Last news in Fakti

14 Юли, 2018 16:30 13 036 4

Супервулкан заплашва Европа

  • супервулкан-
  • учени-
  • европа-
  • заплаха-
  • вулкан

Регистрирана е засилена активност

Супервулкан заплашва Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Зачестилите земетресения в Бавария, Саксония и съседните чешки земи са повод геофизиците да излязат публично с въпроса дали вулканът под германската провинция Бавария се пробужда.

„Регистрираме засилена активност“, потвърди Торстен Дам от германския Център за геофизични изследвания в Потсдам. Той посочи, че земетресенията стават все по-силни и че цикличността намалява. Само през пролетта има регистрирани повече от 1000 земетресения. Повечето от тях са били прекалено малки, за да бъдат усетени, но около дузина са изплашили хората наоколо.

"Смятаме, че наблюдаваме пробуждането на вулкан", каза Дам, добавяйки, че много неща сочат за това, като например фактът, че във водния басейн Егерер се оформя резервоар с магма.

"В продължение на три десетилетия измерванията в този регион показват нарастващ интензитет. Тъй като става въпрос за бавен процес, това е относително кратко време ", каза Дам, цитиран от Нова телевизия. Неговата теза се подкрепя от факта, че подземната активност от 1997 г. насам все повече се увеличава. Със сензори на дълбочина 400 метра Дам и международният му екип ще проучват подземните събития.

"С това ще имаме възможност да регистрираме още по-слаби трусове и да слушаме по-добре и по-надълбоко земята", обясни Дам, добавяйки, че се надява сондирането да започне тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спешно

    10 31 Отговор
    Всички троли да тръгват за Русия. Там е най-сигурно и водката е евтина.
  • 2 попо

    3 1 Отговор
    Нали жената от подземната цивилизация им каза , че от там им пускат лавата и изригват вулканите.
  • 3 Кеворк Яшхуян

    5 1 Отговор
    Ейяфятлайокутъл пасти да яде. Който го прочете от първия път ще му дам една работа :)
  • 4 Кондор

    13 5 Отговор
    Троловете са в служба на сАщ и западния империализъм и колкото и да се мъчат да настройват българите срещу руснаците и изобщо да настройват едни славяни срещу други,няма да им мине номера и парите на Сорос и американските НПО-та няма да са достатъчни !!