Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 11:25 1 639 3

Хиляди излязоха по улиците на Каталуния

  • каталуния-
  • протест-
  • испания-
  • хиляди-
  • лидери-
  • независимост

Те искат "свобода за политическите затворници"

Хиляди излязоха по улиците на Каталуния - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двеста хиляди души (по данни на полицията) протестираха вчера в Барселона срещу съдебния процес на 12-те каталунски лидери, обвинени заради организирането на референдума за независимост през 2017 година, предаде Ройтерс. Според организаторите обаче протестиращите са били много повече.

Регионалният президент Ким Тора и председателят на каталунския парламент Роже Торент също се включиха в мирното шествие, в което според организаторите са участвали 500 000 души.

Демонстрантите носеха каталунски знамена и плакати с надпис "Свобода за политическите затворници" и "Самоопределението не е престъпление". Процесът срещу 12-те сепаратистки лидери, някои от които са в затвора от край на 2017 или началото на 2018 година, започна тази седмица в столицата Мадрид.

"Дойдох, защото това са хора с деца, които са в затвора от много време. Не е честно, защото ние всички гласувахме, значи всички трябва да сме в затвора", каза една от участничките - 70-годишна пенсионерка, която е гласувала на референдума през 2017 г. и иска Мадрид да разреши нов вот. Централното правителство в Мадрид обяви референдума за незаконен и не призна резултатите от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    2 9 Отговор
    Чеда на Сорос ?
  • 2 ГосТ

    4 8 Отговор
    Пффф баски, каталунци, гасконци от край време само мизерии. Малко им е боя. Така е,като Испания и Франция са по деликатни. Да действат като нагличаните- бой до откат, затвори и поставени лидери.
  • 3 Бесен Язовец

    10 2 Отговор
    Дайте им независимост бе ? Нали е демокрация ? Как за Косово може а за тия не може ? 500 хиляди демонстриращи ??? Че това е много народ ! А ревахте на 1 000 -та във Венецуела ! Краварите да признават независимостта на Каталуния! Също и ония държави които подкрепиха самозванеца във Венецуела !
Новини по държави: