Last news in Fakti

25 Август, 2018 20:54 2 455 7

САЩ няма да се меси, ако Сърбия и Косово разменят земи. В Белград доволни

  • сърбия-
  • косово-
  • сащ

Изявлението на съветника по национална сигурност на САЩ и един от най-близките сътрудници на президента Доналд Тръмп, Джон Болтън, както никога досега прави реална реториката за възможна размяна на територии между Сърбия и Косово, коментират в редакцията на скопския телевизионен „Канал 5“.

По време на посещението си в Киев в петък, той заяви че има признаци между Белград и Прищина за подобно решение на този казус и че Вашингтон няма да се противопостави на какъвто и да е компромис.

„Политиката на САЩ е, че ако и двете страни могат да постигнат договор, то ние не изключваме промяна в териториите, но няма да се месим в това. Ние няма да стоим на пътя на никого, а същото смятам и за Европа, стига двете страни да стигнат до съвместно споразумение“, заяви Болтън.

И в Белград, и в Прищина, изявлението се приема сериозно, защото идва от някой, който е от най-високите етажи в американската администрация. За част от сръбските анализатори, посланието открива нова реалност, но в същото време може и допълнително да усложни отношенията с Европейския съюз и Русия.

„Това изявление не е от онези пробни балони, а има значителна тежест. Това е преместване от мъртвата точка, в такъв смисъл, че Вашингтон отстъпва от позицията, че въпросът за Косово е завинаги решен с неговата независимост през 2008 година. И накрая, да не забравяме, че темата за делинеация е тема, която много дълго присъства в Сърбия“, заяви Владимир Вулетич, политически анализатор.

Европейският съюз е категорично против каквито и да било промени на границите на Балканите. Един от сценариите за размяна на територии, които обявиха медиите, е Косово да придобие Прешевската долина, а Сърбия да получи четирите косовски общини с преобладаващо сръбско население.

Косовският президент Хашим Тачи първи започна да говори за корекция на границите, а сръбския му колега Александър Вучич отговори, че иска само делинеация. Част от експертите в Македония смята, че този епилог може да предизвика домино ефект и в останалите страни на Балканите.

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин в събота приветства изявлението на американския съветник по национална сигурност Джон Болтън, че САЩ са готови да подкрепят договор за „териториални корекции“ между Сърбия и Косово, ако такъв бъде постигнат, предава скопската електронна медия A1.

Вулин добави, че с това изявление САЩ изпращат послание, че договор без външна намеса е единственото приемливо решение.

„Всяко наложено решение рано или късно ще предизвика сблъсъци, войни или подялби. Ако ние се договорим, а международната общност го приеме, това би било устойчиво решение, което води към стабилност на Балканите“, изтъкна сръбският министър.

Вулин заяви и че подкрепя идеята за делинеация, „тъй като това е единственият начин да се попречи на създаването на Велика Албания“, но отказа да обясни какво разбира под термина делинеация, по този начин не искайки да разкрие какво се обсъжда в преговорите включени в диалога Белград-Прищина.

Изявлението на Болтън беше коментирано и от високия функционер на правителствената Сръбска прогресивна партия (СПП) Горан Весич, който за „ТВ Пинк“ заяви, че Великите сили за първи път подкрепят интересите на Сърбия за постигане на трайно решение за Косово, с което Белград е станал равноправен в диалога с Прищина, добавяйки и че „САЩ са ключови за решаването на косовския проблем, а промяната в американската политика отваря възможностите за договор“.

Председателят на Центъра за евроатлантически изследвания Йелена Милич заяви, че и за ЕС, и за САЩ е по-добре да разговарят за малки корекции на административната линия между Сърбия и Косово, защото и на двете страни ще помогне пред гласоподавателите да заявят: „Не загубихме всичко в преговорите“, а и двете страни ще излязат като победители.

„ТВН1“, в анализ на изявлението на Болтън, цитират бившия висшестоящ представител на ЕС за Косово Волфганг Петрич, който заяви, че сега е истинският момент за вземане на окончателно решение за Косово и че е нужно предложението за това решение да дойде от региона, тоест от Белград и Прищина.

„Мисля, че е нужна малка корекция на границите, по подобен начин на решението на проблема между Косово и Черна Гора. Значи, това е една нова динамика и трябва да седнем и да разгледаме потенциалното решение. Чувствам, че сега е моментът да се стигне до решение и това е историческа възможност. Дори решението да не е идеално, трябва добре да го разгледаме и да видим как ще изглежда то на практика. Това ще бъде решение на конфликт, който трае прекалено дълго и се съмнявам, че решението до което ще се стигне след пет години, би било по-добро. Сега е истинското време за това и в Сърбия, и в Косово“, заяви Петрич.

Анализаторите в Сърбия оценяват, че изявлението на Болтън може да се тълкува и като желание на Доналд Тръмп за постигане на още един успех във външната политика, което, както те смятат, може да бъде решението на косовския проблем.

В петък в Киев Джон Болтън заяви, че „САЩ не могат да се месят в спора между Косово и Сърбия“, повтаряйки че, ако Белград и Прищина постигнат договор, с който и двете страни ще бъдат доволни, тогава ще имат и подкрепата на Вашингтон.

Болтън добави и че е от голямо значение установяването на стабилност на Балканите.

„От разпадането на Югославия има повече дълготрайни напрежения и рискове. Но от скоро има и напредък“, посочи Болтън, давайки за пример договора между Скопие и Атина за името на Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хк+йххххйххх

    16 5 Отговор
    Кой ги пита САЩ. Това не е техен проблем. Да си гледат държавата си без да си слагат чофката по ьеля свят.
  • 2 onq s konq

    5 14 Отговор
    ПОКАЗАТЕЛНО И МНОГОЗНАЧИТЕЛНО Е,че Сърбия-обгрижвано и галено със военни подаръци/и не само/ протеже на Русия СЕ ВСЛУШВА И РЕСПЕКТИРА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ "ПРЕДЛОЖЕНИЯ",тотално пренебрегвайки мнението на Матушка Рус по въпроса.А какво ще е решението на въпроса ли?...АМИ КАКВОТО РЕШИ САЩ.Не Европа,не Русия,не Китай-точно и само САЩ.А защо ли?...Ами защото мнението на САЩ СЪВПАДА С МОЕТО:)

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Иванов

    7 1 Отговор
    Не виждам от какво са доволни? От загубата на Косово?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русия

    12 1 Отговор
    САЩ какво се меси ? Не е техен проблем!! Да си гледат простите задници!
  • 6 Пешо

    10 0 Отговор
    Краварите не си пасат говедата в Косово, така, че да вървят на...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.