13 Ноември, 2018 10:23 4 437 15

Принц Салман стои зад убийството в Истанбул

  • джина хаспъл-
  • джамал хашоги-
  • саудитска арабия-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • мохамед бин салман

Аудиозапис подсказва връзка на саудитския престолонаследник с ликвидирането на Хашоги

Принц Салман стои зад убийството в Истанбул - 1
Снимки: БТА/АР

Малко след убийството на журналиста Джамал Хашоги миналия месец, член на екипа убийци казал по телефона на висшестоящ да "предаде на шефа си" (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила мисията си, пише в. The New York Times, като се позовава на запознати със записа от убийството на Хашоги, с който разполага турското разузнаване.

Записът, показан миналия месец на директора на ЦРУ Джина Хаспъл, се разглежда от висши служители на разузнаването като едно от най-убедителните свидетелства за връзка на престолонаследника с убийството на журналиста.

Макар името на принца да не се споменава, представители на американското разузнаване смятат, че под "шефа" се има предвид принц Мохамед. Махер Абдулазиз Мутреб, един от 15-те души, изпратени в Истанбул да се срещнат с Хашоги в саудитското консулство, се обадил по телефона и говорил на арабски.

Според турски сътрудници на разузнаването Мутреб, служител по сигурността, който често придружавал принц Мохамед при пътуванията му, е разговарял с помощник на принца. Запознатите със записа казват, че Мутреб е казал на помощника нещо в смисъл на "работата е свършена".

Подобно телефонно обаждане е като димящ пищов. Това е доста уличаващо свидетелство, казва пред The New York Times бившият сътрудник на ЦРУ Брус О. Ридъл, който сега работи в института "Брукингс".

Турските представители подчертаха, че записът не означава недвусмислено, че принц Мохамед е замесен. Американското разузнаване и други правителствени представители също предупредиха, че колкото и убедителен да изглежда, записът все още не е неопровержимо доказателство за съпричастността на престолонаследника със смъртта на Хашоги, отбелязва вестникът.

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият западен лидер, потвърдил турските твърдения, че аудиозапис от убийството на Джамал Хашоги съществува и Анкара го е предоставила на разузнавателните агенции на други страни, посочва британският в. The Guardian.

Принц Салман стои зад убийството в Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че е предал записа "на Саудитска Арабия, на Америка, на германците, французите, британците, на всички тях", но нямаше независимо потвърждение от никоя от страните, че са го чули.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    23 1 Отговор
    Ний тва мноооо добре го знаем!

    Коментиран от #2

  • 2 козяшки хейтър

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жозеф":

    Пък ний мълчим кат пукЪли!
  • 3 ванката

    30 7 Отговор
    това е все е едно да не знаеш че боко тиквата уби мишо бирата и жена му...
  • 4 Мирослав

    35 2 Отговор
    Явно "доказателствата" по случая Скрипал са били по-"убедителни". Тогава имаше санкции, гонене на дипломати, вой в медиите. Ама доларите всякога са си долари, дори и убедителността на доказателстават доста зависи от тях. А Саудитска Арабия е клиент, който плаща доста милиарди долари. В този случай всякакви доказателства ще са "неубедителни".
  • 5 Мдааа

    21 2 Отговор
    Чаршафа ще кихне няколко десетки милиарда долара и ще изпълни всички нареждания на Западняците, за да се окаже, че записа не е свързан с Престолонаследника
  • 6 1234

    6 10 Отговор
    Шеф Салман, шеф Путин... но на тях не им дреме.
  • 7 Случаен

    13 1 Отговор
    Ха ха ха...откриха топлата вода, то това със сигурност се знае от всички ,въпроса е как да го прикрият или изтъргуват с мнооого пари , че да няма убедителни доказателства! !! Двойният стандарт на САЩ и ЕС за ред и справедливост , такова е старанието им за мир в света....търговия и диктат !!!
  • 8 Borislav Popov

    4 9 Отговор
    Долу ръцете от принца, сороси недни !
  • 9 Салман ибн Абдулазиз ал Сауд

    7 3 Отговор
    Синът Ми !!!! Не може да бъде !!!! Фалшиви Новини , Стига глупости Моля .
  • 10 Мустафа

    7 7 Отговор
    Глупости , аз на араби не вярвам ама па на турците още повече , темерути дето смучат опиум не може да им се вярва въобще
  • 11 Монтреал

    3 2 Отговор
    Канада заема достойна позиция, а вие и вашите най-добри приятели сте ..... (знаете какво)
  • 12 некойси

    9 1 Отговор
    Добре, това го знаеха и децата от детската градина ... въпросът е а сега от тук нататък какво става? Сваляне от престола, съд и присъда, икономически санкции и ембарго?
  • 13 Рибата мирише откъм главата

    7 0 Отговор
    Едва ли има някой който да не вярва че заповедта е от най -високо ниво................
  • 14 по американски

    5 1 Отговор
    Принца само демократизира страната....
  • 15 Хасан

    6 0 Отговор
    Богатите не ги съдят ..това важи и за арабски принц,и за американски бизнесмен,руски олигарх или бълрарски ром....