Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 09:33 1 763 17

Франция е съюзник на САЩ, а не техен васал

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • сащ-
  • васал-
  • съюзник-
  • доналд тръмп-
  • туитър

Ние не бива да зависим от тях, каза Макрон

Франция е съюзник на САЩ, а не техен васал - 1
Снимка: БТА/ AP

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция и САЩ са дълговечни съюзници, които трябва да се отнасят с уважение един към друг, и че Франция е съюзник, а не васал на САЩ. Думите му бяха реакция на нападки на президента на САЩ Доналд Тръмп в Туитър, съобщи ТАСС.

В пет туита след посещението си във Франция Тръмп разкритикува този важен съюзник на САЩ за това, че почти е бил победен от Германия през Втората световна война и за ниския рейтинг на Макрон. "Във всеки един момент от историята ни сме били съюзници, а между съюзници трябва да има уважение", каза Макрон, давайки примери с френската подкрепа за САЩ по време на войната им за независимост и подкрепата на САЩ през двете световни войни.

"Не мисля, че французите очакват от мен да отговарям на туитове, а очакват да продължа тази важна история", каза Макрон и добави, че Тръмп се държи така от вътрешнополитически съображения. На въпрос за предложението му за създаване на европейска армия, което бе критикувано от Тръмп, Макрон заяви, че САЩ са исторически съюзник и ще продължат да бъдат такъв.

"Това е съюзникът, с когото поемаме всички рискове, с когото извършваме най-сложните операции. Всеки ден се борим с тероризма и в Сирия, и в Африка. Нашите войници ежедневно действат заедно. Но да си съюзник не означава да си васална страна. Ние не бива да зависим от тях", заяви френският президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    23 3 Отговор
    Сега ще спретнат една «,френска пролет» на Макрон
  • 2 Танас

    26 2 Отговор
    Франция може да смята, че е съюзник, но САЩ приема Европа, а и не само нея за васали.
  • 3 факт

    33 3 Отговор
    Не може да окупираш Европа с военни бази и войски и да си съюзник?!САЩ са окупатори....
  • 4 Хасан

    14 0 Отговор
    Сащ пази Европа от кого ???..последните които нападнаха Европа са хуните и османлиите преди 400г...оттогава само европейците нападат и колонизират Америка,Азия,Африка
  • 5 РАСО

    21 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ......че почти е бил победен от Германия през Втората световна война .....
    Франция, както и цяла Европа беше освободена не от САЩ ,а от Русия,и заслугата се пада най вече на нея ,а не на САЩ......

    Коментиран от #9, #13

  • 6 поне си намери жена

    4 4 Отговор
    Е от кого да зависим бе тъпак,от жена ти ли или от черните маймуни????Няма независимост от тук нататък,с тази вашата мангасарска разсипия!!!
  • 7 Гост

    0 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тръмп разкритикува този важен съюзник на САЩ за това, че почти е бил победен от Германия през Втората световна война-Доколкото ми е известно от история френските проститутки са нанесли повече поражения на германската армия от армията и съпротивата взети заедно.
  • 8 История

    13 0 Отговор
    Факт - Германия прегазва Франция, Франция за броени седмици губи 1 милион френски войници и свободата си... Германия печели, Франция е окупирана, това е ФАКТ!!!
    Германия губи войната не заради САЩ, а защото нямат танкове, нямат самолети, нямат боеприпаси, няма гориво, защото водят война с Русия, Англия, САЩ и въпреки численото им превъзходство, Германия се бие по-добре от всяка друга държава, макар и без какъвто и да било ресурс!!!!
  • 9 Русия до ПОБЛАГОДАРИ на САЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "РАСО":

    В голяма грешка си вярвай ми,в голяма.Обаче тъй като няма от къде да знаеш истината,на практика не ти е чак толкова голяма грешката.Тва е все едно примерно да вземеш на мен да обясняваш какъв голяяям ДЕМОКРАТ е Борисов или пък да обясняваш на кюрпетата какъв КОМУНИСТ е той????!!!!Времето,времето,годините!!!!!!Голям парцал са,забърсват яко и после яко се пише история....
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    ,, Дълговечни "??????
  • 11 ГосТ

    8 0 Отговор
    Гледам некви на нивото на премиера ни пак разсъждават, кой бил проститутка и кого победил. Макрон е млад и образован човек и взе да се държи така както подобава за един представител на най голямата и най старата страна в Западна Европа. Бъдете сигурни, че ценностите там са на ниво, което е на светлинни години разстояние от нашите ценности ;)

    Коментиран от #12

  • 12 черна Франция не е за пример

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "ГосТ":

    За кои ценности става въпрос,за кого са тези ценности и горе-долу за кое ниво на тия ценности става въпрос??Ти бъзикаш ли се нещо???Той и един друг ''държавник'' се беше взел на сериозно,обаче като му литна лирата в небитието,много бързо разбра на кого НЕ трябва да се дръвчи.

    Коментиран от #14

  • 13 Сигурно

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "РАСО":

    А кой спаси Русия коя държава даваше милиарди за войната точно така САЩ. Те спасиха западния фронт което помогна на Русия да спечели без помощта на Америка Русия щеше да падне
  • 14 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "черна Франция не е за пример":

    Още Русо е писал за тези ценности. Няма нужда да ги знаеш. Все тая. Важно е да знаеш,че Германия и Франция имат много общо и след всички спорове и войни между тях,в момента наблюдаваме много добър съюз между тях,катализиран отчасти и от брекзита. Икономиката на ЕС е на първо място и има достатъчно ресурс за много оръжие,ако не знаеш. Сравнението с Турция е нелепо. ЕС трябва изцяло да преориентира отношенията си към Япония,Русия и Китай.

    Коментиран от #15

  • 15 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    И още нещо,много се набива на очи и прави лошо впечатление това просташко непрекъснато ровене в старите рани на Континента от страна на сащ и Англия. Правят го, защото почти нищо не са изгубили за сметка на спечеленото.
  • 16 Де Гол

    5 0 Отговор
    Тръмп е притеснен защото ако се случи авропейска армия трябва да изтегли значителна част от силите в Европа и второ не може да оправдае големия бюджет на ВС.Това което се прави в Европа е по-качествено и евтино ,а и няма логика да се въоръжават с американско оръжие.Страните в останалия свят купуват руско и китайско .Това значително ще стесни пазара на оръжейни системи.Видно от реакцията Макрон точно е уцелил
  • 17 jforfk

    7 0 Отговор
    През 50-те години Франция си имаше истински президент, президент обичащ Франция. Същите славни години този човек натовари на кораб 800 млн. и ги изпрати в САЩ с една единствена молба. САЩ да си удържат на думата и да спазят договорите и да ги заменят със злато ... И Шарл де Гол стана най-мразеният французин в САЩ. Сега се вижда как се държат американците и как спазват договорите. Точно както през ония години. Та г-нът Макрон, ако не иска да е васал, да се поучи от историята и да постъпи като президентът Де Гол.
Новини по държави: