще стане, ако производителите ги затворят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ултра националист

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "хост":

    Ами връщай се във ФАЩ. Това тук е България и Европа а не ФАЩ. Ясно ли ти е тъпчо или да ти го изясня, че ядеш европейски хляб а не американски.
  • 26 Ултра националист

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ким Чен Кур":

    Публикувано във факти.бг: Ами връщай се във ФАЩ. Това тук е България и Европа а не ФАЩ. Ясно ли ти е тъпчо или да ти го изясня, че ядеш европейски хляб а не американски.
  • 27 Ултра националист

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЪРП":

    Публикувано във факти.бг: Ами връщай се във ФАЩ. Това тук е България и Европа а не ФАЩ. Ясно ли ти е тъпчо или да ти го изясня, че ядеш европейски хляб а не американски.
  • 28 ТОЧКАТА

    3 4 Отговор
    Страшен,,ответен,,удар...Дони чупи ОСНОВИ,ЕС троши керемиди....
  • 29 Ултра националист

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "stea":

    Налаг тези мита върху тези стоки които са произведени в щатите където евреина Тръмп е спечелил изборите съответно републиканските щати. Но ако се задълбочи търговската война, ще бъдат ударени и други производства което ще повлече американската икономика надолу защото целия сват с изключение на Русия ще удари САЩ Това означава че и Русия ще се срине икономически защото Тръмп и Путин са едно цяло /ДВАМА РИЖАВИ ЕВРЕИ СЪС САМОЧУВСТВИЕ/ в този случай.
  • 30 Да да

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Кои ние изнасяме желязо! Голяма част от желязото за износ в Европа като суровина идва от русия! Същото важи и за алуминия! Европа го преработва и го изнася за САЩ! А България внася,ако под това разбираш ние! Изнасяме мед и злато!

    Коментиран от #36

  • 31 К.К.

    6 0 Отговор
    Каква хубава ракийка имаме за царевични парцуци мислиме! Не купувайте!
    Защо цялата държавна администрация използва продукти на Майкрософт! В ЕС има държави използващи Линукс от над 15 години.
  • 32 Факт

    7 3 Отговор
    Ако бяха включили продукти като мак донал или коката с кола, или разни "десертчета" като лионс на марс се на сникърил и прочие, щях са повярвам, че някъде из еУУууропата има хора, ама ся малко еуроГей кампани
  • 33 Ултра националист

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХА":

    Публикувано във факти.бг: Налаг тези мита върху тези стоки които са произведени в щатите където евреина Тръмп е спечелил изборите съответно републиканските щати. Но ако се задълбочи търговската война, ще бъдат ударени и други производства което ще повлече американската икономика надолу защото целия сват с изключение на Русия ще удари САЩ Това означава че и Русия ще се срине икономически защото Тръмп и Путин са едно цяло /ДВАМА РИЖАВИ ЕВРЕИ СЪС САМОЧУВСТВИЕ/ в този случай.
  • 34 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    Лошото е ,че Брюкселският БИЗНЕС е ...точно копие на Вашингтонския БИЗНЕС.....Само лобита в защита на корпорациите....А главните корпорации са амерички......Това всъщност е борба между РОТШИЛД ,Вартбург,Аниели ....и Рокфелер,Морган,Вандербилд,БОЛТЪН,БРАТЯ Кук,Мелън.......КОФТИИИ....ТЕ пак са повече...
  • 35 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    ИСТИНСКИЯТ отговор е ЕС от Лисабон ,до Владивосток...
  • 36 Бай хой

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Да да":

    Мноо си залупен. Още от соца в България три огромни стоманопреработващи комбината работеха за сащ на повече от 80% от производството си. Сейчас остна един и пак износа е за сащ. А в България се внася по-некачествена стомана от турция. Ама тва в нпо партенките липсва и сорспиите няма откъде да го знаят.
  • 37 LPG

    1 1 Отговор
    Това е поредното ограбване на хората обаче вече се работи глобално и уж видиш ли ние сме защитили интереси!Защо е сметнато за каква сума иде реч да е по равно разбира се!
  • 38 бюрократи в небрано лозе

    2 2 Отговор
    "...Стоки за €2.8 милиарда..." - Това ли е голямото шамаросване? От митата на САЩ, ЕС ще губи годишно над 8 милиарда. А тепърва предстоят и мита за автомобилите...Канада им наложи веднага мита за 12 милиарда!
  • 39 ЗЗЗ

    4 2 Отговор
    Това не е шамар, а направо шут в ........ айде да го кажем слабините.
    Сега Тръмп е разпоредил всички портокалови насаждения в Аляска да се изкоренят. ЗА да замаже малко положението , геният на европейската политика Б. Борисов. му е пратил разсад за роза дамасцена, лавандула и няколко филизи от личната магнолия в Банкя.
  • 40 НА ДЕЙВИДСЪН ХАРЛИТО

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Налагат се мита за продукти като бърбън, мотоциклети и портокалов сок

    Я съм се запасил отпреди високите цени !!! Имам 300 каси с първокачествен американски бърбън , имам 200 мотоциклета харли дейвидсън и 100 тона портокалов сок за бърбъна и не ме е.е !!!
  • 41 ГОЛЕЕМ СМЕХ

    1 0 Отговор
    Европа шамароса Тръмп с тежки мита колкото Дянков напляска руснаците .