Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 14:00 5 278 26

Путин стъпи в Европа с „Турски поток“

  • турски поток-
  • русия-
  • турция-
  • газопровод-
  • владимир путин-
  • трасе

Газопроводът ще засили ролята на Турция в Европа

Путин стъпи в Европа с „Турски поток“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Осъществяването на проекта "Турски поток" ще предложи на Русия достъп до нови пазари и надеждно транзитно трасе, а за Турция газопроводът е важен от стратегическа гледна точка, най-вече в отношенията с Европа, пише вестник Romania Libera под заглавие "Путин стъпи в Европа с "Турски поток".

Пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" ще увеличи съществено енергийното сътрудничество между Москва и Анкара и ще допринесе за енергийната сигурност на Европа, заяви руският президент Владимир Путин. Генералният директор на Националния институт по енергетика Сергей Правосудов подчерта, че проектът "Южен поток" е трябвало да бъде анулиран, след като България се е оттеглила от него. "За разлика от "Южен поток", "Турски поток" се базира на друга схема", отбелязва Правосудов и пояснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната. По думите на Правосудов ще бъде нужно само инфраструктурата да бъде модернизирана и ще започне полагането на втората линия. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", е цитиран да казва Правосудов, според когото това трасе не е "много обширно".

Експертът Игор Юшков от Националния фонд за енергийна сигурност смята, че проектът "Северен поток 2" е създал важен прецедент от момента, в който германците са настояли, че "газопровод, който свързва Русия с Европа, не е задължително политически проект, а преобладаващо икономически". "Това означава, че българите могат да кажат сега, че "Северен поток 2" е икономически проект, значи и "Турски поток" е икономически проект и газопроводи могат да се строят", подчерта Юшков. Според Алексей Пушков - член на Съвета на Руската федерация, мегасъбитието, което отбеляза завършването на морския участък от "Турски поток", показва стратегическото естество на отношенията между Русия и Турция. Според него честите срещи между президентите на двете страни показват желанието на Турция да продължи курса на независима външна политика и да диверсифицира международните си отношения, без да се концентрира строго върху офертите на САЩ.

За Турция проектът за този газопровод е важен не само от гледна точка на транзита - той ще засили ролята на страната, а също така е изгоден от икономическа гледна точка за Анкара. Доставките на газ към клиентите трябва да бъдат надеждни, конкурентни, сигурни и независими от промени в политическия климат. "Турски поток" отговаря изцяло на тези критерии. Русия има нужда от достъп до пазари и надеждни трасета за транзит, докато газопроводът е важен от стратегическа гледна точка за Турция, защото ще засили ролята й в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виртооза

    69 15 Отговор
    Отново виртуоза Путин, с блястяща политика и поредния успешен ход!

    Коментиран от #3

  • 2 ЪРП

    51 13 Отговор
    ЕЙ СЯ Е МОМЕНТА БОЙЧО ДА СЕ ПРОБВА ДА СЕ ГЪБАРКА ЗА 2-РИ ПЪТ С ПУТИН И ЩЕ СТАНЕ МНОГО ИНТЕРЕСНО ЗА НЕГО.......?????? АМА, МНООГО!!! АЙДЕ БОЙЧО ПРЕСТОРИ СЕ, ЧЕ ИМАШ ТОПКИ И СЕ ПРОБВАЙ С ВЛАСТЕЛИНА НА ПЛАНЕТАТА...!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 CrossFire

    17 39 Отговор

    До коментар #1 от "Виртооза":

    Не виждам причина да се радваш. Газпром ще продължава да те дере до кокал.

    Коментиран от #22, #23, #25

  • 4 стоян георгиев

    9 51 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    къв боичо те гони теб бе?боичо ни в първия ни във втория случаи е фактор.тва е геополитика и турски поток няма да има както и северен поток 2.руснаците ще си обясняват тва и онова като при правенето на лади.догодина ще пуснат втора тръба ,после ще сложат на ладата електрически прозорци и т.н. и т.н.хуморески и набутвации.

    Коментиран от #15

  • 5 ЪРП

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    .........ДА ИЗИГРАЕТЕ ЕДНО МАЧЛЕ ;-))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русенец

    44 4 Отговор
    Ако американските банки не бяха затънали до уши с кредити за шистов газ, всички тези комични войни САЩ-Русия нямаше да ги има, но сега парите трябва да се връщат и руснаците са големия враг !
    Същото е и с Българските банки, които изхарчиха над 10милиарда за ВЕИ-та, вместо да са построили с тези пари Белене и да си гледат кефа от печалбата , сега ще чакат някой да им купува скъпия слънчево-вятърничев ток !
  • 8 ЪРП

    37 2 Отговор
    МОЖЕМ ДА ЗАФОРМИМ ЗАЛОЗИ, ДАЛИ ЦЕЦОПИТЕКА ЩЕ БЪДЕ ПРИВИКАН НА ИНСТРУКТАЖ В ОТТАТЪК ГОЛЯМАТА ЛОКВА ИЛИ ТУК ЩЕ ЦЪФНАТ ДРУЖИНКА СЕНАТОРЧЕТА ДА "КОНСУЛТИРАТ" ВОЖДА ПО ВЪПРОСА ЗА ГАЗОПРОВОДА!?!?!???
    НЕКА ЗАЛОЗИТЕ ЗАПОЧНАТ СЕГА......
  • 9 Българин

    10 32 Отговор
    Изобщо никъде не е стъпила руската кочина. Едната тръба има капацитет 15 млрд. куб метра газ, които покриват единствено нуждите на Турция. дори и за тях има един сключен договор с държавната фирма Боташ, при това на много ниска цена а за другото количество се търсят пазари. Тръбата е стигнала до турския бряг на по-нататъшната мрежа не е изградена. Втората тръба засега няма да бъде прокарвана до турския бряг а другите две /общо 4 ,по които щяха да текат общо 63 млрд. куб метра газ за Европа/ също са замразени. така, че всички приказки са пропагандни и единствения изход на рашките е възстановяването на Южен поток, каквито вече анонси има от руска страна. но изискванията на ЕС за него трябва да бъдат изпълнени от руснаците.

    Коментиран от #20

  • 10 Borislav Popov

    14 5 Отговор
    ПУТИН - ВЪПРЕКИ НЕЖЕЛАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, ТУРСКИ ПОТОК ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!!! "Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, пише в днешния си брой руското издание "Комерсант". За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

    Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише "Комерсант".
  • 11 гост

    5 20 Отговор
    Пожеланията на руско-турската страна, които ще останат желания. Ново робство, руско-турски този път, България няма да има.
  • 12 ТЮХХХХХХ ЦЪК. ЦЪК Я ВИЖ ГО ТИ

    31 0 Отговор
    Този Ердоган Да не е гениййй ? Все той е на далавера, руски, азерски , ирански и иракски петрогаз .
    Ам че то бива бива ама все той се оказва от към правилната страна, а нашия само губи за сега.
    Оня прави и 4 АЕЦ а , канал между черно море и мраморно море , построи най голямото летище в света.
    Ама , Почвам да се изнервям вече .

    Коментиран от #13, #26

  • 13 alc

    6 25 Отговор

    До коментар #12 от "ТЮХХХХХХ ЦЪК. ЦЪК Я ВИЖ ГО ТИ":

    Турските политици, всеки ден заплашват своите съседи, кипърци, израелци, египтяни, гърци, с думи и дела. Турция избра да се изолира и да не участва в средиземноморската енергийна игра, защото тя иска всичко за нея и защото не признава международното право и морското право, както всички останали в района, който работят и сътрудничат в това основание. Това също така обслужва Русия, която не иска конкуренция в продажбата на газ на Турция и Европа, но това не е добро за гражданите на Турция, които са тези, които са претърпели и ще страдат в бъдеще още повече, икономически и не само, последиците от действията на политиците в страната.

    Коментиран от #24

  • 14 Бесно копеле

    13 7 Отговор
    Лидера на всички бьлгари Ердоган скоро ще спаси нас обичам го
  • 15 Тръба

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Абе ти наистина си доста глуповат човек ! Май за да вярваш в нещо то трябва да ти влезе отзад, а ?

    Коментиран от #21

  • 16 Иванов

    6 19 Отговор
    Не се радвайте предварително, по този Поток ще текат празни приказки, но не и газ! Запомнете добре това.

    Коментиран от #17

  • 17 Надай секуре

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иванов":

    На пияна жена....
  • 18 1944

    3 4 Отговор
    турция и русия имат общо с европа, колкото ислямска държава. ех, мъко евразийска.
  • 19 пешо

    2 5 Отговор
    Като не харесвате Русия ,яжте рязания на Ердо.От тука трябва да се бяга ,щото хурка.
  • 20 Гюрза

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Таа годин турски,а до година немско-северен 2..бе чобанин,с тръба цол и половина.
  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тръба":

    ти въобще не си глуповат обаче .виж къв интелигентен коментар си написал!!!!смях!
  • 22 Много си зле

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "CrossFire":

    Тези, които ни дерът всъщност са американците!Ако не си го разбрал много жалко!
  • 23 Много си зле krossfire

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "CrossFire":

    Тези, които ни дерът всъщност са американците!Ако не си го разбрал много жалко!
  • 24 ХАСАН

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "alc":

    Турция си гони саоя интерес а не интереса на шепа западни акционери на петролни,оръжейни компании! Защо трябва да си лишава своя народ за да прави "вълците от уолстрийт и лондон "още по богати!???Да не би Айфон,БМВ,Рено безплатно ни се дават??
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 никси

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТЮХХХХХХ ЦЪК. ЦЪК Я ВИЖ ГО ТИ":

    епа наще като дремат у парламенто всенякои трябва да поеме нещатахората си вьршат работата и имат интерес за тяхната дьржава ние като сме замьлзени кои ние крив
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания