Last news in Fakti

14 Декември, 2018 09:51 3 601 17

Косово успя! Ще има нова армия (СНИМКИ)

  • косово-
  • армия-
  • нато-
  • хашим тачи

Прищина пристъпва към изграждане на своя редовна армия

Косово успя! Ще има нова армия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия с предвиденото гласуване в парламента на проектозакон за превръщане на наброяващите четири хиляди души сили за сигурност в по-голяма лековъоръжена армия, информира АР.

Новата армия на Косово ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 войници, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски официални представители заявиха, че тя ще отговаря за реакцията при кризи и операции за гражданска защита - това, което настоящите паравоенни сили по същество правят.

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, заяви, че основната цел на планираната армия ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която преобладава сръбското население. Официални представители в Прищина отричат това.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя, че Косово е под ръководството на Временната административна мисия на ООН в Косово, а сигурността се осигурява от водените от НАТО миротворци.

НАТО и САЩ помогнаха за обучението на настоящите Косовски сили за сигурност. САЩ подкрепят сформирането на нова армия чрез продължителен процес, който да осигури мултиетническо участие и който трябва да започне с промяна на конституцията на страната, която не споменава за армия. Това обаче ще изисква подкрепата на етническите сръбски депутати, които категорично се противопоставят на този ход.

Косово успя! Ще има нова армия (СНИМКИ)

Косово успя! Ще има нова армия (СНИМКИ)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че планът на Косово за армия е "ненавременен, противоречи на съветите на редица натовски съюзници и може да има негативни отражения върху перспективите на Косово" за присъединяване към Алианса и към ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич окачестви решението на Прищина като "провокация" и заяви, че то вреди на стабилността на балканския регион. Предупреждавайки миналата седмица за потенциална военна намеса, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че се надява, че "няма да ни се наложи никога да използваме армията си", но това е "в момента една от възможностите на масата".

Сърбия има много по-силна армия, около 30 000 професионални войници, в сравнение с петте хиляди на новата косовска армия. Неотдавна Русия оборудва Сърбия с изтребители и танкове, но бомбардировките от 1999 г. опустошиха военната мощ на страната, която остава незначителна в сравнение с тази на НАТО.

Косово успя! Ще има нова армия (СНИМКИ)

Облечен с военно яке, президентът Хашим Тачи посети казарми близо до Прищина, за да увери всички общности в Косово и особено сръбската, че бъдещата армия ще продължи да им служи без каквито и да било етнически различия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    27 6 Отговор
    че нали цру там ги движи!!!
    Нали нато влезе оня ден, та да наложи това противоправно действие!!!!
  • 2 НКВД

    23 9 Отговор
    Е за това ли беше целия шум за една бригада? Сърбите ще ги сгазат за часове!!

    Коментиран от #6

  • 3 Барчо

    8 5 Отговор
    Без коментар!!!
  • 4 Перър

    30 1 Отговор
    щатите уж са фолямата демокрация а все поткрепят национализма и ислямизма?

    Коментиран от #5

  • 5 НКВД

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Перър":

    Има ли мюсулмани заначи има голяма предпоставка за война! На мюсулманите им е къс фитила а САЩ знаят как да го палят!!
  • 6 Иванов

    2 17 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    И какво чакат? Чичко Путин ли? Бая ще има да го чакат!
  • 7 Дидо

    19 9 Отговор
    Да пищят сърбите и да не пищят все тая ! Смееха ни се навремето , заграбваха наши територии и се мъчеха по всички начини да асимилират българите в тях , най голямото зло ни сториха на нас БЪЛГАРИТЕ е създаването на македонската нация . Сега го ядат дебелия рязан , върна им се но им е малко според мен защото тази създадена и не без помощта на национални предатели български , нация " македонска" ни вреди вече толкова години и постоянно ни плюе в лицето и зад гърба .
    Въобще не ги подкрепяйте сърбите , нека да го ядат , по голям и дебел рязан ...

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 На сърбите...

    5 10 Отговор
    ...да им помогнат приятелите им от Азия, със "евтиното" гориво :)
  • 10 русия е джудже

    8 10 Отговор
    Руските джуджета се заканваха ,ще няма да позволят Косово да имат армия.Я да видим ,сега какво ще направят Русляма ?

    Коментиран от #13

  • 11 Пешо

    17 4 Отговор
    Честито! Терористично-мюсюлманска армия в средата на ЕС! ФАЩ забиха поредния пирон в ковчега на ЕС.
  • 12 Иво

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "Дидо":

    Ти не си българин, а си чалма, според това, което си написал. Продължаваме да имаме предатели на Родината, като теб. Феса си махни поне.
  • 13 Иван Гешев

    8 10 Отговор

    До коментар #10 от "русия е джудже":

    Рязаните си мълчете, никой не ви пита, че да не гризнете кривака!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Morgoth

    8 3 Отговор
    НАТО казва не на тази армия. Ако сега Сърбия не се бореше за влизане в ЕС директно руснаците идваха и влизаха в населените със сърби райони. Тези хора искат да запалят балканите отново, но този път имаме и силна Русия, така че не ни мърда сирийския сценарий.
  • 16 Асфалтии

    0 0 Отговор
    Дупките по пътищата са много...
  • 17 Кокиши

    3 1 Отговор
    Те ако не са тия фашисти САЩ косоварите бяха отлетяли заедно с албанлетата