Last news in Fakti

27 Август, 2018 14:30 2 237 30

Не искат Тръмп на погребението на Маккейн

  • джон маккейн-
  • сащ-
  • сенатор-
  • погребение-
  • жена-
  • доналд тръмп

Близките му помолиха президента Тръмп да не идва на церемонията

Не искат Тръмп на погребението на Маккейн - 1
Снимка: БТА/ AP

Съпругата на починалия американски сенатор Джон Маккейн – Синди Хенсли, може да заеме мястото му в Сената, пише The New York Times. Хенсли е втора съпруга на сенатора, след като той през 1980 се развежда с първата – бившия модел Каръл Шийп. Другите кандидатури за мястото са на бившия сенатор от Републиканската партия от Аризона Джон Кил, а също така на бившите конгресмени от щата Джон Шадег и Мат Салмън.

Решението трябва да бъде взето от губернатора на Аризона Дъг Дюси не по-рано от една седмица след приключването на траурните церемонии. Приемникът на Маккейн ще бъде в Сената до ноември 2020 година, след което ще има избори и спечелилият ще довърши мандата, който изтича през есента на 2022. Маккейн почина от агресивен рак на мозъка на 25 август на 81 години.

В знак на почит националният флаг на Белия дом беше спуснат наполовина, но президентът Тръмп се ограничи само със съболезнования в „Туитър“. The Washington Post пише, че държавният глава е спрял официално изявление на президентската администрация, в което се изтъквали заслугите на покойния сенатор. Приживе Маккейн остро критикуваше някои решения на Тръмп, въпреки че и двамата бяха от Републиканската партия.

Погребението на сенатора е насрочено за 2 септември в Анаполис, щата Мериленд. Близките му помолиха президента Тръмп да не идва на церемонията. Роденият на 29 август 1936 година бивш военен пилот Джон Маккейн влиза в политиката през 1982 година, когато е избран в Конгреса на мястото на оттеглилия се Джон Роудс-младши. Той добива национална известност, след като прекарва 2 години в плен във Виетнам, където е подложен на тежки мъчения, вследствие на което остава с травми за цял живот, предаде БНР.

През 1980 година се развежда с първата си съпруга Керъл, която преди това е претърпяла автомобилна катастрофа и е много напълняла, и се жени за Синди Хенсли. През 1986 година печели изборите за Сенат на САЩ и остава сенатор до края на живота си. През 2000 година се кандидатира за президент, но губи първичните избори от Джордж Буш-младши. През 2008 печели номинацията на Републиканската партия, но губи същинските избори от Барак Обама. Въпреки че остана в подножието на политическия връх, Джон Маккейн беше смятан за един от най-влиятелните хора в американската политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    24 6 Отговор
    ахаха
    риптилиите са блокаж!!
  • 2 1234

    31 6 Отговор
    Да поканят мен да се изпикая
  • 3 НКВД

    33 3 Отговор
    Той пък напук ще ходи и дори ще носи флага на РФ!!
  • 4 RIP

    8 28 Отговор
    Русофилите демонстрират типичното си възпитание, в коментарите си.
    Пишете другари, за да няма нито един заблуден относно това, което сте.
  • 5 аз правовия

    6 18 Отговор
    тоя дето ще се изпикава защо не го изтрихте - нямам думи
  • 6 СССРБарета

    32 8 Отговор
    а колко жени, деца, бебета и възрастни хора е убил въпросният Маккейн във Виетнам? в името на каква кауза?заслужава ли почит? нека да кажем защо всъщност мрази Русия? защото руска противоракетна система управлявана от руски офицер сваля това животно на земята! и той е пленен именно от руснаци! и благодарение но това че руснаците ca сърдечна нация e освободен години по-късно въпреки че едва ли е заслужавал! обичам русия няма по-сърдечнa нация от руснаците! позволиха на Германия да се събере и да бъде отново държава въпреки зверствата и безчинствата които извърши спрямо Съветския съюз! Бог да пази Русия!

    Коментиран от #12

  • 7 557

    18 6 Отговор
    Да гори в Ада, американците също го мразят. Престъпник.

    Коментиран от #14

  • 8 Санкция

    18 4 Отговор
    Така като гледам, и на Тръмп нещо не му се ходи...

    Коментиран от #9, #16

  • 9 RIP

    9 17 Отговор

    До коментар #8 от "Санкция":

    Така е. Ходи му се на погребение в Русия.

    Коментиран от #18

  • 10 Шпек народен

    11 3 Отговор
    Той пък перуката като се е засилил да ходи.
  • 11 Бай хой

    12 3 Отговор
    Язък. Бай дони няма да яде курбан.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тодоров

    19 5 Отговор
    Не 2, а 5.5 г. прекарва в плен при виетнамците, но изобщо не е измъчван и малтретиран, както твърдят в статията. Напротив, виетнамците са се държали доста благосклонно към него, по простата причина, че по същото време бащата на Маккейн е бил командващ Тихоокеанския флот на САЩ. Виетнамците са знаели, че в ръцете им е попаднал член на висшия политически елит на САЩ. "Героичното" в биографията на Маккейн излиза доста по-късно, след втория му брак не с коя да е, а с наследницата на бирения магнат Хенсли. Тогава започва и политическата му кариера. А омразата му към Русия може би идва от това, че е свален от руска (съветска) ракета. А Господата, "въздишащи" по Маккейн нека погледнат снимки от 70-те години за войната във Виетнам и чудовищните "оранжеви" бомбардировки с напалм над мирното население на Северен Виетнам. Афганистан и Сирия бледнеят пред зверствата на ВЕЛИКАТА АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ във Виетнам. Евала на Тръмп - макар и казано по-много тактичен начин, малко е да се изпикаеш на гроба на такъв ненавиждан, дори от американците, човек. Но за мъртвите: или хубаво, или нищо.

    Коментиран от #15

  • 14 Ха-ха

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "557":

    Наглец с завишена самооценка!
    Клиент на Господ,-да получи истинска си оценка!
  • 15 Бай хой

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тодоров":

    Не само това. След освобождаването му през 73 година го обявяват за херой. Ноооооо. Ветераните се вдигат на протест по целите сащ. Макейнчо е издавал военни тайни докато е бил в плен. Съдействал е усложливо на виетнамците. С неговия глас са излъчвани записи приканващи американците да се предават и да напускат фронта за прекратяване на безсмислената война. Те такъв херой е бил приятеля на умерения бунтовник ал багдади.

    Коментиран от #17

  • 16 Чудомир Радков

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Санкция":

    Е па нали индивидите Буш-младши и Обама ще отидат на погребението. Също и религиозният фанатик Майк Пенс, дето общува с Бог и смята, че му говори.

    Коментиран от #20

  • 17 Шибой

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    За умрелите добро или нищо.
    За Джон Сидни Маккейн Трети трябва едно
    ГОЛЯМО НИЩО !!!
  • 18 Цар Ирод

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "RIP":

    Ще не ще Тръмп трябва скоро да отиде на погребение на бивш президент. На Картър или на Буш-старши. Може и на двамата.

    Коментиран от #21

  • 19 Серджо Капоти

    5 1 Отговор
    Е па язе ша о`тида на погребението на сенатора. И ша му кажа. Здрастииии. Как сиии. Да си жив и здраааав.
  • 20 Санкция

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Чудомир Радков":

    Е, явно Тръмп се оказва по достоен от останалите кръвопийци.
  • 21 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Цар Ирод":

    на буш старши също няма да му позволят.стария буш го обяви за идиот и каза че ще гласува за демократите,което е абсолютен прецедент,като се има предвид че буш старши е част от гръбнака на републиканската партия.

    Коментиран от #22, #23, #24, #25

  • 22 Тишо Зидаря

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Когато стария Буш умре, Тръмп вече няма да е президент. Ще бъде някой друг. Това важи и за Картър.
  • 23 Комшията Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Буш-старши е умерен републиканец способен да работи с демократите. Синът му се оказа по-свестен че не гласува за Хилъри Клинтън. Той изобщо не пусна бюлетина за президент преди 2 години.

    Коментиран от #26

  • 24 Щирлиц

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Джими Картър ще умре най-скоро !!! Преди 3 години се излекува от рак на мозъка. Със сигурност ще си замине пак от това.
  • 25 Ицо справката

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Няма щото вече няма да е президент. Дъртия ще умре след 2021г
  • 26 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Комшията Иван":

    умерен ама грънци.буш старши е начело на ястребите в републиканската партия.тои е бивш шеф на цру през студената воина и вицепрезидент на реигън.едва ли има по-неумерен от него!приятел и съквартирант със наи-големия антикомунист и създател на фбр хувър.син на основателя на череп и кости ,организация служеща и днес за интелектуален тръст на сащ.баща му лично е изкопал кокалите на индианския вожд джеронимо които са символ на организацията и днес.та казано накратко много е умерен буш старши!смях!

    Коментиран от #29, #30

  • 27 боби

    1 2 Отговор
    Маккейн,един от най-великите хора на нашето съвремие.Поклон
  • 28 боби

    2 0 Отговор
    Маккейн е изкарал ПЕТ ГОДИИ И ПОЛВИНА като военнопленник НЕ две
  • 29 Комшията Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Имах в предвид, че гласува на демократите през 2016 и че е бил кум на лесбийска сватба. Следователно той е от умерените ястреби, склонни да бъдат и с демократите.
  • 30 Ицо справката

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    По-скоро Буш-младши беше ястреб. Пардон неоконсерватор. Старият беше умерен републиканец, готов да предаде партията заради лични интереси.