Last news in Fakti

6 Август, 2018 10:39 1 344 10

Белият дом тръгва на открита война срещу хакерите

  • хакер-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • доналд тръмп

Целта на Вашингтон е спиране на нарастващата опасност за американската енергийна система

Белият дом тръгва на открита война срещу хакерите - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготви списък с допълнителни мерки, целящи да противодействат по-ефективно на кибератаките срещу стратегически инфраструктурни обекти в САЩ, извършвани от хакери, за които се смята, че се ползват с подкрепата на чужди правителства (Русия, Китай, Иран и Северна Корея (КНДР), пише в. The Wall street journal.

По данни на изданието новите мерки получават най-активна подкрепа от страна на Държавния департамент, министерствата на финансите и на отбраната. Целта на американските представители е да се борят с нарастващата опасност за американската енергийна система и други ключови индустрии.

Американските представители са крайно притеснени от новините, че хакери, за които се предполага, че са свързани с Русия, са успели миналата година да проникнат в енергийната система на САЩ, като са можели да получат възможност да изключат изцяло доставките на електроенергия, отбелязва изданието, цитирано от ТАСС.

Предложените мерки целят да противодействат на диверсиите и на извършителите, без да засягат населението на страните, за които се смята, че подкрепят хакерските нападения. Сред предложените мерки е използването на международни заповеди за арест по линия на Интерпол, чрез които да се поиска от други страни да издирват и задържат заподозрените.

Смята се, че това ще ограничи свободата им на действие и ще ги принуди да се крият в родината си. Освен това се предлага налагането на персонални санкции и конфискуване на активи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЖЕ

    14 2 Отговор
    тия плюнки не знаят откъде се пуска компа, с хакери ще си мерят пишоците )))
  • 2 Скайнет

    9 1 Отговор
    Няма връщане назад!
  • 3 Eee

    13 1 Отговор
    Ние пък приемаме войната и смятаме да победим белия дом.
  • 4 белчо

    9 1 Отговор
    ма белиа дом знае ли кво са тва хакери ?
  • 5 Румяна Костова

    3 0 Отговор
    Айде пак теории на вероятностите.Други аргументи и доказателства нямат ли ,освен ,,Хайли лайкли"?Чухте ли ,че американците вече се готвят да приемат жестоки санкции за предстоящата намеса на руските хакери в изборите за конгреса през ноември..Говори се,че този път искат да атакуват руския държавен дълг,операциите с него ,и Газпром.Както каза един анализатор в,, 60 минут" ,две червени черти,които до сега не са преминавали.

    Коментиран от #7

  • 6 ТАС

    7 0 Отговор
    Те американците една операционна система не могат да направят, както трябва без дупки в сигурността през които камион може да мине. Та хакери ще спират. Ама, че виц. Само ще ги направят по добре платени.
  • 7 САП

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Много ми е интересно какво ще стане, ако китайците и руснаците атакуват американския държавен дълг. Колко, ще изтраят преди да рухнат.
  • 8 баба

    2 0 Отговор
    Е сега идва ред на Анджелина Джоли. Ако се присъедини и Умирай Трудно, край с хакерите. При по-сериозен поглед: ще трябва да внесат специалисти от чужбина.
  • 9 Boxer

    2 0 Отговор
    От заглавието предположих, че ще пращат дрон, да "достави" ракета през прозореца на всеки, за който има съмнения, че им атакува компютърните системи; "Защо взрвихте половината квартал ?" - "Ами защото имахме съмнения за кибер атака срещу нас." Обаче от статията се оказа, че не е така. За сега...
  • 10 Румяна Костова

    1 1 Отговор
    Не зная за бъдеща руско-китайска икономическа атака,но сигурно руснаците замислят нещо.Тези проектни жестоки санкции трябва да се въведат до октомври и ако това стане ,Кремъл няма само да стои и да гледа.