Last news in Fakti

11 Март, 2019 11:36 2 228 16

WWF лъже и мами за € 1 милион от ЕС

  • wwf-
  • скандал

Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали членове на паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където миналата седмица започна да излиза поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър - „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал Индия, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. На сайта на Buzzfeednews.com са публикувани няколко части относно вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България.

В събота в. „Труд“ публикува третата част от поредицата си на базата на разкритията, направени от американския новинарски сайт - как ръководството на WWF е било напълно наясно за зверствата в Африка и Азия, извършвани от неговите наемници. Днес четете как Световният фонд лъже Европейския съюз, за да получи 1 милион евро.

С измама Световният фонд за дивата природа (WWF) получил 1 милион евро от Европейския съюз през 2016 година, разкрива Buzzfeednews.com. Финансирането е за създаване на нов Национален парк „Месок Джа“ в Демократична република Конго. В документацията, с която WWF кандидатствал за средствата, е записано, че почти всички жители в района искат обявяването на местността за защитена територия. Но се оказва, че това е абсолютна лъжа – много от хората били против.

Лъжата на „еколозите“

Журналистите на американската медия – Том Уорън и Кейти Бейкър, се сдобили с документацията, която WWF е подала за финансирането в Брюксел след официално запитване до европейската администрация. Става въпрос за проект, в който е описано защо Месок Джа трябва да стане защитена територия. Там удобно е пропуснато, че много от селяните в района се страхуват от такова развитие на нещата. Те заявяват, че ако бъде създаден нов Национален парк, ще бъдат изселени извън него. Ще трябва да изоставят домовете си и няма да могат да стъпят там, тъй като ще бъдат преследвани от наемниците на Фонда. Паравоенните пребиват, изнасилват и убиват всеки, дръзнал да търси прехраната си в защитените територии под контрола на WWF в Африка и Азия.

Организацията прилага практиката, по която действа във всички по-слабо развити държави – свързва се с официалните власти на Демократична република Конго и започва да ги убеждава колко е важно да има нова защитена територия. В случая с Месок Джа аргументите са, че районът е пълен с бракониери, които избиват безнаказано редки видове. Още от 2010 година Световният фонд движи плана си за Месок Джа, но нещата вървят много бавно. През 2016-а WWF изпраща екипи „на терен“. Задачата на тази мисия, на стойност 86 000 евро, е представителите на Фонда да проучат нагласите на местните. Причината е, че за еврофинансирането има условие – Брюксел иска повече информация за нагласите на общностите в района относно идеята за нов Национален парк.

В доклада на експерта Сам Каса, с който американската медия разполага, е записано че някои от селяните одобряват проекта, тъй като щял да намали поне малко огромната безработица сред местните. Но мнозинството са категорично „против“, защото са наясно, че ще бъдат тероризирани от наемниците на WWF.

След като получава информацията от консултанта Каса, Световният фонд предоставя данните на Брюксел, но нарочно пропуска мненията срещу парка.

„Местните общности искат да има нова защитена територия“, пишат от WWF до ЕС, което е лъжа.

В отговор на въпросите на Buzzfeednews.com относно новия парк в Демократична република Конго, който все още е в процедура на създаване, от Световния фонд заявяват, че всички твърдения на медията ще бъдат проверени.

Пред американската медия говорител на Евросъюза заявява, че всички изнесени данни за нарушаване на човешките права в районите, където действат паравоенните нa WWF, са взети много сериозно от Брюксел. Говорителят признава, че в документацията за финансирането от 1 милион евро няма и дума за притеснението на местните, но оттам показали голяма заинтересованост за коренното население в африканската държава.

Последствията

Според доклад на консултантите на WWF, изготвяли проекта за новия Национален парк „Месок Джа“, последствията от неговото създаване ще са много тежки за местното население. Ще бъдат засегнати 8000 души от 50 племенни общности. Те ще трябва да напуснат общо 17 села, които попадат в границите на бъдещата защитена територия.

„Случващото се в Африка може да се определи като природозащитен колониализъм“, заявява пред американската медия Джером Люис, световно известен защитник на човешките права.

Той припомня, че WWF не оставя избор на хората в Африка, когато създава национални паркове и резервати.

„За да обявиш, че имаш съгласието на някого, трябва да си му дал възможност да ти откаже. Но в Африка това не се случва“, казва Люис.

Той добавя, че Световният фонд всъщност винаги поставя местните пред свършен факт – тяхното мнение няма значение, защото парк така или иначе ще има.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    13 3 Отговор
    Ами това е начина явно ...циганите как се гонят от нива....

    Коментиран от #14

  • 2 Госあ

    10 4 Отговор
    Тъкмо щях да питам това труд лийкс ли е,но си направих все пак труда да хвърля едно Уко на тая помия 😂 давайте да се отменя статута на всички резервати в Африка,да мое дебелаците от жиповете да си стрелят на воля ! Това ли е искането ?

    Коментиран от #5

  • 3 прпрпрп

    16 1 Отговор
    Даже природозащитниците се превьрнаха в терористи-изпьлняват порьчки на заинтересовани корпорации.Случаят с ГрийнПийс когато спряха разработката на златни находища в Йемен-тогава изпьлниха порьчка на С.Арабия...
  • 4 Госあ

    3 5 Отговор
    гУспожо жОрналис,са е момента да одите у Африка да пуцате незаконно по дивеч,хем некое пАлтО мое си отстреляте с помощта на бракониера до вас,хем като ви хванат ще отнесете некой/неколко патладжан/и. К'ва оферта а ? Колкото повече, толкова повече. Нали така ?
  • 5 321

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Ей това г-н Гос е схемата, по която работят подобни организации и у нас. Тука обаче, цялата държава трябва се превръща в резерват. По разни Натури 2000 правят половината територия на страната убежища за мечки, вълци и лисици. Хората от малките населени места - чакали ги яли. И без това почти не са останали там, защото един лифт не може да се построи в този резерват, наречен Натура 2000. Коренното население - в Европата да мие чинии и да работи по полето. У нас - само ловни дружинки от ЕС за трофейни екземпляри от дивата природа, а останалите местни жители - обслужващ персонал на евро ловците. Та, достатъчно е на подобни организации, защитаващи корпоративни търговски интереси като WWF да им забранят финансирането от чужбина за да приключим с мародерстването им в България.

    Коментиран от #8

  • 6 Танас

    7 1 Отговор
    Наште зеленуги са същите айдуци.
  • 7 Sitting bull

    8 3 Отговор
    Ясно се вижда, че войната срещу защитниците на природата е в пълен ход, както целта е да се доунищожат малкото останали територии, за които все пак е бил постигнат статут на защитени. Просто алчността на търговците е ненадмината. И да se вслушаме най-накрая в думите на Седящия бик:
    Обичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица – едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене...
  • 8 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    Последната буква от хирагана означава А,но всъщност хората с въображение могат да го прочетат като Т, сложих я за да бъда оригинален,но някои хора с копи- пейст пак могат да фалшифицират. Не знаех че и вика може да се копира. Както и да е. Та по въпроса, ЕС съюз трябва да бъде единен по няколко неща и едно от тях е Екология. Крайно време е да бъдат наложени драконовски мерки срещу изродщината в България и света. Ако трябва,и това нека бъде начина. Както писах на друго място,ако не се стреляше на място в резерватите в Африка един лъв и един носорог нямаше да останат. Положението в България е като в Африка, трябва и тук да почне да се стреля без предупреждение като някой реши да строи в защитени територии и за върти бизнес там. Такава наглост и в Африка едва ли има.

    Коментиран от #10

  • 9 Полина

    6 2 Отговор
    Ужасяващи неща са вършили, тези от WWF са за затвора.
  • 10 321

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Разбирам ти опасенията, но именно в последните ти изречения е ключа от кутията. Кои са и кой ги определя тези защитени територии. Не може външни фактори да ти определят защитените територии и по този начин да ти съсипят възможността да живееш и работиш там където си роден. Щото щели да правят там резерват. Ама да си го правят в къщи. Защо същата тази швейцарска офшорка не отиде в Швейцария и да се бори за обявяване на защитена територия в Алпите. Познай дали няма да ги изгорят на кладата местните, ако им кажат, че за опазване на "скалната алпийка" трябва да затворят 5-6 курорта или да спрат изграждането на лифтове. Подобно решение може да го вземе само местната общност. Не ми говори, че някакви свръхеколози - ментори трябва да решават, защото виждаш ли местните били некомпетентни. Редът е следният - в общината Х - например Троян решават дали да правят ски зона на Беклемето. Идва офшорката и казва - не не трябва, защото е в Натура 2000. Прави се референдум и местното население решава този важен за местната общност въпрос. Така е в демокрацията. А не както е в момента. Под давлението на такива НПО-та преди години почти всички планини бяха вкарани в Натура и сега никъде не може да се прави нищо. Малките планински градове са обезлюдени, а селата около тях ги няма вече. И това, защото група инвеститори треперят от страх от конкуренцията на нашия ски туризъм. Това, което е написано горе в статията е само върха на цинизма на подобни организации, това което е в

    Коментиран от #12

  • 11 321

    5 1 Отговор
    ..България е ежедневие. Просто бизнес. Плащат ти едни пари, защитаваш определена позиция, без значение от резултата. Най-доброто решение в нашия случай е бързо и бездебатно приемане законите за регулиране на НПО на САЩ или Русия. И двата са еднакви. Руснаците преписаха преди години от щатите. Такива като WWF ще изчезнат точно за няколко месеца от държавата.
  • 12 123

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "321":

    Шокиращи са разсъжденията ти- "Ама да си го правят в къщи"!?! Защитена територия се прави там, където има основание за това - животински видове, уникални природи дадености. Това не е цвете в саксия да го преместиш на съседната улица. Цели се опазване на природни механизми съществували при нас и застрашени от изчезване. Хиляди вече загубихме безвъзвратно, това човек ако го оставиш ще унищожи всичко, реже и клона на който седи. И когато става въпрос за неща от световно и национално значение за тях ограничено мислещи и заинтересовани на местна почва нямат глас! Не е демокрация да дадеш на Сульо и Пульо, дето по-далеч от егоистичния си личен интерес не виждат да определят национални интереси, просто нямат компетенция за това.

    Коментиран от #16

  • 13 Борис

    3 0 Отговор
    Вън от България на тази организация, която се меша с платени акции във важни за страната въпроси.
  • 14 166

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    У НАС ГОНЯТ БЪЛГАРИТЕ, ТОМАТА НАПРАВИ ВИТОША КЕНЕФ, ОТ ТОП-СКИ ЦЕНТЪР ПРЕЗ 80-те СЕГА НЕ СТАВА ЗА НИЩО, СОФИЯНЦИ НЕ ХОДЯТ ТАМ, НЯМАТ СПОРТНА И ТУРИСТИЧЕСКА КУЛТУРА, КОЕТО ОЗНАЧАВА ЗАТЛЪСТЯВАНЕ, ЦИГАРИ, АЛКОХОЛ, ИНСУЛТИ И ИНФАРКТИ.
    ТОЗИ ИЗРОД ДИРЕКТНО НИ ПОГУБВА
  • 15 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    В случая въпроса е какво толкова има в тези защитени територии, че бивши военни да го охраняват така яростно. Може би диаманти или други ценни ресурси ...
  • 16 321

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Нищо шокиращо няма в разсъжденията ми. Шокиращо е късогледството на хората. Природата на Рила и Пирин не се различава по нищо от природата на Алпите. Интересно, как тогава опазвайки природата четири основни алпийски държави имат над 1000 ски курорта, всеки с поне 100-200 км. писти и с по 20-30 лифта, и защо финансират НПО - екологични терористи, които ни убеждават, че ние тук трябва вместо посрещаме едни от най-платежоспособните туристи в света и получаваме една от най-високите добавени стойности от туристическа дейност, трябва да отглеждаме мечки, вълци и чакали.