Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 19:23 1 542 13

Мръсен въздух в по-бедните държави от ЕС

  • замърсяване-
  • въздух-
  • източна европа

Голям брой хора в Европа не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли заради лошото качество на жилищата и цената на енергията

Мръсен въздух в по-бедните държави от ЕС - 1

Източна Европа (Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България), както и Южна Европа (Испания, Португалия, Италия и Гърция), са изложени в по-голяма степен на замърсители на въздуха, включително фини прахови частици и озон. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда, цитиран от БТА.

В по-богатите региони, включително големите градове, обикновено се наблюдават по-високи равнища на азотен двуокис, основно заради натовареното пътно движение и многото икономически дейности. В тези региони по-бедните общности обикновено са изложени на по-високи равнища на замърсяване, се допълва в документа.

В градовете с по-бедни хора се наблюдават по-високи равнища на шум. Южните и югоизточните райони на Европа са засегнати повече от по-високи температури. За много региони в България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия и Испания също са обичайни по-ниски доходи и образование, по-високи равнища на безработица и по-голям дял на възрастното население. Това може да ограничи способността на отделните хора да избягват топлината и да предпазят здравето си.

В някои части на Европа голям брой хора не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли заради лошото качество на жилищата и цената на енергията. Затова продължават да се наблюдават заболявания и смъртни случаи, свързани с излагане на студ.

Необходими са повече действия за защита на най-уязвимите европейци от замърсяването на въздуха, шума и екстремните температури, особено в източните и южните райони на Европа. Здравето на най-уязвимите граждани остава несъразмерно засегнато от тези опасности, въпреки общото подобрение на качеството на околната среда на континента, се посочва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Amix

    16 3 Отговор
    Лъжат ви, пе въздуха е мръсен...
    Подготвят ви психически за нови данъци и такси...
    Още ще вдигнат данъка на колите уж защото замърсявали.
    Ще измислят и данък печка...
    А вие вярвайте че въздуха е мръсен
  • 2 Иво 68

    15 1 Отговор
    Изгонихте хората от малките градчета и села заради алчна и некъдърна приватизация при което всички се преселиха в големите градове. Нищо не се прави постепенно хората да се завръщат и да работят по родните места. София и други големи градове са тясни и пренаселени за нови жители. Освен калпавата и липса на икономическа политика в България продължава дивашкото презастрояване на градовете и Черноморието.
  • 3 Антиелектрика

    15 1 Отговор
    Толкова некадърно написан и скалъпен доклад, не бях чел. Тази Еврогейска агенция по околната среда, вместо да се чуди как да отчита дейност, да вземе да започне програми по залесяване.
  • 4 Платен драскач

    4 6 Отговор
    Поредните платени драскачи 1 и 2. Аре стига с тази пропаганда. В дните, в които е студено и няма вятър, не се диша. Ако простреш нещо се умирисва. Докато се прибера от колата до входа на блока, съм се умирисал целия. Все едно нямаме носове, та да не усетим какъв е въздухът.

    Аз живея в Павлово, на много други места е същото. Но не навсякъде. Примерно в младостите е значително по-добре.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 5 Отговор
    Не разбирам какво се цели с тази акция? Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
  • 6 патриотъ

    12 1 Отговор
    Всичко това са шменти-капели!Защо все в бедните страни на Източна Европа е по-замърсено?Искат да ни пробутат пак някакви тъпотии,като електрическите автомобили например и да ни свалят кожата с високи данъци екология!Това вече надхвърля всички граници.Постоянно ни втълпяват,че екологията е застрашена!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай Шиле

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Доброутро.Ти сега ли разбра,че ни гъбаркат с цел да сме им колониален придатък?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Възманго

    2 1 Отговор
    Като нема пари ще горим дрехи.
  • 11 ФОРИ

    0 0 Отговор
    Аха,добър ден и хубава вечер.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 анонимен

    0 0 Отговор
    пълни глупости! я обиколете големите икономики.. комини, машини, тирове, ядрена радиация, пренаселено.. коли.. кочина. бедна държава има най чистата природа! Факт! вс. др. е за обир