Last news in Fakti

22 Декември, 2018 06:39 2 571 8

Япония с рекорден бюджет за отбрана

  • япония-
  • бюджет-
  • армия

Страната ще противодейства на Китай

Япония с рекорден бюджет за отбрана - 1
Снимка: Shutterstock

Японското правителство одобри рекорден бюджет за отбрана, съобщи Kyodo.

Бюджетът бележи увеличение от 12% за последните 7 години. Страната се опитва да противодейства на военната мощ на Китай и Източнокитайско море.

Сега бюджетът за отбрана ще достигне около $ 48 млрд. Остава той да бъде одобрен от парламента, където управляващата партия има мнозинство.

Най-големият разход е първоначално плащане от 176 милиарда йени за две американски наземни системи за противоракетна отбрана "Иджис ъшор", способни да проследят и прехванат балистични ракети в космоса.

Страната вече има планове и за поръчка на нови стелт на изтребители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 mediator37

    9 1 Отговор
    В светлината на поредното ни надупване към САЩ да купим фантомчета по технологии отпреди 40 години, японците Ф-35 ще купуват, а не бракми. И те са васали на САЩ като нас, но не са прости.
  • 3 американoсран

    7 3 Отговор
    A ще могат ли да свалят на Ким Чен Ун първобитните ракети щото предишните от 100 милиарда долара не успяхa! и американците гледаха като насрани как ракетите приличат на главите им дори над Япония прелитаха! ама гледаха по телевизията де, по корейската телевизия всъщност!
  • 4 Ю Кортес

    3 6 Отговор
    Русия агонизира в необратим процес на разпад.колкото и да дращите по клавиатурите бг дришл..ци

    Коментиран от #7

  • 5 Угазаки Шибакура

    4 4 Отговор
    Ще противодействат на Китай ха-ха,ще им потопят островчето като детско коритце.
  • 6 CL500

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Страната се опитва да противодейства на военната мощ на Китай и Източнокитайско море.
    Чел съм, че мощта на Източно-Китайско море е огромна. В състава му влизат 5 свръхмощни цунами, 4 стелт урагана и стадо свирепи косатки.
    Публикувано във факти.бг: Страната вече има планове и за поръчка на нови стелт на изтребители.
    Предполагам авторът има в предвид, че Япония има планове за поръчка на нови стелки за изтребители. Предполагам зимни (гумени)...
  • 7 странгер

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ю Кортес":

    Ако има страна зад която ще застане целият цивилизован свят то това е Япония.

    Коментиран от #8

  • 8 CL500

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "странгер":

    Вероятно си прав, целият, да кажем цивилизован свят ще застане зад Япония. Но има и друго - същият този цивилизован свят освен резолюции в ООН друго не може да направи, защото и този същият цивилизован свят не би влязал в конфликт с ядрена и третата по сила армия в света, а и най-многочислената. Този свят също не би имал смелостта да налага някакви съществени санкции баш на Китай, който освен, че може да си играе с долара, както му утърва, както държи половината икономика на САЩ, така и е огромна държата с ресурси и петрол и може да си бъде самодостатъчна, за разлика примерно от Япония. Колкото и да 'яки' японците, една блокада на островите им и без износ и най-вече без петрол, икономиката им ще зацикли яко (за пример - сега всеки ден по няколко огромни танкера им доставят петрол, а само един такъв танкер е над 2 милиона барела). Да не споменаваме и връзките на Китай с 2-та по сила армия в света - Русия, от там и с 4-тата - Индия и т.н. Като нищо биха били в блок и с Иран, който може с помощ или не да блокира Ормуз и половината петролен бизнес в света и т.н..
Новини по държави: