20 Септември, 2018 09:18 1 585 10

Нулев напредък около спорния Брекзит

  • тереза мей-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • жан-клод юнкер

Великобритания ще напусне през март и няма да има втори референдум за членството в ЕС

Нулев напредък около спорния Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на лидерите на ЕС в австрийския град Залцбург, предаде Reuters.

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", каза президентът на Литва Далия Грибаускайте. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре". Той имаше предвид заседанието, предвидено за днес, на което ще се съберат лидерите на страните членки без Тереза Мей.

Според Пелегрини Мей потвърдила в словото си, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Reuters цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се позова на правителствени източници. Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца.

Тя директно ги попитала как биха постъпили, ако от тях било поискано да се съгласят на "юридическо разделяне" на техните страни. Именно това целял ЕС, настоявайки за безконтролна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС.

"Убедена съм, че съм формулирала сериозни и работещи предложения. Разбира се, няма да се съгласим по всички подробности, но се надявам да отвърнете подобаващо", казала тя, имайки предвид своя план. Според нея проблемът можел да бъде разрешен, ако се гарантира "търговия без пречки".

Мей засега не показва признаци да се отклони от този план, подложен на критики както от ЕС, така и особено от редица нейни съпартийци, привърженици на твърд Брекзит. Според правителствен източник тя щяла да излезе с нови предложения за границата на Северна Ирландия "когато му дойде времето", което явно в този момент не е подходящо. А и Брюксел засега не я притискал силно, за да не я изправи пред открит разрив с вътрешната й опозиция.

Нулев напредък около спорния Брекзит

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също каза пред репортери, че до споразумение с Великобритания все още е "твърде далече". Според неназован служител от ЕС въпросът за границата можел да бъде улеснен, ако се постигне споразумение за улеснение на търговията подобно на това между ЕС и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено формално.

Според хора от преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически, но също и в това, че трябвало да се гарантира влизащите в ЕС британски стоки да бъдат произведени според правилата на Брюксел - нещо, което Лондон иска да избегне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ставай и се махай

    10 3 Отговор
    Бийте им шута на тези неблагодарници, не разбирам какво се мотат от EU

    Коментиран от #2

  • 2 Доктор УдХаус

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ставай и се махай":

    Кое им е неблагодарното - че всяка година допринасят нетно с около 10 милиарда евро за бюджета на ЕС и неандерталци, като теб, имат канализация, движат се по асфалтирани пътища и работят (макар, че, като ти гледам простотията, теб едва ли някой би те взел на работа), благодарение на средствата, които техните данъкоплатци солидарно споделят с по-бедните членки на ЕС, вместо да използват за собственото си благоденствие?...

    Коментиран от #5

  • 3 анонимен

    15 2 Отговор
    Още от времете на Тачър, Великобритания се ползва с преференции и плаща по-малко от другите мега икономики в съюза, Франция и Германия. Според икономическото разпределение на големите, на агличаните им се беше паднало да са фармацефтичния монополист в ЕС. Сега да видим като им спрат Европейските сезонни работници, които екплоатират като роби за по-малко 2000 паунда на месец и им наложат мита на GlaxoSmitHKline и JaguarLandRover, кой ще им купува скъпите, и без това ниско качествени продукти.
  • 4 ГосТ

    6 0 Отговор
    според мен това нещо наречено премиер на Англия трябва да приеме предложенията на ЕС докато е време. В противен случай, Шотландия и Северна Ирландия сами ще поискат отворени граници с ЕС , но тогава нещата ще стоят по различен начин ;)
  • 5 Распутин

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Доктор УдХаус":

    Който получава много облаги от членството си в ЕС, плаща и много като сметки към ЕС. Островните подлоги чисто икономически си избиват поне десетократно парите, които внасят в бюджета на ЕС. Схващаш ли какво имам предвид?

    Коментиран от #8

  • 6 Мартин

    9 1 Отговор
    Какви нагли и високомерни слова само: "Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца."

    Да и имам на тази дърта тъпоглава съсухрена бабичка "сериозния и работещ" план за брекзит. В малоумния и план си е харесала и вписала всичките облаги от членството в ЕС и (почти) никои от задълженията. Мишел Барние още миналия месец и лепна един шамар и в прав текст и заяви, че това нейното дето си го мисли НЯМА да стане. Но тъпият островен бот си знае неговото. Пачата може да си завре "работещия" план за брекзит там дето слънце не огрява. ЕС няма да си промени правилата и принципите, само защото тези пръдльовци били гласували да си ходят. Майната им, да се махат идиотите. Нека да си задържат кекса, да си го изядат и после да го търсят къде е. Сами са си виновни.
  • 7 Инат

    5 0 Отговор
    Вълкът преговаря с лисицата.
  • 8 Доктор УдХаус

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Распутин":

    Не, но и ти не схващаш какво имаш предвид... Всъщност, нямаш нищо предвид, повтраяш като папагал празните приказки на други лумпени от форума, без да си запознат и с грам от фактологията.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Распутин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доктор УдХаус":

    Каза ли нещо или само си попръцкваш? Всичко, което съм казал е 100% факти. Това, че ти нямаш мозък да го проумееш си е твой проблем.
  • 10 Мартин

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доктор УдХаус":

    Какво ми се правиш на начетен аристократ? Никой не се интересува мнението ти, гастарбайтерче, че и лизач на островни задници.
Новини по държави: