Last news in Fakti

18 Септември, 2018 19:34 6 290 25

Турската лира е все по-нестабилна

  • турция-
  • лира-
  • икономика-
  • нестабилна-
  • централна банка-
  • лихви

Тъмни облаци над турската икономика

Турската лира е все по-нестабилна - 1
Снимка: БТА/ AP

Турската лира се намира под натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия, заличавайки голяма част от печалбите, които успя да реализира миналия четвъртък, когато Централната банка на Турция повиши изненадващо агресивно основната си лихва с 6,25% до 24%.

В началото на търговията във вторник щатският долар поскъпва с 0,66% към 6,3500 турски лира, а еврото – с 0,68% към 7,46 лири. И двете водещи валути достигнаха петдневни върхове, заличавайки почти напълно тяхната рязка обезценка с около 3% след решението на ТЦБ да вдигне основната си едноседмична репо лихва много по-силно от очакванията на финансовите пазари. Това бе опит тя да подчертае своята независимост, предаде БНР.

За подновеното понижение на турската лира влияние оказват коментари от понеделник на президента Реджеп Ердоган за в-к "Хюриет", в който той призова за разследване на ролята на най-голямата опозиционна партия – Републиканската народна партия (CHP), в банката Isbank с оглед на факта, че членове на CHP притежават над 28% от пакета акции в най-големия турски кредитор. Тези негови коментари предизвикаха солиден спад на акциите на Isbank и на целия банков индекс на борсата в Истанбул в началото на новата седмица.

"В същото време продължава търсенето на чуждестранна валута от местните жители", посочи пред Ройтерс местен анализатор, пожелал анонимност, и добави, че на пазарните участници предстои да заемат изчаквателна позиция преди обявяването на средносрочната икономическа програма на правителството в четвъртък (20-и септември). "Ако лирата остане в настоящите нива, това ще създаде усещането, че агресивното увеличение на лихвения процент от страна на ТЦБ е било неефективно и това може да доведе до по-нататъшна обезценка", посочи същият анализатор.

Трябва да се има предвид, че през тази година турската лира се обезцени с около 40% спрямо щатския долар поради притеснения за нарастващ авторитаризъм от страна на президента Ердоган, както и опасения относно независимостта на Централната банка. Дипломатическият скандал със Съединените щати преди време доведе до допълнителен натиск върху турската валута.

Междувременно Турската централна банка ще увеличи от 21-ви септември лихвения процент, платим за задължителните банкови резерви, съобщиха във вторник банкери, цитирайки изявление, изпратено от ТЦБ до кредитните институции. Те също така посочиха пред Ройтерс, че решението ще насърчи банките да държат задължителните си резерви в турски лири. Това представлява нов опит на Централната банка да подкрепи местната валута, след като през миналата седмица тя повиши основния си лихвен процент с цели 625 базисни пункта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четвърти пол

    32 19 Отговор
    Путин тъпанът ще помогне на приятеля си Ердоган понеже са на един акъл. Тоест нула.

    Коментиран от #24

  • 2 Шпек Салам Народен

    22 6 Отговор
    ..."В същото време продължава търсенето на чуждестранна валута от местните жители"...

    Пак не сте разбрали-местните жители не търсят чуждестранна валута,а подкрепят местната икономика,като продават лири.Мхм.
  • 3 и как

    21 7 Отговор
    един бизнес би се развивал при основна лихва от 24 % ??? нормалната печалба е 15-на % и кой би инвестирал и теглил кредит ако от това ще загуби 10 % ?? ей сега искам да видя как турските бизнесмени теглят кредити да развиват производството си

    Коментиран от #5

  • 4 айде синане

    28 8 Отговор
    Ей сега Синан, дето няма пари да отиде до Турция, ще ви обясни, че всичко там е стабилно!
  • 5 гост

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "и как":

    Както се развиваше и в България между 91 и 98 година при лихви до 70 % !!!!!!! Тоест незаконно и криминално !!!! Само че държавата това не я грее , а напротив губи много повече !! Големите холдинги ще се пробват да търсят финансиране директно от чужди банки , но големите такива няма да рискуват санкции , а малките ще си поискат големия процент за риска , така че файда особена няма да има !! А малките директно ще си поемат пътя към небитието , с което още повече ще сринат и местните банки , раздавали пари на калпак по нареждане на "султана" !!!! Можеш да залъжеш икономическите закони за две три , пет години , но 20 не можеш да ги лъжеш със заклинания за "помагащия аллах" !!!!

    Коментиран от #6

  • 6 и какво

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    точно като производство сме имали 91-98 за да се е развивало при 70 % лихва ??и коя ще ер тази банка да отпусне кредит на производство в сивият сектор ?? как ще закупиш машини ,суровини ...как ще изнесеш навънка и как ще си получиш парите ако не през банките ....и като работиш на черно как ще стане ??? аз говоря за истинско производство с чужди партниори а не мишкарски изшълнения на бивши партийни кадри
  • 7 ЗЕВС

    6 2 Отговор
    10 август 6,85 TRY за 1 USD
    18 септември 6,35 TRY за 1 USD. Към 20: 20 часа!
  • 8 Borislav Popov

    13 14 Отговор
    То и рублата е обезцени миналата година - и какво ? Лостовете на краварите да влияят на курса на чуждите валути е ограничен.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Николас Мадуро

    13 3 Отговор
    И нас ни биха по същият начин американците
  • 10 а бе помак

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    руснаците нямат производство, не внасят суровини с валута а изнасят полезни изкопаеми. така , че фирмите нуждаещи се от кредити са малко и слабата рубла не ги бърка особено . турците са в доста по лоша ситуация .

    Коментиран от #13

  • 11 Контора

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Така се избиват цели семейства.... Държавите губят но не пряко... С такива лихви се влиза в спирала... Пораженията са жестоки
  • 12 ЗЕВС

    3 3 Отговор
    Публикувано преди 5 дена;
    Централната банка на Турция вдигна основния лихвен процент до 24% по време на среща за валутната политика на страната, съобщават агенции. Преди промяната лихвата беше на ниво 17,75%.
    Доларът изгуби 2,95% от стойността си спрямо турската валута, която е на ниво 6.1534 лири, докато еврото изгуби 2,97% спрямо лирата, достигайки 7.1572.
    Въпрос към знаещите, кога лихвата е била 6.25%, според думите на автора?

    Коментиран от #16

  • 13 Чичо Сашо

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "а бе помак":

    Руснаците нямат производство??? Интересно колко много научавам - като чета коментарите! Може би и Турция няма призводство?

    Коментиран от #14

  • 14 и какво

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Сашо":

    руско имаш във вас ??? а турците ТРЯБВА да внасят всичко за да им работи икономиката

    Коментиран от #15, #20

  • 15 ЗЕВС

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "и какво":

    Едното мирише на чесън, а другото на бензин, ама това на тъмно не се вижда и чува, ако няма ток!

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЗЕВС":

    Ами ако четеше по-внимателно щеше да видиш , че пише "увеличи С 6,25% лихвата до 24 %" !!!! 17,75+6,25 колко прави по руската математика ?? Щото по нашата е 24 или не си съгласен ??

    Коментиран от #17

  • 17 ЗЕВС

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Недоглеждане от моя страна. Благодаря за корекциятата.
  • 18 кво бе

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЗЕВС":

    руска моторна резачка ли имаш...ми лошо няма ...за 150 млн страна яко произвежда...глей южнокорейците какво правят...та и немците засрамват дори
  • 19 Хасан

    4 6 Отговор
    Това яко ще удари немския износ за Турция ..

    Коментиран от #22

  • 20 Чичо Сашо

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "и какво":

    Навремето си бях купил от Шереметево руски смарфон - бях доста доволен от него. Правен за армияиа - много здраво и качествено нещо. Плазми, също, правят добри, има хладилници много качествени, въпроса е че в Европа няма внос. Пък и на Русия не и трябва да изнася, то техния пазар е доста голям.
    Например лагерите сименс ги правят в Украина и в Русия, а всички си мислят че са немски (в Германия също има завод). Камионите Катарпилар ги произвеждат в Баларус изцяло с руски и беларуски части. Изолацията за тръби = в Русия и много други примери. Да не говорим за тежката промишленост. Вагоните на Софийското метро са произведени във Тверския вагоностроителен завод (Русичя).
  • 21 Имам Байлди

    8 1 Отговор
    Това се случва, когато се биеш непрекъснато и водиш войски в съседните страни. Твоята икономика намалява, гражданите са гладни, но фашисткият елит живее страхотно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Руско производство

    5 2 Отговор
    Руснаците имат производство. Не фоворим за качество и технологии. Въпросът е че тяхното производство не се нуждае от внос на суровини и като цяло имат положително търговско салдо с всички суровини които изнасят. А Турция е с отрицателно търговско салдо и там долара играе важна роля
  • 24 Шерлок

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Четвърти пол":

    Какво общо има Путин с това? Срива на лирата е, заради страха на инвеститорите от сътресения на местната реалност в Тирция. Ердоган рязко изостри ситуацията с тоя преврат и го удари на личен монархизъм. А инвеститорите не харесват резките стресови ситуации. Ти ни ли си вложил парите в ЛТБ, дори и да не бяха я фалирали местните играчи? Ами тя вече бе нарочена за фазсипване от ла Маффия на власт. Цвъки Василев бил източил 205 млн. които се оказа, че били негови лични. А, сега синдиците още я разпарчосват по интереси... как се крадат 4 млрд. с чували...? Така е и в Турция, Ердоган го раздава велик цар, но тоя преврат дето спретнаха изплаши инвеститорите. Боко се фука колко бил велик, но си е лъжец и трагедия - неговите лакеи от ГЕРБ, пречат на местния дребен бизнес, толерират ДС олигархията и чужди корпорейшън и с непостоянната си политика водят до страх в средните предприемачи инвеститори. Кудето има мафиотска тоталитарна диктатура, както у нас, в Турция и други, средните инвеститори бягат. Остават само монополисти, толерирани от държавни чиновници.
  • 25 MT Гонтан

    1 0 Отговор
    Важното е да продължават опитите за забременяване на мъж в анадола.досега са неуспешни , но въпреки падането на лирата , трябва да продължат . съветвам турците в бг , които се турчеят и възхваляват тюркието , да отидат и съдействат със задните си части за успеха на този експеримент
Новини по държави: