Last news in Fakti

12 Април, 2012 10:20 2 375 0

Международен ден на авиацията и космонавтиката

  • авиация-
  • космонавтика-
  • 12 април-
  • гагарин-
  • пощенска марка

Днес за 50-ти път в Русия се отбелязва Денят на космонавтиката. Преди 51 години – на 12 април 1961 година, в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Според директора на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Лев Зелений, за близките години руската космическа наука си поставя нова задача – да изпрати експедиция на Луната, на чийто полюси учените открили лед. След посещение на спътник на Земята се планира да бъдат извършени пътешествия към Марс и други планети, подчерта Зелений.

Според резолюция на Общото събрание на ООН, 12 април официално е обявен за Международен ден на полета на човека в космоса.

Тази година на 21 юли се навършват и 40 години от полета на американския Аполо 11 до Луната, когато космонавтът Нийл Амстронг направи първата стъпка върху повърхността на спътника на Земята.

По повод Деня на авиацията в София се провежда международна научна конференция на тема "Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите".

Пощенска марка посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация беше валидирана от двама заместник – министри на отбраната и на транспорта и от командващият ВВС генерал – майор Константин Попов.

Филателното издание представя уникалния самолет "Албатрос", с който е направен първия боен полет от българи по време на Балканската война. Автор на марката е професор Георги Янков, преподавател в Националната художествена академия.

Той самият призна при представянето, че за него е било интересно, важно и се е чувствал горд да въведе славните събития за авиацията ни от онова време в този проект.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов посочи, че марката е послание, което ще достигне до стотици хора и ще даде своя принос в ознаменуването на първия боен полет. Изданието е с номинал от 65 ст.

От 16.00 часа днес в Руския културно-информационен център на ул. Шипка №34 ще се проведе кръгла маса „Бъдещето на космическите изследвания в България: дистанционните космически изследвания, космическа биология и медицина, космическа физика”, посветена на Деня на авиацията и космонавтиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА