Last news in Fakti

8 Март, 2019 12:10 9 545 60

ЕС скочи срещу Турски поток в Сърбия

  • ес-
  • турски поток-
  • сърбия

Смята се, че той влияе на конкуренцията

ЕС скочи срещу Турски поток в Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще навреди на конкуренцията в региона, съобщи Emerging Europe.

През тази седмица сръбският енергиен регулатор разреши на Газтранс да работи по проекта. Компанията е собственост на базираната в Швейцария „Южен поток Сърбия“. В нея Газпром притежава 51% от акциите. Останалите са в ръцете на сръбския газов монополист „Сърбиягаз“.

От Енергийната общност на ЕС обявиха, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността да преведе проекта в съответствие с европейските правила. Смята се, че така са нарушени правилата за достъп на трета страна и тарифните регулации.

Проектът „Турски поток“ трябва да доставя газ за Европа през Турция, България, Сърбия и Унгария. Допълва се, че от България и Унгария не е имало молби за освобождаване от правилата на ЕС.

Очаква се сръбският участък да бъде завършен до 15-ти декември тази година. Сърбия вече обяви, че проектът е важен за нейната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    109 10 Отговор
    Предполага се, че територията на България ще се използва за друго, а не за развиване на икономика и енергетика

    Коментиран от #59

  • 2 насран русофил

    15 73 Отговор
    Ей ся ще се оплача на чичко Пути.

    Коментиран от #5, #40

  • 3 Kcaniba

    129 22 Отговор
    С една дума - ЕС срещк България , версия 2.0.
    Честино, соросня!!
    Та какво излиза, позицията на Русия, както винаги е точна и адекватна, Медведев беше прав!!!
    Когато шефовете ти разрешат, тогава ще говорим, Бока пажалуста!!!
  • 4 Borislav Popov

    82 2 Отговор
    Е че нали смисълът на демокрацията нали в точно това се състоеше - да има конкуренция ??!!! Иначе - картел и монопол било ??!!!
  • 5 СССРБарета

    86 16 Отговор

    До коментар #2 от "насран русофил":

    На кой ще се оплачеш бе идиот Сърбия строи и не и пука и не пита никой Сорос! Така че ходи се оплаквай на оня сбръчкан миришещ на карамфили идиот Сорос!

    Коментиран от #12, #53

  • 6 Borislav Popov

    87 8 Отговор
    Май пак ние оставаме прецаканите ??!! Я да видим Баце какво ще каже по въпроса ? Преди няколко години се би в гърдите че лично спрял 3 руски енергиини проекта !! После взе да разправя нещо за предателите ??!!! Ходи даже танци да играе в СА!! Ходи да се моли на турците и иранците да ни купят реакторите ! Сега кво правим ??!!
  • 7 ****

    86 11 Отговор
    Какви са тези помияри от ЕС,че да казва кое е правилно или не за Сърбия ?
    Това не е съюз,а това си е жив диктат на една клика,която защитава интересите на богатите държави.Как С.П.не е в нарушение,а Т.П.е?Май тук има краварски натиск върху тази комисия,защото газопреносната тръба в Украйна ще пресъхне,а там са вложени доста краварски пари,за това е май този вой.
  • 8 Справедлив

    90 9 Отговор
    Ейййй ма са лицемерни тези европейци ...Значи С.Поток 2 не влияе на конкуренцията...Ето затова ЕС става все по мразен-заради лицемерието и двойните стандарти-от които и ние страдаме.

    Коментиран от #11

  • 9 газпром

    85 6 Отговор
    Каквото и да става следващата година транзитът на газ през Украйна ще бъде спрян и който е бил умен ще спечели а който е бил наведен ще загуби.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шойгу

    81 8 Отговор
    Брюкселските зелки не желаят новите членове на ЕС да са финансово независими. Не желаят да развиват технологии и индустрия. Държавите от т.н. втора и трета вълна са нужни само като територии, населението им да е оскотяло, джендъризирано и възпитано в съвременните консуматорски ценности. Да потребява без да мрънка шампоани, лекарства, джънк фууд второ качество, на цени първо качество. Да се извърши "приватизация" на всички национално значими индустрии - енергетика, води, крупно земеделие, гори, защото държавата е "лош стопанин". Да ви звучи познато?
  • 14 калинка

    52 5 Отговор
    А ние къде сме - от двата стола, та пак на земята
  • 15 Пешо

    28 8 Отговор
    Демек Турски поток няма да стане
  • 16 Инфо

    18 7 Отговор
    Бившият прокурор Прит Барара говори за ожесточения опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да освободи азербайджанския бизнесмен Resa Zarab, заловен в САЩ за нарушаване на санкциите, които са наложили на Иран. Барара в книга, която е написал, разкрива циничния начин на действие на Ердоган пред американските власти. Както се съобщава в пресата, през последните няколко седмици от администрацията на Обама Ердоган лично се срещна с вицепрезидента Байдън. "Президентът на чужда нация смята, че може да дойде във Вашингтон, да атакува прокурор на САЩ, да се намесва в американските наказателни производства и да прави своя", каза Барара.

    Коментиран от #30

  • 17 Инфо

    9 8 Отговор
    Той продължи: "Ердоган имаше два основни елемента в дневния си ред, искаше аз да бъда уволнен и Зараб да бъде освободен. Според информация той е прекарал половината от своите 90 минути разговор с вицепрезидента Байдън за преследването на Зараб. Съпругата на Ердоган постави случая на срещата си с Джил Байдън. Турският министър на правосъдието посети генералния прокурор Лорета Линч и поиска освобождаването на Зараб. Ердоган обсъди случая по телефона и с президента Обама. Представете си го." В крайна сметка опитите за влияние на американските власти от страна на Турция и лично от Ердоган, изпаднаха във вакуум. Както е известно, Зараб е сътрудничил на американските власти и това доведе до осъждане на турски банкер Хакан Атила на 32 месеца лишаване от свобода. С други думи, турският президент, вместо да успее да излезе от затвора Зараб, успя да се включи лично.

    Коментиран от #21, #42

  • 18 Гост

    41 1 Отговор
    Излиза че алтернатива и конкуренция на пазара пречи на конкуренцията на пазара.Мяза на Тръмповата свободна търговия.,,Ще купуваш ама само от мен на моите цени щото те пазя от никой,,.Няма да купуваш по евтино и да пълниш чужд джоб.Демек руски или друг.
  • 19 До всички

    8 25 Отговор
    Казвали сме го и преди. Германия и Австрия ще получат газ от Русия. Южна Европа и Балканите ще получат газ от Източното Средиземноморие. Те са договорени. Нещо друго означава големи проблеми и войни. Искате ли ги?

    Коментиран от #29

  • 20 ivan4o

    20 2 Отговор
    Нема по големи дебили!

    Коментиран от #24

  • 21 Абсолютно нормално

    13 7 Отговор

    До коментар #17 от "Инфо":

    Турчинът се занимава със собствения си проблем. Хакан Атила беше личният банкер на семейството и той извърши мръсната работа от негово име. Зараб беше негов човек. 80-те милиона турци са глупави, вярват в приказките на Ердоган и мислят, че той се занимава с техните пролеми ...
  • 22 патриотъ

    21 8 Отговор
    Че турски поток няма да стане,отдавна е ясно!Това бяха предизборни залъгалки за овчия народ!Боко се надява и този път на нашето овчедушие и сляпа вяра!А България в това време пълзи и пълзи,бавно но сигурно,към пропастта!
  • 23 ТОЧКАТА

    18 3 Отговор
    Я,Вашингтонгският бизнес пак прецака Брюкселският!!!....Явно Маккейн,докара ада,тук на земята...
  • 24 ей козан4о

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "ivan4o":

    щом е така спри да ги молиш на колене за митническия съюз и визите

    Коментиран от #32

  • 25 Kanibаl

    7 30 Отговор
    Каквото каже ЕС това ще става в Европа! На който не му харесва,чамадана и прав му път...

    Коментиран от #33, #38

  • 26 С две думи

    23 5 Отговор
    Ще стоите на тъмно и студено защото ние не можем да доставим конкурентен на руския газ...

    Коментиран от #27

  • 27 стоян

    7 25 Отговор

    До коментар #26 от "С две думи":

    до 26 =сега да не сме без газ -какво ни интересува руския газ =имаш ли пари газ ще има ако не руски ще е от Кипър =досега руснаците ни продаваха най скъпо и се ебаваха с нас

    Коментиран от #31

  • 28 Интересно защо

    19 1 Отговор
    Еврохейските номера не минават при Ердоган? Без да се съобразява с европейските антимонополни директиви получава газ от няколко конкурентни газопровода...

    Коментиран от #54

  • 29 Б Б

    11 13 Отговор

    До коментар #19 от "До всички":

    Нито ми дреме за газовите потоци,нито ми дреме за Балканите,нито ми дреме за Южната и не знам си още коя Европа,нито ми дреме за Русия,още по-малко ми дреме за доставките от Източното Средиземноморие!!!!!!!И както казваше колегата Стив Ханке,какво още трябва да ви се случи на вас българите,за да разберете най-накрая по кой път,деТ се вика да нарежете,ей така и аз ви питам???!!!Кое не разбрахте????!!!Обяснявам за последно.Нашата партийна обща цел,целта на всичките другари и съратници на БКП е да приберем като за последно някой и друг милиард и после кой-от къде е.Кой по Америка,като мен ,кой по Швейцария,примерно като нашият другар Станишев,кой по Германия,кой по Брюксел,абе необятен е светът на загнилия капитализъм.Възможности бол!!!!Айде стига съм ви се обяснявал,рая измислена,стига ви толкова!
  • 30 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Инфо":

    Имаш сериозни пропуски в твърденията си! Реза Зараб не е азербайджанец, самото му име трябва да ти говори, че е от Иран. Второ, той има турско гражданство. Трето, човекът беше много богат, бизнесмен и може би даже банкер. Четвърто, той се занемаваше със сделки със злато и петрол от Иран по време на ембаргото на САЩ и за това се пишеше навсякъде по онези години. Пето, да, корумпиран е, имаше връзки с доста политици и известни личности, вкл. се смята, че е свързан и с Ердоан. Шесто, да, натиск върху американците е оказван, но не сполучи, точно както и американците оказват натиск върху турците по някои въпроси. Седмо, Реза Зараб е без значение във връзка с "Турски поток" и проблема на ЕС с осъществяването на проекта.
  • 31 Сега не си без газ

    25 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Но той пак е руски през Украйна. Като спре от там ще се наложи да ходиш с кофите на пристанището в Бургас да чакаш американската флотилия с втечнен газ да си налееш и да си го носиш в къщи. Когато видиш газ от Кипър сигурно няма да си жив, защото тепърва търсят находищата...

    Коментиран от #49, #55

  • 32 ivan4o

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "ей козан4о":

    То се вижда кой е нагъзен и му го слагат до далака

    Коментиран от #39

  • 33 да не дава Господ ЕС да казва

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Kanibаl":

    Пример:ЕС каза искаме бежанци и ей на-пълно е с бежанци.
  • 34 Българинът не се интересува от газ

    8 3 Отговор
    На Ганчо му дай дърва и кюмюр...
  • 35 Граф Монте Христо

    24 5 Отговор
    Старата песен на нов глас. ЗА пореден път казвам че ЕК /ЕВРОПЕСКЙТА КОМУНА/ е сборище от бюрократи-неокомунисти, престъпни елементи от всички страни уредили се някак си там в ЕС /на заплати с по 7 нули отзад/ и ЕВРОПЕСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ, нямащи и най-малка представа за нищо, еле пък ЩО Е ТОВА ГАЗ....Англичаните са на път да се спасят от ЕК /ЕВРОПЕСКАТА КОМУНА/, но ние едва ли с лакейската партия ''ГРОБ'', която унищожава дребния бизнес и наченките на капитализъм в България до основи. Давай Путин ракетите и танковете и смачкай това змийско гнездо, което ни разсипа.
  • 36 someone

    19 3 Отговор
    на никаква конкуренция няма да пречи , а на западните компании и западния интерес. Само че Сърбия не е в ЕС и не е длъжна да се съобразява като нас с прищевките и поученията за демокрация на Запада.
  • 37 СеСеСере

    5 19 Отговор
    Насраната русофилня пак почна да квичи!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гурбетчия Ханко брат

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "ivan4o":

    Мислех да ти отговоря...но,не...ще те оставя да умреш прост
  • 40 Mорук

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "насран русофил":

    Как не ти се изплакаха очите и не ти се протъркаха мадурките от местене не анален ли банален тъпанарино
  • 41 нищо ново от

    11 1 Отговор
    Евро-педалите!На Германия-може,а другите-Не?!Айдеее.....
  • 42 ХАСАН

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Инфо":

    А може ли американски прокурор да повдигне обвинение на чужд банкер за търговия с Иран??? С какво право? Американското ембарго важи за америаански фирми,банки и бизнесмени
  • 43 а до тоалетната

    11 3 Отговор
    може ли да ходим без да нарушим някое измислено правило. МЗ предупреждава, ЕС е вреден за вашето здраве.
  • 44 Гъзпром

    3 3 Отговор
    Сибирски газ един голям Праз
  • 45 Владо Вр

    6 2 Отговор
    Хайде кажете, че ЕС не е СССР в късния му период. Като е пазарна икономика, защо ид_иотите от Брюксел, не докарат по-евтин газ от руснаците, същевременно, полагайки и нови тръбопроводи. Има толкова много предлагащи газ - ВПГ, или по тръби. Катар, САЩ, Алжир, Азербайджан, Норвегия. Има и други. Ама "НАБУКО" отиде в канала, ТАНАП едвам стига за Турция, Иран е под санкции, африканския стига за западна Европа. Накрая, пак стигаме до руснаците.

    Коментиран от #56

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Сега не си без газ":

    До 31 -Казваш ще спрат газа -Трябва да са луди да изпуснат руснаците пазара и 3 милиарда от продажба на газ за Гърция и България Пари има ли газ има . Путин плаши гаргите

    Коментиран от #52

  • 50 Ей сега ще ви видим

    1 3 Отговор
    Майтапа ще е пълен Русофилчета-Путефилчета ще Плащат Хамериканска газ Ако са истински руски патриоти ще си направят Харакири
  • 51 Наивен русофил

    4 2 Отговор
    България трябва да напусне ЕС и НАТО и да стане отново османска провинция, стига да има руски газ и да са щастливи великият руски народ и очарователният му лидер!
  • 52 да да българин

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян":

    Стоенчо, жив и здрав ще си говорим пак до година, за газта през Украйна.
  • 53 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    Е ми нека си строй тръба до Сърбия нема да стигне, а те ще си имат празна тръба големите кеф. Е остава им успокоението, че руснаците плащат за масрафа.
  • 54 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Интересно защо":

    Точно това искат от Брюксел но идиотите не можете да го схванете. 80% от ушанките не сте разбрали за какво иде реч в статията. Иначе Ердоган си доставя газ от Азърбайджан, Иран, Израел, Русия и който друг му продаде на добра цена, точно за това само Китай получава руска газ на по - добра цена (е Китай сам определя колко да плаща защото дълговете които отпусна на Путин са големи и високо лихвени). Виж тарикатите български си внасят само руска и затова я плащат три пъти по - скъпо от турците.
  • 55 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сега не си без газ":

    По случай денят на Русия големият приятел на Путин чичо Реджи откри тръбопровод докарващ азерската газ до Анкара. Кво пречи да пуснем няколко метра тръба и ние да купуваме от азерите? А ако рашките в далечно бъдеще прокарат Турски поток по същата тръба можем да купуваме и от тях е ще трябва да намалят цената на кво да се прави пазарна икономика
  • 56 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Владо Вр":

    Защо ЕС трябва да ти прекарва тръба? Руската да не би Русия да я плаща? На тебе ти трябва газ ти си плащаш за тръба (или искаш да изнасяш и си плащаш, а руснаците искаха ние да платим тръбата по която да си продават газта в Австрия и Италия)
  • 57 ръгай чушки в боба нека да е лют

    2 0 Отговор
    Само Американския шистов газ ще стопли закоравелите сърца и души на Русофилията в България Ще си плащат като на поп
  • 58 факт

    1 0 Отговор
    ЕССР СА ШЕБЕЦИ
  • 59 цоле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    И ХАЗАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТОПЛЯТ ЗИМАСКА
  • 60 споко

    2 2 Отговор
    другари и другарки таварищи и друзя русофили путкофили не притесняйте се газ ще има за всички вас Американски шистов Хем е по качествен хем повече топли
Новини по държави: