Last news in Fakti

17 Юли, 2018 11:28 5 856 23

Евтините оръжия на Русия и Китай заплашват незаменимите самолетоносачи

  • русия-
  • сащ-
  • самолетоносач-
  • война
Евтините оръжия на Русия и Китай заплашват незаменимите самолетоносачи - 1
Снимки: БТА/АР

Евтини руски и китайски въоръжения, като „кибервойна” и противокорабни ракети, представляват заплаха за Запада, защото се насочват към скъпи платформи и обекти, пише анализаторът на The National Interest Майкъл Пек в материала си „New Russian and Chinese Weapons Could Make Aircraft Carriers Obsolete, Study Warns”.

Публикацията се позовава на доклад на британския Кралски институт на обединените родове войски (RUSI).

„Китай и Русия видимо са съсредоточили много свои сили, за да създадат заплаха за западни обекти, които имат големи размери, при това са малобройни и струват скъпо”, се казва в изследването.

В документа се казва, че западните страни осъзнали проблема на финансовия дисбаланс още „в контекста на борбата с тероризма”, когато се изяснило, че те използват ракета на стойност $70 хил, пускана от самолет, чиято експлоатация възлиза само за час на $30 хил, за да унищожат пикап Toyota на стойност под $10 хил.

В случая с Русия и Китай ракета на стойност $642 хил може да изведе от строя британски самолетоносач на стойност 3 млрд лири ($3,9 млрд).

The National Interest отбелязва, че според авторите на изследването военните технологии на Русия и Китай са заплаха за не голям брой сложни и незаменими западни платформи и начело на списъка изглежда стоят големите авионосци – любимото оръжие на САЩ.

Евтините оръжия на Русия и Китай заплашват незаменимите самолетоносачи

„Възможно е такава бивша велика държава като Британия, грациозно слизаща от централните позиции на световната арена, просто да признае реалното положение на нещата” – обобщава проблема коментаторът на The National Interest Майкъл Пек, цитиран от "Блиц".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    28 26 Отговор
    То Руснаците водиха един самолетоносач чак до Австралия без самите "професионалисти" да разберат !! Биха пътя като първите глупаци. Препоръчвам им да ползват секстант. Щото другият им кораб в Черно море показваше според навигацията им че се намират насред небрано лозе на сушата !

    Коментиран от #5

  • 2 военен

    67 15 Отговор
    Тия гемии са пълна глупост. Направете една справка колко самолетоносача са потопени през Втората Световна Война и ще разберете, че след един месец евентуална война, американците ще бъдат попиляни.
  • 3 Реално

    58 11 Отговор
    Отдавна съм го казал това-торпедо за 25 000 долара ,без проблем потапя самолетоносач за милиарди долари.Доктрината със използването на самолетоносачите работи само при камиларите.Този начин на военни действия беше ефективен до края на 70-те години--в сегашното реали това си е само една показност-която струва огромни пари-а ефекта е нулев.
  • 4 чичоХ

    11 27 Отговор
    Какво беше това изхождане без никаква връзка със статията.Когато
    злоба и простотия се съберат на едно място се получава осиране
    като твоето.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Барчо

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Тогава половината и флот беше по сушата според навигацията и. Другата половина пък в съвсем друг океан. За съжаление кадрите не се оповестяват какво е ставало по палубите и командния мостик. Сигурно е било материал за анимационни филмчета. Смех, смех и пак смех. До плач.
    Друг е въпроса, че за трепането накамилар струващ стинки, харчиш стотици хиляди долара. Имаше една много интересна статистика от времето на Римската Империя. Тогава за ликвидирането на един враг е възлизало разход от около 2-3 цента на калпак. Сега за ликвидиране на един враг цената е около 2 000 долара. Кво ще кажете? Инфлация или нещо друго?
  • 6 чичоХ

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "чичоХ":

    Горе казаното се отнася за коментар №1
  • 7 Borislav Popov

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "чичоХ":

    Кое не е свързано със статията ? Точно си е по статията ! Или ти четеш някоя друга ?
  • 8 куку руку ку

    21 8 Отговор
    Ракета... самолет... пикап... Или по-просто казано, как се трепе с топ муха.
  • 9 123456

    19 8 Отговор
    Ся да сравним брус ли и нацепен младеж който харчи десетки хиляди за външния си вид и после кой виновен че такъв дребен е заплаха за него.престъпно похарчени пари на народа озовали се в джобовете на сенатори
  • 10 Borislav Popov

    32 9 Отговор
    Радиодиалог между американски боен кораб и Северозападна Испания . Има и клип.
    :Диалогът, който се провежда, е следният:

    - Говори А-853. Моля, променете курса си с 15 градуса на юг за избягване на сблъсък. Идвате право към нас. Разстояние: 25 морски мили.

    - Съветвам ви да измените вашия курс с 15 градуса на север за избягване на сблъсък.

    - Невъзможно. Повтарям: моля да измените курса си с 15 градуса на юг, за избягване на сблъсък.

    - Говори капитанът на кораб от американския флот. Настояваме да измените курса си с 15 градуса на север за избягване на сблъсък.

    - Не смятаме, че е изпълнимо или удобно. Съветваме ви да измените курса си с 15 градуса на юг за избягване на сблъсък.

    - Говори капитан *** на самолетоносача *** от американския флот – вторият по големина във флота. Ескортирани сме от 2 линкора, 6 разрушителя, 5 крайцера, 4 подводници и други поддържащи кораби. Насочваме се към Персийски залив за военни маневри в офанзива срещу Ирак. Не ви съветвам, а ви заповядвам да измените курса си с 15 градуса на север, или ще бъдем принудени да вземем необходимите мерки за сигурността на този кораб и екскортиращите го. Вие сте страна съюзник, член на НАТО и тази коалиция. Моля да се подчините незабавно и да се махнете от пътя ни.

    - Говори Хуан Мануел Салас Алкантара. Ние сме двама. Екскортирани сме от нашето куче, храната ни, две бири и канарче, което сега спи. Поддържа ни радио “Ла Коруня” и канал 16 за извънредни случаи. Никъде не сме се н

    Коментиран от #16, #23

  • 11 Borislav Popov

    28 10 Отговор
    - Говори Хуан Мануел Салас Алкантара. Ние сме двама. Екскортирани сме от нашето куче, храната ни, две бири и канарче, което сега спи. Поддържа ни радио “Ла Коруня” и канал 16 за извънредни случаи. Никъде не сме се насочили, тъй като говорим от сушата. Ние сме във фар А-853 Финистер, на брега на Галиция. Нямаме никаква шибана идея къде сме в ранга на испанските фарове. Чувствайте се свободни да направите, каквото по дяволите искате, за да гарантирате сигурността на кораба си, който ще се натресе в скалите. Отново настояваме и съветваме, че най-здравословно и препоръчително е да измените курса си с 15 градуса на юг, за да не се сблъскаме.

    - Разбрано, благодаря.
  • 12 ветеран

    29 10 Отговор
    Достатъчно е една мишка да прегризе кабел в самолетокашона и край с войната, глупаци.Даже няма нужда и от едно торпедо.
  • 13 Borislav Popov

    37 9 Отговор
    Най новият им самолетоносач пак го влачили на ремонт. Другият пък с който плашеха Кимчо - го влачиха на бускир до Япония за ремонт. Плашат гаргите с тия корита.
  • 14 Morgoth

    41 8 Отговор
    Самолетоносача е подвижно летище за нанасяне на удари по значително по-слаб противник. Удобен е най-вече на САЩ, защото войните които водят са на друг континент. В началната фаза на война с равностоен противник самолетоносача е просто голяма и лесна мишена.
  • 15 хаха

    32 10 Отговор
    Американците се гордеят със скъпите самолети и кораби, а руснаците с евтините ракети които ги правят на скрап.
  • 16 ЧЕ ГЕВАРА македонски

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Хахахаа...пак на време се е усетил тоя адмирал ,преди да намята цялата тая Армада по испанските скали...а какво да кажем за учебния десант на 173 въздушнодесантна дивизия на САЩ...верно имат върхови технологий,позволяващи десантирането на HUMMER без парашут и страхотната способност на същите тези HUMMERи сами да се окопават по португалските плажове ( справка-YOU TUBE )...ма нема страшно,сега като приемем NATO В Македонията ,ша ги научим на много работи...и на първо место ка се копат домате...па десантите да го остаат на мъжете...

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 ЪРП

    18 8 Отговор
    ЕДИН ПИЧ ДА ИМА У ЗАПАДяТ, ДЕТО ДА Е ЗДРАВО СТЪПИЛ НА ЗЕМЯТА И С РАБОТЕЩО СИВО ВЕЩЕСТВО.......БРАВО НА АВТОРА МАЙКЪЛ ПЕК!!!
    ПОНЕ НА НЕГО МУ СЕ Е Е ИЗЯСНИЛА КАРТИНКАТА ОТ МАРТ МЕСЕЦ, КОГАТО ПУТИН ОФИЦИАЛНО ОБЯВИ НОВИТЕ СИ ХИПЕРЗВУКОВИ ОРЪЖИЯ- "КИНЖАЛ," АВАНГАРД" И НЕ САМО......!
    ПОНЕ НЯКОЙ ЧИТАВ ЗАПАДНЯК ГО Е ЧУЛ КВО ИМ ГОВОРИ ЧОВЕКА!!!!!!!
  • 18 ЧЕ ГЕВАРА македонски

    17 8 Отговор

    До коментар #16 от "ЧЕ ГЕВАРА македонски":

    A ,,Доналд Кук,, изобщо няма да го споменавам-последно чух че го преместили към снабдяването -след лек ремонт го направили складова база за подвоз на санитарни материали (разбирай-памперси,салфетки,тоал. хартия и др.подобни ,,високотехнологични изделия,, от първа необходимост).
  • 19 ЧЕ ГЕВАРА македонски

    11 8 Отговор

    До коментар #16 от "ЧЕ ГЕВАРА македонски":

    A ,,Доналд Кук,, изобщо няма да го споменавам-последно чух че го преместили към снабдяването -след лек ремонт го направили снабдителна база за подвоз на хигиенно- санитарни материали (разбирай-памперси,салфетки,тоал. хартия и др.подобни ,,високотехнологични изделия,, от първа необходимост).
  • 20 Ама пак е гот

    8 10 Отговор

    До коментар #16 от "ЧЕ ГЕВАРА македонски":

    Това, което дава Борислав Попов е испанска радио новела.

    Коментиран от #22

  • 21 Че Го Барате

    12 8 Отговор
    Евроатлантициииииииии!
  • 22 ЧЕ ГЕВАРА македонски

    13 8 Отговор

    До коментар #20 от "Ама пак е гот":

    може и да е....ама клипът с десанта на 173-та и съпътстващите коментари( много красноречиви между другото) си е самата действителност и е заснет от участващи в десанта американски военнослужещи...всеки случай аз не съм чул за такъв резил в друга армия...все пак изгледай клипа , хумора е невероятен...особенно за десанта на морската пехота на Португалския плаж...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.