15 Декември, 2018 08:39 2 253 14

ООН разтревожен от армията на Косово

  • косово-
  • оон-
  • сърбия-
  • александър вучич

Съветът за сигурност проведе неформални разговори

ООН разтревожен от армията на Косово - 1

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство по повод решението на Косово да създаде своя армия, предаде АФП.

То е несъвместимо с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, тъй като ограничава отговорността на мисията под командването на НАТО КейФОР, отбеляза Гутериш.

Според въпросната резолюция КейФОР са единствените въоръжени сили в Косово.

Генералният секретар на ООН призова "всички засегнати страни към сдържаност".

Сръбският президент Александър Вучич осъди строго решението на Косово, което има подкрепата на Съединените щати. Съветът за сигурност на ООН проведе неформални разговори

Съединените щати подкрепят създаването на косовска армия, като през октомври поискаха от Гутериш да подготви стратегия за прекратяване на мисията на НАТО в Косово.

По инициатива на съветника на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън САЩ, които имат най-голямата вноска в бюджета на ООН, призовават все по-открито за слагане на край на мироопазващите операции, които според тях са безсмислени - Косово, Кипър, Западна Сахара, припомня БТА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    42 2 Отговор
    отново краварника застава на страната на терористите! целта на Това е само и само да има конфликт в Европа!

    Коментиран от #9

  • 2 България мрази НАТО и обича Русия

    35 0 Отговор
    митата и армията са под командването на американците за да накажат Сърбия че не иска да влезе в НАТО! Дано Господ ви накаже мръсни долни световни тирани!
  • 3 Иванов

    4 31 Отговор
    Не познавам българин, който да обича Сърбия. Списващите тук псевдотурци пък хептен не ги любят. Откъде аджеба идва сърбофилския вот? Макаров, спрете от посолството да пишете тази прозрачна руска хибридна пропаганда, ЖАЛКИ И СМЕШНИ СТЕ! Стане ли патаклама, вината ще си е само ваша!

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Д. Димитров

    30 0 Отговор
    Нещата стоят така: в момента в света от известно време няма голям конфликт и краварите от ФАЩ са ужасени от това, защото знаем че тяхната икономика се нуждае от кръв (война) за да се издържа военно промишления им комплекс който пък от своя страна е многомилиарден бизнес! За това те се нуждаят неистово от война (или в Косово или в Украйна). Всеки американски президент от втората световна война на сам трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството!
  • 5 мисляси

    27 0 Отговор
    Мисля си, че сега НАТО трябва да бомбардира шиптарите от Косово. Това е елементарна справедливост и еднакъв аршин към всички.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Д. Димитров

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "мисляси":

    НАТО и особено краварите никога не мерят с еднакъв аршин....
  • 7 тъпотика

    19 0 Отговор
    Двуличие на запада - за пореден път. Хем те ги накараха да правят държава и армия, хем сега - за пред хората, не били съвсем съгласни! Това е поредният удар срещу Сърбия с цел "вкарване в правия път".
  • 8 Иванов

    0 15 Отговор

    До коментар #5 от "мисляси":

    То и една пуйка мислила, мислила и взела, че се гътнала! Не виждаш ли че хамерите готвят капан на москалерос в Косово, а сърбето лапат голата кука от спортна злоба?! Това е огромна грешка, огромна и ФАТАЛНА!

    Коментиран от #12

  • 9 Morgoth

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    Всъщност целта е съвсем ясна и практична - Тръмп не иска да дава повече пари за Косово, защото не вижда никаква печалба от това. Той би се съгласил с план за разделяне на територии по етнически принцип, за да приключи въпроса и да си прибере войниците.
  • 10 Morgoth

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Има си степенуване - сърбина може да не го харесваме особено, но е брат - така да се каже същото леке е като нас. Докато албанеца по-скоро го сравняваме с едно друго племе тук на наша територия, дето се множи и само бели прави, че е и мюсюлманин на всичко отгоре.
  • 11 Пешо

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    По-добре православни с кусури, отколкото чалми с автомати и бомби по средата на ЕС.
  • 12 Иван Гешев

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Само мюсюлмани - терористи могат да разсъждават, като теб, така, че е ясно за феса на тиквата ти!
  • 13 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    В северно Косово,в град Митровица, реката е граница между сръбската и албанската зона.По къщи и магазини в сръбската част има сръбски знамена,а по албанските къщи от другата страна на реката -само американски знамена.В Прищина албанцитиран са открили паметник на Клинтън.Колко ли ще струват албанците ,ако американците не ги галят по главицата и не им позволяват всичко?
  • 14 Изненадан

    0 0 Отговор
    Ей,,,,,!! Абе това ООН пак не го бръснат за сли.а. Защо така бе?!