13 Декември, 2018 22:29 8 192 27

Минималната заплата в Испания става €1050

  • испания-
  • увеличение-
  • заплата-
  • минимална-
  • пари-
  • педро санчес

Богата държава не може да си позволи да има бедни работещи

Минималната заплата в Испания става €1050 - 1
Снимка: Shutterstock

Минималната работна заплата в Испания ще бъде увеличена от началото на 2019 година с 22 процента до 1050 евро месечно, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

„Богата държава не може да си позволи да има бедни работещи“, обясни социалистът Санчес и посочи, че увеличението ще е най-голямото от 1977 година.

То ще влезе в сила по силата на правителствен указ, защото социалистите, които управляват с правителство на малцинството, още не могат да си осигурят достатъчно парламентарна подкрепа за проекта им за бюджет за идната година. Увеличението на минималната заплата ще струва на испанската хазна 340 милиона евро годишно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    57 3 Отговор
    Ай сиктир ....четири пъти повече от Бойколандия на три морета....

    Коментиран от #12

  • 2 БАРЦЕЛОНА

    35 3 Отговор
    Лошото е че и данъците и таксите за испанците ще скочат с 22 %, щото социалистите пари от другаде няма от къде да вземат... Иначе не е лошо и България да стане поне 1000 лв., ама питайте кога ще стане Домус Ага Ефенди и гостенина му Владко Горанов земетресението...
  • 3 Бавноразвиващ е писал статията

    18 6 Отговор
    Увеличението на минималната заплата ще струва на испанската хазна 340 милиона евро годишно.
  • 4 Бачо Киро

    57 6 Отговор
    Испанците нали фалирваха уж като гърците бе? Де е Бою? И нали не можело да се дигат заплати в частния? Не може, друг път... Дигаш минималната, дето и без това на толкова осигуряват повечето и де ше идат... Който не може да затваря. Великите бизнесмени с куфарчетата, дето на две магарета слама не могат да разделят... Само с фондове, чадъри, далавери и ниски заплати могат... Като оня капут с шампанското във френския курорт дето пръска пари като за последно, а работниците на баща му вземат има няма 500лв... Море, че искате секира всички "бизнесмени"... После народният съд бил грешен...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 El Torro

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Бачо Киро, направил си много точен коментар. Браво, хареса ми.
  • 6 ало ало

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    С всичко съм съгласен, освен с последното изречение. Хората избити от народния съд са били цвета на България, точно истинските предприемачи и едри земевладелци, търговци и производители, просветители и духовници. Моля, не сравнявай неграмотните и некадърни комунисти с червените куфарчета които са откраднали парите си с хората от онези времена, които са ги изкарали с труд.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    8 26 Отговор
    Моя позната се пробва няколко години да поработи в Испания/Барцелона/ и от разказите й се ориентирах за някои цени на някои неща малко ПО-ПОДРОБНО.В общи линии заключението й беше-"С 1000 евро там просто си умрял и престоят става абсолютно неприемлив".Нито наемите,нито данъците,нито цени на цигари,алкохол/дори в елементарно заведение/,транспорт,застраховки,ток,парно, и т.н. ИМАТ НЕЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКИТЕ-всичко е в няколко пъти НАГОРЕ! А сметката на Испанското правителство е проста: Вдига се миним. заплата-ВДИГАТ СЕ И ДАНЪЦИТЕ ПЪЛНЕЩИ ХАЗНАТА...което обаче НАТОВАРВА БИЗНЕСА,който пък ще пристъпи към "актуализиране" на персонала,т.е.-СЪКРАЩЕНИЕ.

    Коментиран от #9, #26, #27

  • 9 Бачо Киро

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Забравяш, че Испания не е само Барселона. Все едно да искаш с минимална заплата у нас да живееш в София под наем.... Не им знам законите в Испания, но ако са подобни на немските, трудно да изпосъкратят поголовно народа...
  • 10 гост

    11 2 Отговор
    браво нашите мишоци могат само да се учат от такива държави започвайки от пътища и инфраструра
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ало,зомбираните путинисти!

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Попитайте Факти колко е минималната заплата в Русия(най-богатата на природни богатства държава в света) и каква е покупателната способност на 90% от ушанките в сравнение с тази на испанците.Подобни сравнения обаче нашите продажни рубладжийски медии предпочитат да не правят.

    Коментиран от #13, #24

  • 13 Питам

    13 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ало,зомбираните путинисти!":

    Колко е минималната заплата на Сороските тролчета ?

    Коментиран от #18

  • 14 Червен еврейски интернационал

    12 5 Отговор
    Евреите измислиха комунизма,за да присвоят благата на планетата и да смачкат християнските ценности и морал! Много е жалко ако в България действително има поддръжници на тази "талмудска" идеология служеща на сатаната!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Добро утро

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Ха така давай газ до дъно!🙋
  • 17 Хохохо

    5 0 Отговор
    Колко сме жалки тука, просто не е истина
  • 18 1944

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Питам":

    минималната заплата в най-богатата на суровини кочина е 270 лева. по-ниска от наша пенсия. в евро сам си го смятай.
  • 19 Крипли

    5 1 Отговор
    Тук, където работя аз вече втори месец сме без заплата. И пред мен стоят два варианта: да стана платен трол на сорос и Америка или да ходя в Испания. Третия вариант с дупето отпада по логични причини.

    Коментиран от #21

  • 20 Гербер

    9 0 Отговор
    Боко какво мисли по въпроса,защо се ослушва,а Горанов-земетресенивто?
  • 21 Lili

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Крипли":

    Щом не ви плащат, бягайте веднага. По-добре да ви излъжат с 1-2заплати, отколкото с повече. Пари от съперници няма да видите. Пример: Баневи.
  • 22 Българина

    8 1 Отговор
    Колко време може да издържи един съюз като ес, където между средно богата и най бедна държава разликата в мин заплата е 4 пъти!?!? А между най богатата и най бедната 6 пъти. Ако в сащ средната заплата в един щата е 10 долара на час ав друг 60 долара, дали тези два шата щяха да са в една държава? Сто процента щяха да се разделят

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Читател

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ало,зомбираните путинисти!":

    Българските пенсионери развяват руското знаме а искат немски пенсии.Нека проверят колко им е минималната заплата на великия Путин.Също и пенсии.
  • 25 Меркел

    9 0 Отговор
    Беше 900, значи скача със 150 евра, почти колкото е минималната в Болгаристан. Честито.
  • 26 Гошко

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Цените на храните в Испания са същите като в България
    ДДС на зеленчуци и плодове е4%
    Месни и млечни продукти и безалкохолни 10%
    А БГ колко са
  • 27 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    В Испания квартирите варират много ! Има и за 300 евро има и за 1500! Обикновенно се събират по няколко човека в квартира,като се падат между 180 и 300 евро на човек,в зависимост от района и екстрите. За 250 евро средно или 500 на двама си в доста прилична квартира,за 600-800 евро на месец може да изплащаш апартамент. Храната е по-евтина от БГ,но услугите са по скъпи. Алкохола и цигарите са по-скъпи! Ако не пушиш,не пиеш много и не харчиш за проститутки от 1000 евро можеш да спестиш 300-500 евро. Ако се отпуснеш - телефон,кола и купони - за малко няма да ти стигат,тогава минимума идва 1200 евро и нищо няма да спестиш! За да те съкратят ти дължат неустойка спрямо годинит екоито си работил за фирмата. Заплатите там са чисти,тоест осигуровките са платени от работодателя и ти взимаш това което са ти казали. Пример - 1000 евро заплата - получаваш 1000 евро чисто.
Новини по държави: