19 Септември, 2018 19:44 1 254 7

ЕС очаква повече от Великобритания

  • ес-
  • доналд туск-
  • великобритания

Доналд Туск призова за промяна в споразумението, предложено от страната

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Великобритания трябва да преработи предложението си за споразумение за излизане от ЕС, съобщи РИА Новости.

Според него предложението не отговаря на очакванията. Това става шест месеца преди Великобритания официално да излезе от ЕС.

Въпросителните са около границата с Ирландия и бъдещото икономическо сътрудничество. Великобритания търси споразумение, което да остави свободното преминаване на стоки и услуги между Ирландия и Северна Ирландия.

Днес ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС в Залцбург. Туск предупреди, че времето за споразумение изтича.

Все още и двете страни искат да сключат споразумение през следващите седмици.

Туск планира да свика извънредна среща на върха на ЕС по въпроса. На нея ще трябва да се финализира споразумението. В момента се договарят подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    5 2 Отговор
    А бе тия не могат се разведе ! Бе то било по лесно да влезеш в ЕС отколкото да излезеш !
  • 2 ако се развеждаш

    4 2 Отговор
    но жена ти настоява след развода да има достъп до жилището,да може да го ползва както и е изгодно НО само ти да плащаш разходите по поддръжка и ремонт ще си навит ли ??? щото англетат искат да имат пак достъп до общият пазар но да не плащат вноски а само да търгуват както им е изгодно на тях .а англетат още утре могат да излезнат от ес ...просто не е нужно да настояват ес да подписва каквото и да е !!

    Коментиран от #3

  • 3 Доктор УдХаус

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "ако се развеждаш":

    Нищо подобно! Как тук сте се събрали все едни дървени философи, дето от нищо не разбирате, ама всичко коментирате със самочуствие на най-големи "експерти"?! ЕС иска Обединеното Кралство да му изплати 45 млрд. евро сметка по развода, това "никакви разходи" ли са, според теб?! Освен това, търговският баланс на ЕС с Обединеното Кралство е положителен, ЕС изнася там стоки на много по-висока стойност, отколко внася и ЕС, а не UK има значително по-голям интерес и настоява за запазване на свободната търговия! UK, напротив, изобщо не държи да остане в свободния пазар и няма нищо против да започне да търгува с ЕС по правилата на СТО. Споровете им са по съвсем други въпроси, които дървени философи, като вас, няма как да разберат, но нека опитам: най-големият им спор е за твърда или мека граница между Северна Ирландия и Ирландия и, ако се приеме мека граница (за което настояват и двете Ирландии), как тогава да се обмитяват стоки, които влизат в и през Северна Ирландия (ЕС иска UK да събира данъци от името на съюза, но за UK това е абсурдно искане).

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Доктор УдХаус":

    Има начин...Северна Ирландия да се откъсне от Англия и да се обедини с Европейска Ирландия...да на независимостта за ирландци,шотландци,уелс ...не на английския колониализъм

    Коментиран от #5

  • 5 Доктор УдХаус

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Ти, както винаги, си сред най-неадекватните тук. Северна Ирландия (както и Шотландия, и Уелс) не са "колонии", те съвсем доброволно са част Обединеното Кралство, които се ползват с доста по-големи привилегии от самата Англия, и всеки път, когато е имало референдум или въпросът за оставането им в UK е бил поставян по какъвто и да е друг начин, те ясно са заявявали своето желание да останат. Специално Северна Ирландия, която е най-бедния регион в Обединеното Кралство и в голяма степен живее на помощи и специални привилегии, изобщо не е толкова желана от Великобритания, колкото си мислиш, но няма как да бъде изгонена. По време на борбата за независимост на ИРА, Великобритания не еднократно е разглеждала възможността за независимост, но ИРА са представители на 40-те % католици в Северна Ирландия, докато останалите 60% там (а и част от католиците - също), не щат и да чуят да излязат от границите на UK.
  • 6 аман от чиновници

    0 0 Отговор
    ЕС е виртуално нещо, а Великобритания реално съществуваща територия. ЕС е на книга, договори и спогодби. Нещо създадено в последствие. Великобритания ще съществува, а ЕС докато не им писне на Германия и Франция.
  • 7 Распутин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Доктор УдХаус":

    Разбрал си нещо, но не си разбрал всичко, защото явно имаш бедно обнорудване на таванското помещение, гастарбайтерче. Не ми се прави на спец. Послушай малко Джеймс О'Брайън, може и да научиш нещо от кухнята на Брекзит, вместо да ми се пъчиш тук с незнанието си.
Новини по държави: