Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 10:55 2 140 24

Тръмп: Саудитският крал е на власт заради американското оръжие

  • саудитска арабия-
  • доналд тръмп-
  • крал салман

Крал Салман не би се задържал и две седмици на престола без военната подкрепа на Вашингтон, смята президентът

Тръмп: Саудитският крал е на власт заради американското оръжие - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп си позволи недипломатична забележка към близкия съюзник Саудитска Арабия, като каза, че саудитският крал Салман не би се задържал на власт и две седмици без американска военна подкрепа, предаде Reuters.

"Ние защитаваме Саудитска Арабия. Но те са богати, нали? И аз харесвам краля, крал Салман. Но му казах: Кралю, ние ви защитаваме, но вас няма да ви има след две седмици без нас - затова трябва да си плащате за нашата военна закрила", подчерта Тръмп под аплодисменти на предизборна среща в Саутхейвън, щата Мисисипи.

Президентът не разкри кога точно е казал това на саудитския монарх.

Въпреки тези не много ласкателни слова, правителството на Тръмп е в близки отношения със Саудитска Арабия, която смята за стожер срещу намеренията на Иран в региона, отбелязва агенцията и припомня, че първото задгранично посещение на президента след избирането му беше именно в Рияд.

Тръмп: Саудитският крал е на власт заради американското оръжие

Тръмп звънял по телефона на крал Салман в събота и двамата обсъдили усилията за поддържане на петролните запаси с цел да се гарантира стабилността на петролния пазар и глобалния икономически растеж.

"Ние защитаваме много такива страни, без те да плащат нещо, а после те се възползват от нас, като ни налагат високи цени на петрола. Това не е добре. Искаме те да спрат да вдигат цените и да започнат да ги намаляват", каза Тръмп в словото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    34 5 Отговор
    Е това е пряко доказателство ,че САЩ поддържат пряко тероризма и радикалните мюсолмани...а соросоидите и амерските фенове нека още им се кланят на краварите..
  • 2 kjl

    32 3 Отговор
    "Кралю, ние ви защитаваме, но вас няма да ви има след две седмици без нас - затова трябва да си плащате за нашата военна закрила"
    Това са думи на рекетьори! Рекет, рекет, рекет! И тези са моралистите които ние трябва да следваме. Ужас!
  • 3 SAAB

    21 0 Отговор
    То е Винету е във " файтона " благодарение на едни чиновници от ЦРУ ......:)
    Обаче , като всеки бушон и той е със срок на годност ! :)
  • 4 СССРБарета

    21 1 Отговор
    в мутренските години в България на това му казваха рекет!или по официалното му данък спокойствие! не те пазим от нас!
  • 5 Барак Трамплин

    11 0 Отговор
    Като Чаплин във Великият диктатор.
  • 6 Batushka

    19 0 Отговор
    Тя демокрацията била като ВИС и СИК бе ....е тогава Баце да продължава....всичко е ок....
  • 7 Реалист

    2 10 Отговор
    Правилно натиска Доналд - евтин петрол, ниски цени на бензина и газта, НЯМА ДЕНГИ ЗА ОРКИТЕ

    Коментиран от #13

  • 8 Бай хой

    6 4 Отговор
    Искаме те да спрат да вдигат цените и да започнат да ги намаляват", каза Тръмп в словото си. Ми деньги нет. Дълг есть. Очен болшой. Жи купувате оружия от нас првскъпи. Че ни продавате петеоль ефтинко. Деньги нет. А сащ фалит.

    Коментиран от #10

  • 9 Прав е

    12 0 Отговор
    Прав е Тръмп ако не се подчиняват идват ф-22 и сте дотам. Това си е направо рекет, който може само САЩ да си го позволи. Между другото СА даже стигнаха дотам да са приятели с Евреите браво на Арабите падение до дъно че и под него.
  • 10 Просия

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Двамата с Иванчо, ако ви претопят - 1 човек няма да излезе...

    Коментиран от #12

  • 11 Хи их хи

    12 0 Отговор
    Е сега рашките да спретнат на краля, една "демократична" чалмосана и чаршафосана опозиция, една Саудитска обсерватория и едни бели каски! И по краварски почин да започнат демократизацията на арабейшъните!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гой ко Митич

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Не се радвай. Тук мафията, окупирала държавата винаги вдига цеите, ако ще по света и без пари да са газта, петрола... Тук цените не познават Down...

    Коментиран от #16

  • 14 Без компромиси

    9 0 Отговор
    Хич да не се обеяснява - фактът, че подкрепя най-терористичната държава в света, е достатъчно красноречив.
  • 15 Монтреал

    5 3 Отговор
    В случая е напълно прав, ако не е САЩ тази измислена държава Саудитска Арабия ще се разпадне и ще е по голям хаос от Либия, лошото е че ако това се случи ще се събудим с цена от поне 200 долара за барел нефт.

    Коментиран от #19

  • 16 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гой ко Митич":

    Ами електричките масово навлизат и скоро петролната мафия в България т.е. валентин Златев че ми дигнат самолета

    Коментиран от #23

  • 17 ****

    2 2 Отговор
    С.А. има намерение да купи С400 от Русия,играят заедно с руснаците за намаляване на добива на нефт,и от там покачването на цената,която е от полза за двете страни,а клоуна дето ръси глупости,че бил казал на краля,или го е сънувал това,или си е мислел да каже,като го знаеме как обича да се хвали и изтъква.

    Коментиран от #22

  • 18 Еееее 🤣🤣🤣🤣

    0 0 Отговор
    АМАН от СОЦИАЛНИ ПЛАТЕНИ ЛЪЖИ 😂😂😂😂
  • 19 Монтреал ли си 🤣 или работиш за факти

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Монтреал":

    Та знай 🐑се научиха да четът
    Монтреал Фактор си на факти към
    без факти демек

    Коментиран от #21

  • 20 Чукундур

    3 0 Отговор
    Ти без вашите оръжия и пари много подлоги нямаше да са на власт включително и нашата,и много повече хора щяха да се радват на живота
  • 21 ОлигУфрен

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Монтреал ли си 🤣 или работиш за факти":

    Ти пък си "фактор" по граматика-четЪт!
  • 22 M. A. G. A.

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "****":

    Тръмп много добре знае какво говори! С Арабия е абсолютна монархия която е идеална за,, демокрация " ако краля стъпи на криво! Така че да внимава с кого ще си играе.
  • 23 Гой ко Митич

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Така ти се струва, за съжаление Гойко Горисов и ганда, ще гласуват поредната простотия, за да ни прецакат БЕРБ... Понякога бъркам, Б, с Г, сорри. Ето, Цецка и ганда в НС гласуваха задължителните фарове и през слънчев ден, за да пълнят гушите на частни центали а ние да сме на дъното... Докато има и един жив кат Гойко, Цецка, Борги, Федоска и останалата им банда от над 1 млн. вотопродаватели техни, ако ще тока без пари да е по света тук ще ни мачкат докато търпим. И духовните ни толерасти армии и ГВР /Грабистерство на Всякаквите Работи/, БА /Бълхарская РиалитиАсоциейшън/, НАП /Народо, Ася ша та Пребарам/, НОИ /Народо Информационно Объркване/, КЕВР /Каса за Европейско Вътрешно Разбърникване/, КЗК /Концесия за Задължителен Келепир/,... тук пет безплатни газопровода и вик и ток да ни докара някой, тия пак ще сложат винетки, лицензи, данъче, ДДС, ... Само Спайдърмен плюс Ирон Мен плюс Електра плюс Батман ако ги погнат могат ни спаси. Попа каза, че Господ се е отказал, толкова много мафия и лапачи имало тук.
  • 24 арабското НАТО

    2 0 Отговор
    Саудитска Арабия - пример за демократична страна! Отговаря напълно на американските интереси и европейските ценности! Скоро цяла Европа ще е под влияние на емисарите на сунитския ислям.